O Víně

Chorvatsko


Zkratka: HRV
Popis:

Pěstování révy je soustředěno ve dvou velkých územních celcích - pobřeží Chorvatska a vnitrozemí Chorvatska. Na pobřeží je středomořské, mírné klima, ve vnitrozemí je klima kontinentální s teplými léty a drsnější zimou. Také srážky jsou zde nižší.
V celém Chorvatsku je asi 71 000 ha vinic. Je rozděleno na velké množství drobných vinařských oblastí.
Postupně se zde zavádí apelační systém, zatím platí jen pro omezený okruh vín např. pro Dingač a Postup z poloostrova Pelješac nebo Pošip z ostrova Korčula, Maraština ze Šibeniku, Vugava z Visu a Bogdanuša z ostrova Hvar.
V Chorvatsku se kromě několika světových odrůd (Tramín, Sauvignon, Vlašský ryzlink, Rulandské bílé, Merlot a Rulandské modré) pěstují většinou místní odrůdy - Babič, Bogdanuša, Dobričič, Plavac mali, Teran, Trabjac, Vranac, Vugav a Zlahtina.

Počet zobrazení stránky: 1991x