O Víně

17.12.2013 Sajmik Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.12.2013 07:00

„Křídový“ Cabernet franc z Anjou

Předmětem dnešní recenze je víno Petra Alba 2005, Anjou-Villages Brissac AOC, pocházející z vinařství Domaine de Bablut v údolí Loiry.

Vína z údolí řeky Loiry u nás nejsou příliš známá, což je škoda, protože tato oblast nabízí širokou paletu bílých vín od suchých po sladká popř. šumivá, také vína růžová i červená. Široké je i spektrum používaných odrůd - vedle odrůd běžných u nás (Pinot noir, Sauvignon) z této oblasti pocházejí odrůdy, které ve střední Evropě nemáme, třeba Chenin blanc, Romorantin, Melon de Bourgogne nebo Cabernet franc (pokud pominu pár řádků nebo arů první nebo posledně jmenované odrůdy). Stejně jako jinde ve Francii i zde za posledních deset patnáct let došlo k výraznému pokroku v práci ve vinici i ve sklepě, takže výběr velmi kvalitních vín je opravdu nepřeberný. Někoho by možná mohla odrazovat skutečnost, že údolí řeky Loiry pokrývá složitá mozaika vinařských apelací, v níž není úplně snadné se vyznat, proto jsem sestavil stručný výklad pro Encyklopedii - viz heslo Loire & Central (sice jde asi o anglický název oblasti, ale to není až tak podstatné).

Apelace Anjou-Villages Brissac AOC se rozkládá na levém břehu řeky Loiry jižně od města Angers, a to na katastru deseti obcí, z nichž nejvýznamnější je Brissac-Quincé. Apelace má rozlohu asi 100 ha. Vznikla poměrně nedávno, v roce 1998, kdy byla vyčleněna jako určitá subzóna v rámci větší apelace Anjou-Villages AOC, a to s cílem vymezit nejkvalitnější viniční tratě pro výrobu špičkových červených vín vhodných pro archivaci. Přípustné jsou pouze odrůdy Cabernet franc a Cabernet Sauvignon, max. výnos činí 50 hl/ha, víno se smí lahvovat nejdříve počátkem září roku následujícího po sklizni.

Jelikož mnohé loirské apelace vyjadřují typ vína, apelace se často navzájem geograficky překrývají, konkrétně Anjou-Villages Brissac AOC zabírá stejné území jako Coteaux de l'Aubance AOC. Je to dáno skutečností, že v jedné a téže viniční trati se často pěstuje více odrůd. Prakticky to zde vypadá takto: když jde o jeden nebo oba kabernety, vinař deklaruje víno jako Anjou-Villages Brissac AOC. Na vedlejší parcele pěstuje bílou odrůdu Chenin blanc - když z ní udělá sladké víno, prodává se pod označením Coteaux de l'Aubance AOC; když mošt prokvasí do sucha, víno se označí jako Anjou blanc AOC. Jinými slovy na etiketě nenajdete explicitně uvedenou odrůdu ani údaj, jestli je víno suché nebo sladké, to vše je vyjádřeno apelací. Prostě úplně jiný systém, než na jaký jsme zvyklí u nás, ale jde to toho postupně proniknout.

Domaine de Bablut (web) sídlí v již zmíněné obci Brissac-Quincé, která leží asi 10 km jižně od Angers. Patří k němu asi 50 ha na katastru této a čtyř sousedních obcí. Vinařství patří rodině Daviau, která zde hospodaří od poloviny 16. století. Aktuálním majitelem je Christophe Daviau, který vystudoval enologii na univerzitě v Bordeaux. Záhy po převzetí vinařství se začal orientovat na biologické hospodaření, což bylo v roce 1996 završeno oficiální certifikací.

Jak je v oblasti obvyklé, vinařství pěstuje více bílých i červených odrůd, z nichž se vyrábí několik typů vín. Klíčovou bílou odrůdou je Chenin blanc, z nichž dělají suchá vína Petit Prince a Ordovicien (obě jako Anjou blanc AOC), a dále čtyři sladká vína Coteaux de l'Aubance AOC. Z bílých odrůd doplňkově pěstují Sauvignon blanc (zemské víno, tzn. Vin de pays du Val de Loire) a Chardonnay, které tvoří základ pro šumivé víno Crémant de Loire AOC, vyráběné tradiční ("šampaňskou") metodou.

Červené odrůdy pěstují tři: Cabernet franc, Cabernet Sauvignon a Grolleau noir. Vedle dvou růžových vín (suchého a se zbytkovým cukrem) z nich vyrábějí celkem čtyři červená vína. Ponechám stranou dvě směsky na běžnější pití a budu se věnovat jen dvěma "seriózním" odrůdovým červeným vínům, z nichž každé vzniká na zcela odlišném terroiru. V této oblasti se totiž setkávají dva významné geologické celky. Svým jihovýchodním okrajem sem zasahuje tzv. Armorický masív, který pokrývá celou Bretaň a přilehlou část Normandie (viz příslušné heslo ve Wikipedii). Část zasahující do údolí Loiry je tvořena hlavně pískovci a břidlicemi, pro tmavou barvu těchto hornin se tato oblast tradičně nazývá jako "Anjou noir". Druhým velkým geologickým celkem jsou křídové usazeniny zvané "tuffeau", které vlastně představují západní okraj Pařížské pánve a které pokrývají rozsáhlé části údolí Loiry kolem měst Tours a Saumur. Od světlé barvy těchto křídových usazenin pochází místní pojmenování "Anjou blanc".

V Domaine de Bablut pěstují na parcelách s břidlicovým a pískovcovým podložím odrůdu Cabernet Sauvignon, která se na tyto půdy ideálně hodí, neboť dobře odolává hydrickému stresu. Právě relativní nedostatek vody je jistě hlavní příčinou nízkých výnosů, cca 35 hl/ha. Z těchto hroznů dělají víno příznačně nazývané Rocca Nigra. Naopak Cabernet franc, nejvýznamnější červená odrůda pro celou centrální část údolí Loiry (viz slavné apelace Chinon, Bourgueil, Saint Nicolas de Bourgueil, Saumur Champigny atd.) vyžaduje pravidelnější zásobování vodou, proto se mu ideálně daří na půdách s křídovým, vápencovým a slínovým podložím. Právě na takových půdách pěstují Cabernet franc i ve vinařství Domaine de Bablut, z těchto hroznů se vyrábí druhé odrůdové červené víno s názvem Petra Alba (tzn. "bílá skála"). Výnosy se pohybují kolem 40-45 hl/ha, ale jinak jsou obě vína vyráběna velmi podobně: při sklizni se klade důraz na plnou fenolickou zralost hroznů, doba nakvášení je velmi dlouhá (40-50 dnů i více), přičemž upřednostňují jemnou a dlouhotrvající extrakci tříslovin před častým a intenzivním rozrušováním a potápěním matolinového klobouku. Poté jsou obě vína školena 18 měsíců v dubových sudech (jejich velikost ani provenience atd. není na webu vinařství uvedena), před lahvováním se čiří vaječným bílkem. Obě vína jsou určena k delší archivaci, podle vinařství 8-15 let.

Teď už k samotné láhvi Petra Alba 2005. Starobyle vyhlížejicí široká "burgundská" láhev z tmavozeleného skla, velmi masivní (váží 0,6 kg). Láhev je bez záklopky, kvalitní dlouhý celokorek je nahoře překrytý kolečkem červeného vosku (ale hrdlo láhve už nikoliv).

Víno jsem pil v průběhu čtyř dnů, během této doby se proměnilo jen málo, vlivu vzduchu tedy odolává velmi houževnatě. Velmi temná granátová barva, beze stop nazrálosti. Vůně není nijak zvlášť výrazná, dominuje v ní černé ovoce, ale už nejde o nějaká primární ovocitá aromata; díyk provzdušnění postupně trochu získala na komplexitě.

Chuť je plná, svěží a se šťavnatou ovicitostí. Záhy se ohlásí dost zvláštní tón, se kterým jsem se v červeném víně ještě nesetkal, jako by v něm byla rozpuštěná pomletá křída - coby popis to možná nezní nic moc, ale mě tento rys dost zaujal, dodává vínu nezaměnitelný charakter. Pojem "mineralita" si spojuji hlavně s bílými víny, ale pokud bych ho měl použít u vína červeného, byla by to určitě tato "pomletá křída". Ke konci láhve se mi zdálo, že onen tón se začíná lehce projevovat i ve vůni. Petra Alba má i poctivé třísloviny, které se ohlásí hlavně v dochuti, ta má pěknou délku i harmonii. Po otevření láhve byly třísloviny možná lehce "suché", později se trochu zaoblily, přispívají k pěkné struktuře vína.

Opravdu moc pěkné víno. Navzdory sedmi letům věku stále působí velmi mladistvě, i když už teď je bezvadně pitelné, dal bych mu dalších pět let, aby ještě získalo na komplexitě a jednotlivé složky se o trochu více sladily dohromady. Každopádně jde o terroirové víno par excellence, které mi potvrzuje dojem, že loirský Cabernet franc dokáže výborně odrážet místo svého původu, potom má ve vůni i v chuti překvapivé a neobvyklé tóny, která v jiných vínech neucítíte - v této souvislosti se mi vybavují vína vinařů, jako jsou třeba Pascal Lambert z apelace Chinon nebo Yanick Amirault z Bourgueil.

Cena 12,5 € je vzhledem ke kvalitě vína a archivačnímu potenciálu velmi příznivá. Koupeno v Maison des Vins d'Angers (web), což je něco jako "salón vín" anjouské vinařské oblasti. Dostanete zde informace o místních odrůdách, apelacích atd., ale hlavně je zde k ochutnání reprezentativní výběr vín, která se dají koupit za stejné ceny jako přímo ve vinařstvích, což rozhodně není k zahození.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4187x