O Víně

19.06.2012 H. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.06.2012 07:07

Vína z ostrovů „jestřábích“ či „blažených“

Letos začátkem května se mi v kombinaci s rodinnou událostí, která se odehrála na portugalské pevnině, konečně podařilo navštívit Azorské ostrovy, destinaci, kterou si slibuji již pěknou řádku let. A že jsem nebyla zklamaná se dozvíte v následujícím článku o Azorech, jejich historii, vínech i gastronomii a zejména pak z fotoreportáže závěrem. Jelikož se nedají všechny ostrovy stihnout během jedné návštěvy, už si tiše plánuji další výlet, tak mě nadchly... Z Lisabonu létá denně na tři azorská mezinárodní letiště - Ponta Delgada, Terceira a Horta - společnost TAP a když se šikovně nakoupí, vyjde letenka na nějakých 2.500,- Kč. Mezi jednotlivými ostrovy lze pak dále cestovat trajekty nebo letecky (zpáteční letenka se společností SATA Atlantic od 50 €). Tak tedy bom vôo, jak říkají Portugalci!

Azorské archipelago se skládá z devíti ostrovů - Santa Maria, São Miguel, Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico, Faial, Flores a Corvo - vzniklých postupnou sopečnou činností v období mezi miocénem a holocénem. Nejstarší z nich - Santa Maria - se začal formovat již před více než 8 miliony lety, zatímco nejmladší - Pico - se vynořil z moře zhruba před 250 000 lety. Celé souostroví je de facto nejvyšším pohořím této planety, počítá-li se jeho výška od mořského dna. Azorské ostrovy se rozkládají uprostřed Atlantského oceánu téměř na poloviční cestě od západního pobřeží Portugalska směrem k severovýchodnímu pobřeží  kanadské provincie Newfoundland po délce téměř 1000 km a jsou součástí nejdelšího zemského horského systému zvaného Seveoatlantský hřeben (Mid-Atlantic Ridge), dlouhého 23000 km. K Azorským ostrovům také patří četné skalnaté ostrůvky ležící mezi ostrovy Santa Maria a São Miguel zvané Formigas (což v portugalštině znamená mravenci) a Dollabarat Reef, které tvoří mělčinu zvanou Formigas Bank o rozloze 9 km2.  Nevyskytuje se na nich žádná flora ani fauna, na největším z nich je pouze maják, který z dálky upozorňuje plavidla na nebezpečná skaliska.

Původně neobydlené (až do první poloviny 15. století, kdy začalo vznikat první osídlování Portugalci), tyto nově objevené ostrovy získaly název Açores, údajně podle dravých ptáků poletujících nad ostrovem Santa Maria, který byl objeven jako první (açor znamená v portugalštině jestřáb). Existují však domněnky, že se nejednalo o jestřáby, nýbrž o místní příbuzné druhu káňete lesního (Buteo buteo). Jiná legenda praví, že ostrovy získaly své jméno od modré barvy znázorňující obrys ostrovů na obzoru, podle kterého mořeplavci na svých cestách ostrovy identifikovali (modrý se portugalsky řekne azul, tudíž modré neboli azurové ostrovy jsou v množném čísle Ilhas Azuis od nichž je odvozen název Azores - pozn. autorky). Kromě azurově modrých ostrovů získaly Azory rovněž přezdívky Ilhas Cassiterides neboli ostrovy cínu a stříbra, Ilhas de Sete Cidades (ostrovy sedmi měst) a Ilhas Afortunadas čili ostrovy „šťastné" nebo „blažené" (z řeckého výrazu makáron nésoi neboli „šťastné ostrovy" pochází název Makaronésie, což je území, které zahrnuje kromě Azor také Madeiru, Kapverdy a Kanárské ostrovy).

Osídlování Azorských ostrovů nastalo v roce 1439, nejprve osadníky z různých částí portugalské pevniny a z Madeiry. Nynější Azorčané jsou potomci původních imigrantů převážně z regionů Minho, Estremadura, Ribatejo, Alentejo a Algarve, ale také sefardských Židů, Vlámů, Francouzů, Italů, Britů, Němců, maurských zajatců, španělských duchovních, vojáků, žoldáků, vládních zaměstnanců, drobných kriminálníků a evropských obchodníků.

Dnešní ostrované se tradičně věnují převážně rybářství, turismu a zemědělství - chovají ovce, kozy a skot a pěstují kromě obilí také kukuřici, cukrovou třtinu a révu vinnou. Masový turismus naštěstí není příliš rozvinutý (kromě července a srpna, kdy na ostrovy přijíždějí převážně Kanaďané a Američané) z důvodů velké vzdálenosti, relativní nedostupnosti, nepříznivému počasí a nedostatku pláží, neboť pobřeží je většinou nepřístupné, díky skalním útesům a lávovým vyvřelinám.

Azory jsou také ostrovy barev a květin. Na rozdíl od portugalské pevniny (a jižní Evropy vůbec) je zde všude čisto, poklidno a zeleno. Jejich obyvatelé milují barvy a proto si svá obydlí malují krásnými pastelovými barvami. Za domečkem se většinou nachází zelená pastvina ohraničená zídkou z lávového kamene zvaná curral (množné číslo currais) a na ní se pase kravička (podle velikosti currais to mohou být i celá stáda) či několik koz nebo ovcí. V předzahrádkách jsou vysázené květiny, převážně hortensie, kterými jsou Azory proslavené, ačkoli ty rostou nejen kolem domků, ale i podél silnic, na loukách a v parcích. Jelikož je srážkový úhrn na ostrovech poměrně vysoký, krajina je tu neustále zelená, bujná a svěží.

UNESCO zapsalo na svůj seznam světového dědictví hned dvě památky Azor. Jednou je historické centrum nejstaršího města (zal. roku 1534) Angra do Heroísmo na ostrově Terceira, které bylo v roce 1980 postižené silným zemětřesením, ale následně znovu opraveno.  Druhým je podivuhodná vinohradnická oblast ostrova Pico, která se rozkládá na úpatí stejnojmenné sopky poblíž přístavního města Madalena. Podivuhodná proto, že je doslova „posetá" čtvercovými zídkami z lávového kamene, které vytvářejí výše zmíněné currais na ploše o téměř 1000 hektarech, uprostřed nichž rostou samostatně keře révy vinné.

Vinařství a vinohradnictví Azorských ostrovů má dlouhou tradici a jejich počátky se datují do doby osídlování v 15. století.  Stejně jako vína z Madeiry i vína z Azor podnikala dlouhé mořeplavby a v 18. století se dobře prodávala nejen v severní Americe, na Antilách a v Brazílii, ale dovážela se také do evropských přístavů jako je Hamburg a Petrohrad, v posledně jmenovaném se těšila velké přízni u carského dvora. V druhé polovině 19. století byly azorské vinice zdecimovány révokazem. Stovky rodin se ocitly bez výdělku a byly nuceny emigrovat do USA. Vinohradníci na Azorech zkoušeli štěpovat a vysazovat importované americké odrůdy, ale tím si zanesli další choroby do svých vinohradů, což ještě více zkomplikovalo situaci, zatímco hybridy jako např. Isabella dávaly vína podřadné kvality a aromatu, která si získala přízvisko vinhos de cheiro - vína vysoce aromatická (až smrdutá).

Dnes se réva vinná pěstuje na třech Azorských ostrovech - Graciosa, Pico a Terceira. Doporučené odrůdy révy vinné jsou Verdelho, Arinto Terrantês, Boal a Fernão Pires a povolené jsou rovněž Malvasia, Sercial, Generosa, Seara Nova, Rio Grande, Galego-Dourado  a Bical. Od roku 1995 zde existují tři oblasti nesoucí označení IPR - Indicação de Proveniencia Regulamentada (označení kontrolovaného původu). Jsou to oblasti Biscoitos IPR na ostrově Terceira, Graciosa IPR a Pico IPR (podle nového evropského zákona kolektivní označení IGP Açores, přičemž IGP znamená Indicação Geografica Protegida,  česky CHOP neboli chráněné označení původu).

Graciosa v portugalštině znamená půvabná a skutečně tento malý ostrov je možná nejkrásnější z celého souostroví. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 150 m v okolí Santa Cruz a dávají štíhlá bílá vína vhodná k rybám a plodům moře. Adega Cooperativa da Ilha Graciosa dává na trh dobře pitelná vína značky Pedras Brancas, zatímco Raul Machado da Costa má své Terra do Conde.

Pico je druhý největší ostrov Azor, avšak ze všech ostrovů nejmladší, nesoucí také název „Černý", podle barvy černé země na čedičovém půdním podloží sopečného původu, která je vidět všude. Ostatně sopečná aktivita je občas zpozorovatelná podle bílého obláčku kouře nad vrcholem dominanty ostrova - sopky Pico, vysoké 2351m, která je také nejvyšší horou Portugalska (poslední erupce byla zaznamenána v roce 1963). Vinice jsou vysazené v nadmořské výšce do 100 m v lokalitách Madalena, São Roque a Lajes. Cooperativa Vitivinícola da Ilha do Pico produkuje fortifikované víno Lajido podobné Madeiře a velice atraktivní bílá vína nesoucí názvy Terras de Lava, Basalto a Frei Gigante, zatímco Manuel N.F. de Faria dává na trh velice zajímavé Curral Atlântis bílé i červené.

Terceira je v pořadí třetím ostrovem, který vznikl na území celého souostroví (zhruba před třemi a půl miliony let v době pleistocénu) a je také rozlohou třetí největší (terceira v portugalštině znamená třetí - pozn. autorky). Nejvyšším bodem je Serra de Santa Barbara (1023 m), odkud je krásný výhled, máte-li štěstí a je-li zrovna pěkné počasí. Počasí se na Azorech totiž může střídat každých 15 minut...  Jedete-li z hlavního města ostrova Angra do Heroísmo do vinařské oblasti Biscoitos, která své jméno získala od lávových kamenů podobným sušenkám, jež se zde nacházejí v hojném počtu (biscoito je v portugalštině sušenka - pozn. autorky), silnice od rybářského přístavu São Mateus začne prudce stoupat a může se stát, že vesnicemi Santa Barbara, Doze Ribeiras a Serreta projedete v husté mlze a mracích, než zase sjedete dolů pod azurové nebe. Vinohradnická oblast Biscoitos se nachází poblíž Praia da Vitória, druhého největšího města ostrova, na jeho severním pobřeží. V obci Biscoitos se nachází muzeum vína, které provozuje snad nejslavnější vinařství celých Azor - Casa Agrícola Brum (poportugalštěné jméno Blum, původem z Flander), které se vyznačuje především výrobou fortifikovaných vín Chico Maria (Chico znamená zkratku jména Francisco v portugalštině, což je křestní jméno  zakladatele vinařství), ale také bílých vín z rezistentních odrůd s názvem Da Resistencia. Kromě vinařství Brum působí v oblasti Biscoitos ještě družstvo Adega Cooperativa dos Biscoitos, jejichž bílé víno s názvem Magma je obvykle v místních restauracích Terceiry vyprodáno, a José Manuel Machado de Sousa, jenž dává na trh Pedras do Lobo vyrobené z odrůd Verdelho a Roxo da Terceira, které má nádech po tropickém ovoci se slanou dochutí na závěr.

A tím se dostáváme ke gastronomii. Azorská kuchyně je velmi pestrá a uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Kromě kvalitního masa a mléčných výrobků, zejména sýrů, jako je Queijo da Ilha ze São Jorge, najdeme na jídelíčku nepřeberné množství plodů moře. Ale začněme pěkně popořádku. Rčení „polívka je grunt" platí nejen u nás, ale i v Portugalsku a zejména na Azorských ostrovech, kde je počasí poněkud chladnější než na portugalské pevnině. Z přehršle polévek vybírám tedy caldo azedo (zakysaná polévka), caldo de nabos (vývar z tuřínu neboli vodnice), caldo de peixe (rybí polévka), sopa de agrião (řeřichová) a fervedouros (bramborová s kapustou). Poněkud hustším pokrmem z ryb je kotlík z ryb zvaný  caldeirada de peixe, který se může podávat i s jablky com maças, caldeirada de congro (z úhoře) a polvo guisado em vinho de cheiro (chobotnice na červeném víně). Z darů moře převládají humři a humrům příbuzný caraco, krab a malé mušličky zvané cracas a ameiojas.  Místní klobásky a jelítka chouriço, morcela a linguiça jsou velmi populární, stejně jako vepřová žebírka torresmos de porco či kotlík z vepřového masa caçoila. Alcatra je delikátní pokrm z masa, který se na ostrovech vaří pomalu v nádobách z terracotty na peci, zatímco coelho de molho vilão je králík na šalotce jemně podlitý octem pochází z ostrova Terceira a feijão com cabeça de porco fazole s vepřovou hlavou z ostrova Flores.

Stejně jako Portugalci i Azorčané si potrpí na sladkosti a lze se tu setkat s dezerty jako queijadas da Vila, confeitos da Ribeira Grande, barriga de freira (ostrov São Miguel), suspiros, melindre, encanelados, tigeladas (Santa Maria), confeitos, coscorões, alfinim (Terceira), pasteis de arroz, capuchos, escomilhas (Graciosa), doce branco, esqucidos (São Jorge), arroz doce, vésperas (Pico) a s mnoha dalšími delikatesami.

Závěr stolování lze zpestřit sladkým či polosladkým fortifikovaným vínem Chico Maria z vinařství Brum v Biscoitos na ostrově Terceira, pálenkou aguardente velha da Graciosa ze stejnojmenného ostrova nebo likérem licor de maracujá z ostrova São Miguel. Posledně jmenovaný ostrov je rovněž vyhlášený čajovými plantážemi odkud pochází famózní čaj Chá Gorreana.

1-20 | 21-40 | Vše
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 6275x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5