O Víně

23.02.2016 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.02.2016 07:00

Představení kolekce vín ročníku 2014 od vinařství Reisten

Prezentace z 11.2.2016 nových vín ročníku 2014 vinařství Reisten pod Pálavou.

Pravidelná akce s prezentací nových vín známého vinařství Reisten proběhla stejně jako vloni v pražském hotelu President nedaleko Právnické fakulty UK. Akce se konala 11.2.2016 večer a nabízela vybraná vína ročníku 2014.

Základní kámen hotelu President Praha byl položen v roce 1928 z rozhodnutí Sdružení inženýrů a architektů (SIA) jako základ pro budoucí sídlo organizace, na kterém byl postaven velkolepý hotel Budovatel (1978), aby v roce 1984 byla budova přestavěna v tzv. monolitickém stylu. Od roku 1992 je vlastníkem hotelu španělská firma Comar, která provozuje síť luxusních kasin po celém světě a název hotelu se tak mění na President Hotel Praha. Přestože byl v roce 2002 hotel během ničivých povodní vážně poškozen a musel být uzavřen, mohl se po nákladné rekonstrukci od srpna roku 2004 ještě v lepší kráse otevřít široké veřejnosti.

Vinařství Reisten se sídlem v obci Pavlov pod malebnou zříceninou Dívčí hrad (Maidenburg) bylo založeno v roce 1999, ale vína z vlastních vinic nabízí teprve od roku 2005. Nyní celková plocha vinohradů činí 30 ha a nachází se ve třech obcích (Pavlov, Mikulov, Sedlec) jedinečné pálavské pahorkatiny. Vlajkovou lodí vinařství jsou odrůdy Pinot Blanc a Riesling, jejichž sazenice byly dovezeny ze zemí původního výskytu těchto odrůd. Ročně je produkce vinařství přes 1000 hl vína s důrazem na bílé odrůdy, kde kromě již zmíněných se pěstuje Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ryzlink vlašský, Pinot Gris, Pálava a Tramín. Z modrých odrůd jsou to Svatovavřinecké, Frankovka, Pinot Noir (Rulandské modré) a Merlot. Výsledkem jsou vína v pěti kategoriích:

1. Kabinetní vína - vyráběná již plně v režii nového sklepmistra pana Zdeňka Musila. Vína nejsou určena k archivaci ale k okamžité spotřebě, proto jsou opatřena šroubovým uzávěrem. Jedná se o svěží vína pro denní pití podpořené vyšším zbytkovým cukrem, neboť jsou často vyráběna z hroznů s cukernatostí moštu přes 21 °NM.

2. Řada Classic - suchá vína (cukernatost do 10 g/l) vhodná pro snoubení s pokrmy či odpolední posezení s přáteli. Důraz je kladen na čistotu odrůdovosti a specifikum terroire viničních tratí, z kterých hrozny pochází.

3. Řada VOC - vína originální certifikace po vzoru prvního apelačního systému zavedeného v ČR, ale tentokrát VOC Mikulov. Odtud pochází hrozny, které jsou na etiketách označeny názvem tratě Valtická.

4. Řada Maidenburg - tzn. Dívčí hrad - jsou to vína z různých poloh a odlišného obsahu zbytkového cukru, ale vždy vysokého extraktu a výraznější kyselinkou (kolem 7 g/l), čímž jsou předurčena pro dlouhodobější archivaci.

5. Řada Materle - jedinečná poloha viniční tratě „U Božích muk" vytváří unikátní řadu nazvanou podle původního hornorakouského nářečí této vinice v Pavlově. Skalní podloží poskytuje vysokou mineralitu a hluboký kořenový systém zajišťuje révě, potažmo vínům z ní vyrobených, vysoký obsah cenných mikronutrientů. Na této vinici se pěstují pouze odrůdy Pinot Blanc a Gris, Ryzlink vlašský a Sauvignon.

Filosofií firmy je tak nabídnout vysokou paletu kvalitních vín vycházející z ojedinělého genia loci krajiny pod Pálavou, šetrného pěstování i výroby s minimálním použití chemie a důrazným aspektem na ekologii.

Hrozny pro výrobu vín pocházejí z 5 viničních tratí:

1. Valtická - největší s téměř celým zastoupením odrůdového portfolia. Leží na jižním úpatí Svatého kopečku u Mikulova. Najdeme zde odrůdy Rýnský ryzlink, Rulandské bílé a šedé, Chardonnay, Tramín, Merlot, Rulandské modré a Svatovavřinecké.

2. Nad Nesytem - leží v Sedlci na vrcholu jihovýchodní stráně nad rybníkem Nesyt nedaleko valtického zámku. Půda s mírně zásaditou reakcí poskytuje ideální podmínky zejména pro odrůdu Sauvignon Blanc, která se zde převážně pěstuje.

3. Pod Pálavou - vinice pod Dívčím hradem odkud při deštích stéká silně mineralizovaná voda poskytující typický buket Ryzlinku vlašskému, který se zde pěstuje.

4. U Božích muk - ojedinělá vinice v Pavlově s velmi tenkým pokryvem úrodné půdy, nutící révu pronikat svým kořenovým systémem do veliké hloubky. Tím poskytuje typickou slanou mineralitu přecházející z hroznů i do vína, proto nosnou odrůdou je právě Pinot Blanc.

5. Slunný vrch - opět vinice na jižních svazích obce Pavlov, ale tentokrát s těžkou jílovitohlinitou půdou s vysokým podílem slunečního svitu, Odtud pochází základní odrůda této oblasti Pálava.

Jednalo se o neřízenou degustaci a vysoká návštěvnost neumožňovala dlouhé rozhovory a získání podrobných informací o jednotlivých vínech přímo u stolů, kde se vína rozlévala. Přítomný obchodní ředitel firmy pan Václav Šmach se sice snažil jak mohl doplnit zvídavým hostům vyčerpávajícím způsobem nezbytné informace, ale s ohledem na vysokou návštěvu nemohl uspokojit všechny stejnou měrou. Proto budu pouze subjektivně informovat o tom, jestli mne vína zaujala nebo byla spíše zklamáním. Pokud bych jako člen hodnotící komise byl nucen vína hodnotit, pak bych určitě minimálně 5 vzorkům z celkově nabízeného portfolia (21) přiřadil bronzovou nebo stříbrnou medaili, tzn.hodnotil výše než 85 body pozitivním hodnocením na 100 bodové stupnici.

Začal jsem víny v I.kategorii s přívlastkem kabinet. Nabízela se vína Pinot blanc a Pinot gris, pravděpodobně z Valtické viniční tratě. Burgunda šedá měla téměř nezřetelný buket a v chuti byla cítit lehká spálenina, ale Burgundské bílé (prodejní cena MOC 150,- Kč) mělo již intenzivní ovocné aroma s citrusovým a lehce minerálním okrajem, prostě příjemně svěží (obsah kyselin 7 g/l) elegantní víno (86 bodů), kde obsah alkoholu byl 12,5 % a vyšší zbytkový cukr (6.7 g/l).

Následovaly ryzlinky, kde prvně jsem hodnotil královskou odrůdu v kategorii classic v pozdním sběru a téže viničné trati (obec Mikulov). Přestože analytika (zbytkový cukr 4,9 g/l a kyseliny 7,9 g/l) slibovala pěkné víno, mne subjektivně přišlo ve srovnání s Pinot blanc slabší. Další Riesling byl VOC opět z trati u Mikulova. Víno mělo již silnou olejovitost danou vyšším obsahem glycerolu, ostatně zbytkového cukru bylo také více (6,5 g/l), ale nižší barva i aroma. Třetí Riesling byl v řadě Maidenburg také v pozdním sběru a téže vinice, ale dominantní byl pouze vyšší zbytkový cukr, jinak byl spíše průměrný. Ochutnal jsem pro porovnání vzorek Ryzlinku vlašského z obce Pavlov v řadě Classic (U Božích muk), ale prakticky chybělo aroma i v chuti bylo prázdné a fádní. Rozhodl jsem se spravit si chuť odrůdou Pálava, kde jsem vybral jako první v řadě Classic ve výběru z hroznů ze Slunného vrchu u Pavlova. Nádherný buket s náznaky růží až lehce tramínový sliboval i vysokým obsahem glycerolu, ale v chuti se očekávání nesplnilo, ostatně obsah zbytkového cukru 1,2 g/l a alkoholu 14,3 % je u této odrůdy nečekaný. Snažil bych se podpořit krásné aroma vyšším zbytkovým cukrem a myslím, že kvašení chtělo dříve ukončit. Jinak v chuti připomínala Pálava spíše lehce nahořklý Tramín. Druhá Pálava byla v řadě Maidenburg ale jinak ve stejném přívlastku i vinice. Tentokrát byly hrozny ponechány s vyšším zbytkovým cukrem (13,8 g/l) při vysokém obsahu alkoholu (14%) a překvapivě dokonce ještě vyšším obsahem kyselin než předcházející vzorek (7 g/l). Plná a vysoká barva vína s výrazně nižší intenzitou vůně, ale velice čistou až ukázkovou pro tuto odrůdu. Tady bylo těžké srovnání a myslím, že mnozí by dali přednost tomuto „méně suchému" vzorku (87 b.).

Jestliže se mi nepotvrdila výjimečnost Pinotů blanc, zkusil jsem se zaměřit na její sestřičku Pinot gris. V řadě Classic byla Burgunda šedá v pozdním sběru z viniční tratě Valtická, ale přes ukázkovou analytiku měla vodový okraj, nižší intenzitu vůně a v chuti převažovaly hořčinky. Mnohem lépe obstála v řadě Maidenburg z viniční tratě U Božích muk (Pavlov), která měla výrazně mohutnější tělo (obsah zbytkového cukru 11,3 g/l) se silným obsahem glycerolu a příjemnou ovocitou vůni, byť nižší intenzity. V chuti plné víno se silným extraktem (86 b.).

Velice příjemný byl Sauvignon Blanc v řadě Maidenburg v přívlastku pozdní sběr z tratě Nad Nesytem obce Sedlec. Sice nižší barva i buket, ale krásná plná chuť broskví s medem (87b.) Velmi podobně jsem hodnotil ze stejné řady odrůdu Chardonnay v pozdním sběru z Mikulova (Valtická v.t.). Toto víno mělo odrůdově čistý buket střední intenzity a plnou chuť podpořenou vyšším obsahem zbytkového cukru (10 g/l).

Degustaci jsem ukončil Tramínem v řadě Maidenburg, který pocházel z Mikulova a dosáhl přívlastku pozdní sběr. Již zlatá barva a intenzivní aroma slibovalo nevšední zážitek. Obsahem cukru i alkoholu (12,8 %) byl srovnatelný s předchozím vzorkem, ale chuť nebyla tak plná a intenzivní jak sliboval vzhled a buket vína.

Na prezentaci byly vybraná bílá vína, jen dva vzorky byla vína růžová a sice Frankovka rosé v kategorii Kabinett a Clarissimo rosé v kategorii Classic. Vzhledem k tomu že se jednalo dosud o mladá vína (ročník 2014) zcela chyběla vína červená. Byl to příjemný večer a zářivou budoucnost bych očekával u řady Maidenburg v odrůdě Chardonnay a Sauvignon, možná na soutěžích překvapí i Pálava. Přeji tedy všem vínomilcům i vinařství Reisten, aby se vína líbila a byla obohacením našich smyslových pohárků i v budoucnosti.

Počet příspěvků v diskuzi: 4  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4861x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5