O Víně

03.02.2015 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.02.2015 07:00

Degustace vinařství Bauman

Dne 15. ledna 2015 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Bauman z Velkých Bílovic. Zavítal mezi nás vinař Milan osobně.

Milana jsme u nás v Ústí nad Labem přivítali již několikrát a vždy u publika zabodoval svými příjemnými, líbivými víny za rozumné ceny. Pozván byl již na prosinec, ale neodkladné pracovní povinnosti mu zabránily přijet. Jednalo se o to, že v minulosti pracoval několik let v Rakousku a majitel vinařství potřeboval nutně pomoci. Tudíž jsme Milana přeložili na leden a zde již návštěvě nic nestálo v cestě. Bohužel vzhledem k letošní špatné úrodě jsme museli trochu improvizovat, ale návštěvníci si alespoň udělali ucelenou představu, co vše Milan nabízí - všechno zlé je k něčemu dobré. Tudíž jsme kromě vín mohli ochutnat i medoviny, hroznovou šťávu nebo šumivé víno. Po umístění degustačního listu na na facebook se mi hned ozvalo několik kamarádů a známých. Ti využili Milanovy degustace, objednali si a takto Milan rovnou z auta prodal deset kartonů. Rovněž návštěvníků byl maximální počet, 58 lidí, a to jsme bohužel ještě 4 museli odmítnout, nevešli by se.

Milan dorazil okolo páté, výtah jezdil, díky počasí byla vína nachlazena, takže šlo vše jak na drátkách. Degustace začala přesně v sedm, Milan využil toho, že většina návštěvníků jeho vinařství zná a zaměřil se spíše na popis vín, novinky a zajímavosti.

Hospodaří na zhruba 6 hektarech ve Velkých Bílovicích, nedávno zakoupili traktor, což mělo ten následek, že hned po dvou letech jim přišel na kontrolu opět finančák. Být úspěšný se zkrátka vyplatí.

Vinařství pomalu upouští od korkových uzávěrů a nahrazuje je šroubovými. Za mě pochvala, na vína k rychlé spotřebě jde podle mě o ideální uzávěr. Milan popsal i pokusy s tímto zavíráním, podle něj (a píše se to i ve studiích) si víno déle uchová podobu, jak bylo nalahvováno.

Též pomalu z ekonomických a administrativních důvodů upouští od zatřiďování vín, pokles odběru kvůli tomu nezaznamenali.

Přestože jsou Bílovice vhodnější na pěstování červených vín, Milan zatím dává přednost bílým, s vyšším zbytkovým cukrem. Tuto filozofii vinařství zastává od začátku, je to podle něj mezera na trhu a zájem konzumentů ho v tom opět utvrzuje. Přesto by si rád, až dojde k finanční stabilizaci, vytvořil širší portfolio vín.

Zmínil i události neveselé, tramín jim napadá choroba, tudíž zvažuje jeho nahrazením Sylvánským zeleným.

Med na medovinu berou z okolí Kladna a Vysočiny, ořechová medovina je dělána tak, že v ní opravdu macerují ořechy, ostatní příchutě jsou dělány přírodními aromaty.

Kromě vinařství a výroby medovin má jejich rodina též penzion, není tedy problém vše ochutnat přímo u zdroje a zdržet se poněkud déle.

Ze vzorků mi chutnaly opravdu nejvíce ty, na něž se Milan zaměřuje a růžová Terezka, které je pojmenováno po dcerce. Rovněž návštěvníci nejvíce svým hlasováním ocenili vzorek č. 1 - Rulandské bílé.

Ná závěr proběhla tradiční losovačka a předání láhve dalšímu vinařství. Z 36 kartonů jsme jich zpátky nesli asi pět, degustace a vína se líbily. 

 
   Název   Velikost 
  degulist bauman bez cen.pdf   60.3 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4712x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5