O Víně

05.11.2013 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.11.2013 07:00

11th International Wine Show Prague

Již několi let se koná pravidelně na jaře a na podzim v prestižním zázemí pražského hotelu Hilton velká akce pro profesionální sommeliéry či majitele vinoték, restaurací, hotelů aj., aby získali ucelenou nabídku produktů vinařství z celého světa. Podívejme se blíže na poslední přehlídku vín konanou 22. října 2013.

Veletrh vína I.W.S.P. je etablovanou akcí na poli obchodu s vínem v České republice, která má za sebou již jedenáct ročníků a koná se tradičně v prostorách luxusního hotelu Hilton Prague dvakrát ročně (na jaře a na podzim). Veletrh se řadí mezí nejdůležitější vinařské akce v České republice s nejvyšším počtem zahraničních vystavovatelů.

V úterý 22. října 2013 se konal již 11. ročník Mezinárodního veletrhu vína I.W.S.P., kde svá vína prezentovalo více než 60 vinařů a distributorů vína z celého světa (Rakousko, Francie, Itálie, Německo, JAR, Slovinsko, Španělsko, Morava, Kosovo, Rumunsko, Slovensko, Kanada atd.), kteří hledali své distributory a obchodní partnery v České republice. Množství vystavovatelů se tak oproti jarnímu veletrhu (10. ročníku) téměř zdvojnásobil. Veletrh nabídl vinařům a obchodníkům s vínem možnost prezentovat na místě svá vína více než 400 návštěvníkům, navázat nové tuzemské obchodní kontakty pro odbyt svých vín a setkat se s relevantními partnery z oblasti vinařského obchodu a gastronomie. Vrcholem letošní akce byla přítomnost delegace italského konsorcia I Vini del Piemonte, které na veletrh přivezlo 21 vinařů z regionu Piemonte a úplnou novinkou byla sekce IWSP Master of Wine, která proběhla ve zvláštním salónku. Pro vybrané obchodníky s vínem zde bylo prezentováno 31 vín, které ohodnotil mezinárodní odborník na víno a držitel titulu Master of Wine, pan Andreas Wickhoff.

Tradičně jsem se zastavil u prvního stánku Zilwar Wines, kde se majitel ing. Zilvar věnuje dovozu ušlechtilých vín ze tří evropských oblastí. Pro svoji vinotéku v centru Prahy tak dováží vína toskánská (Monte Bernardi), dolno-rakouská (Alzinger z Wachau) a moselská (vinařství Richter). Pokaždé mne upoutaly zejména suché ryzlinky Weingut Max Ferd.Richter Braunaberger Juffer-Sonnenuhr v kategorii spätlese, kde z ročníků 2009-2011 byl určitě nejzdařilejší ročník 2010. Vinice Brauneberger Juffer-Sonnenuhr se nacházejí v srdci vinic na hoře Brauneberg, v blízkosti řeky Mosela a obklopené vinicemi Juffer a v burgundské terminologii vyjadřuje Juffer-Sonnenuhr údajně ekvivalent "Premier Crue"či dokonce. "Grand Crue". Vína z této vinice si mimo jiné oblíbil již Thomas Jefferson když v roce 1788 navštívil tuto oblast Mosely.

Na podzimní prezentaci byla možnost ochutnat ročník 2009, který sice poskytoval příjemný buket meruňkového kompotu s lehkým náznakem ananasu v medu, ale v chuti přes výraznou mineralitu bylo v tělnatosti spíše průměrné a tím chuťově méně výrazné. Analytika byla zaměřená na klientelu vyžadující spíše sladší ryzlinky (91 g /l cukru), ale díky vyšší kyselince (9,2 g/l) nepůsobilo víno „upatlaným" dojmem.

Ze zvědavosti jsem jako další stánek vybral firmu Tombalina Wines s nabídkou zejména kanadských (ale i afrických) vín. Vybral jsem nakonec Legends Petit Verdot 2007 reserve. Již samotný původ odrůdy je zahalen tajemstvím a přikládá se její rozšíření Římanům či dokonce Féničanům, ale do Kanady ji přivezli každopádně Francouzi. Charakteristické animální aroma s typickými projevy buketu čerstvě vyčiněné kůže a přezrálého lesního ovoce (borůvky a ostružiny) mne okamžitě uchvátilo. Objevil jsem dokonce i lehké tabákové tóny, ale chuť působila sice plným až drsným dojmem s lehkou svíravostí ale v závěru byla nepříjemná „škrablavost" (vliv taninů). Vybral jsem kanadské víno právě pro deklarovaný dobrý poměr ceny (kolem 500,- Kč) a kvality, ale příště bych volil raději africká vína, kde nabízel stánek sice jen tři druhy, ale často oceněná zlatou medailí na mezinárodních soutěžích (jako např. Vertex Shiraz reserve 2010).

Na africká vína jsem se stavil u stánku č. 5, kde světově proslulý vinař pan Kosie Möller nabízel rodinnou kolekci Klein Parys (vinařství (56 ha) resp. statek v Paarlu získal v roce 2002).

Všechna vína byla z ročníku 2009 a byla údajně v cenové relaci do 10 € . První vzorek byl Jacob selection z odrůd Petit Verdot (50 %) a Cabernet Franc, kde překvapivě nosná byla odrůda Petit Verdot, která se jinak spíše přidává do klasických Bordeaux blendů, aby podpořila plnost chuti. Typickým projevem této odrůdy je přes buket banánů (mladé ročníky) a čerstvě ořezané tužky až po fialky a vyčiněnou kůži (starší ročníky). Víno působilo plným dojmem a velice zemitě. Dalším vzorkem byl Niclas selection z odrůd Shiraz (60 %) a Cabernet Sauvignon, které zrály odděleně dva roky v bariquových sudech z francouzského a amerického (shiraz) dubu. Toto víno bylo plné a dřevité s výraznými hořčinami. Asi nejpovedenější byl Beatrix selection vyrobený z hroznů odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a opět Syrah s typickou kořenitostí, plnou chutí s převládajícími znaky přezrálých borůvek a tabáku.

Zkusil jsem toto víno porovnat s italským ZUITER IGP 2008, kde základem jsou také odrůdy Cabernet Sauvignon (50 %) a Merlot (30 %) lehce však doplněné Pinot Noire a Refosco. Víno také zrálo v barriquových sudech 10 měsíců, ale bylo extra suché (pouze 0,2 g/l) s obsahem kyselin 5,5 g/l a bylo velice příjemné hladké chuti.

Takto byl jen krůček ke stánku Liliac Winery z Transylvánie, kde z 9 nabízených vín jsem logicky vybral Merlot 2011 privat selection (přibližně ve stejné cenové relaci kolem 10 €). Byl jsem potěšen vysokou barvou (téměř černou)a bohatým, odrůdově čistým aromatem s výraznou vanilkou a silným buketem čerstvě vyčiněné kůže.

Protože nejvíce vinařství byla z Itálie nemohl jsem vynechat zejména ta, která dosahují vysoká ocenění na světových soutěžích nebo byla velmi dobře hodnocena Master of wine p. Andreasem Wickhoffem. U stánku č. 51 z produkce Villa Giada Andrea Faccio byla vysoko hodnocena Barbara d´Asti 2009 superiore Brico Dani a osobně bych udělil asi i více než 85 bodů pro vysokou barvu a čistotu vůně (lékořice).

Podobné hodnocení získala Barbera d´Asti superiore Entusiasmo DOC 2007, která však zrála o 5 měsíců déle (celkem 18 měsíců) ve francouzském barriquovém dubu. Velice citlivě provedeno malolaktické kvašení prakticky nepoznáte ve vůni a cenově se pohybuje víno kolem 10 €, což jej činí i velice prodejným. Vyrobeno bylo 4500 lahví a prokvasilo na 14,5 % alkoholu, přitom nese veškeré atributy odrůdy, kde kromě typické lékořice objevujeme přezrálé borůvky a vanilku (zráním v dubu). Více jsem bohužel již nestihl ale i to málo stálo ze zahraničních vín za to.

Na konec jsem si nechal po krátké pauze tuzemské vinaře. Na jaře zde prezentovala svá vína vinařství Kolby, Syfany (příjemná Pálava 2011 ve výběru z bobulí), Štěpánek, Novosedly, Modrý sklep, Vinium či Víno Hradil (vynikající Dornfelder 2012 pozdní sběr) z nich zůstala pouze vinařství Syfany a Modrý sklep, naopak nově byly zastoupeny Velké Bílovice Vinnými sklepy Zapletal a Karel Průša vinařstvím Na soutoku z Břeclavy.

Nově založené vinařství rodiny Průšových z roku 2011 leží nedaleko soutoku Moravy a Dyje a technologem je Karel Průša mladší. Neměl jsem již chuť vyzkoušet kvalitu bílých ale podle očitých svědků i zde dosahovaly nadprůměrné kvality. Osobně jsem vybral dvě červená vína, kde favoritem byl Dornfelder 2012 pozdní sběr (nalahvováno 666+1 lahví) s bohatým buketem (pepř, vanilka,..) a plnou harmonickou chutí (nižší kyselinka 5 g/l a zbytkový cukr kolem 12 g/l), druhým vínem byl Zweigeltrebe 2011 výběr z hroznů, kde buket vína ovlivňují reziduální tóny malolaktické fermentace, ale po odvětrání již objevujeme bohatou aromatiku lesních borůvek, višní, skořice a koření. V chuti se jedná o plné a extraktivní víno (30 g/l), kde dominují švestková povidla a nižší zbytkový cukr ( jen kolem 1 g/l). Tohoto vína bylo vyrobeno 4x více než předchozího Dornfelderu (2667 lahví).

Posledním stánkem o kterém se chci zmínit je společnost Cruet p. Linharta Petera, která představila vína společnosti Elesko z oblasti Modra a Tokaj. Jejich vína již pravidelně získávají ocenění na místních i mezinárodních soutěžích. Představena byla zejména vína v kategorii Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.) Kromě Ryzlinků a Pálavy se začíná prosazovat i šlechtěnec z 60 let 19. století odrůda Dunaj, vzniklá křížením odrůd Muškát Bouchet x Oporto x Svatovavřinecké ve Výzkumném ústavu vinohradnictví a vinařství v Bratislavě. Odrůda je zapsána od r.2002 ve Státní odrůdové knize na Slovensku. Díky vysokému obsahu barviva ve slupkách a poměrně vyššímu obsahu kyselin se získávají vína velmi syté červené barvy, se svěží kyselinou a spíše nižšími tříslovinami. V buketu většinou převládají zralé třešně či švestky, při silnější redukci nacházíme i čokoládu či karamel. Ale k vybranému vínu Dunaj 2011 musím konstatovat, že aroma bylo velmi slabé a chuť mne také neoslnila. Trochu příjemné víno byl až čtvrtý vzorek resp. Alibernet „1" 2011 v.h. D.S.C. - obsahem zbytkového cukru kolem 2 g/l jde o suché víno, podpořené svěží kyselinkou (6.3 g/l), v chuti hladké a komplexní s výraznou lesní ostružinou, jedním slovem příjemné víno. Neznám ceny, ostatně ani na website je nenajdete, ale při osobním dotazu jsem zjistil, že se budou pohybovat kolem 220,- Kč (s DPH).

Závěrem nutno zmínit velice rozdílný přístup některých vinařství. Některá poskytovala vzorky vín, která skutečně chtěla vyvážet či prodávat na našem trhu a povětšinou se pohybovala od čtyřech druhů do deseti. Byla však i taková vinařství, kde bylo kolem dvaceti vzorků a třeba od sektů, přes tichá po sladká vína. Jinak řečeno: někdy méně je více a vyznat se pro obchodníka v široké záplavě vín je nad rámec jednoho odpoledne. Přesto podobné akce doufám pomohou, jak nám spotřebitelům získávat stále lepší vína za rozumné ceny, tak samotným výrobcům získat svoji trvalou klientelu a tím pravidelný odbyt. Ať se všem daří (rozumněj révě, vínu, vinařům i vínomilcům)!

Použité odkazy:
http://www.iwsp.cz/cs/index-1.html
http://www.kparys.co.za/
http://www.liliac.com/en/
http://andreafaccio.it/villagiadawine/index.html
http://www.labaretta.it/
http://www.nasoutoku.cz/cz/
http://www.elesko.sk/menu/1/spolocnost/

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5101x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5