O Víně

19.06.2013 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.06.2013 07:00

Gran Gala del Vino Italiano 2013

Jubilejní ročník 2013 Gran Gala italských vín ve Villa Richter v Praze.

Největší a nejreprezentativnější přehlídka italských vín nazvaná Gran Gala del Vino Italiano 2013 (velká slavnost italského vína) proběhla letos 11. až 12. června v prestižním zázemí Villy Richter se Svatováclavskou vinicí pod Pražským hradem na Starých zámeckých schodech. Velký přítel italského vína Braňo Chovan a jeho společnost zde prezentovala nejlepší a nejprestižnější vína Apeninského poloostrova a současně představovala své italské partnery - špičkové vinaře, jejichž vína dováží do České republiky. Letošního Gran Gala se zúčastnilo 28 vinařství z celé Itálie a profesionálové i zapálení milovníci vína zde měli příležitost ochutnat celkem 140 druhů a značek vína. Tradice úspěšných minulých let umožnila, aby se tato slavnost italského vína konala pravidelně a stala se tradičně očekávanou červnovou vinařskou událostí. Braňo Chovan má velkou lásku a slabost pro Itálii a její nejlepší produkty. Dává nám možnost setkávání s italskou kulturou, láskou k půdě a vínu jako ušlechtilému produktu s tisíciletou tradicí. Od začátku své činnosti se snaží nebýt pouhým obchodníkem s vínem, ale především dobrým partnerem svých klientů. Díky svým znalostem a zkušenosti, dokáže pro ně přivážet ta nejkvalitnější italská vína za ty nejlepší ceny. Špičková italská vína se tak stále častěji dostávají na stůl znalců, návštěvníků restaurantů i těch, kteří se učí poznávat jejich skutečnou kvalitu. V rámci tradice byly na této akci představeny olivové oleje od italských vinařů, které po velmi dobrém ohlasu z minulých let nesměli ani letos v degustaci chybět.  

Vertikální degustace 2013

Unikátní byla i možnost účasti na speciálních prezentacích (za cenu 100,- Kč) vybraných vinařství s vertikální degustací ročníkových vín v baru restaurace Piano Nobile. Letos se představilo 10 vinařství:
♦ Petrolo s víny Torrione od roku 2000 do roku 2008
♦ Badia a Coltibuono s víny Sangiovetto (2004-2009)
♦ Castello del Terriccio (2003-2005)
♦ Brigaldara s Amarone della Valpolicella (2000-2007)
♦ Capezzana s Carmignano (1988-2008!)
♦ Vittorio Innocenti s reservami Nobile di Montepulciano (1989-1994!)
♦ Barale Fratelli s Baroly Castellero (1996-2009)
♦ Domenico Clerico s Baroly Pajana (1999-2004)
♦ Aldo Conterno s Baroly Cicala (2007-2009)

Jednotlivá vinařství představená na Gran Gala 2013:

1. Nicola Bergaglio z Gavi (Piemontsko)

Rodinné vinařství vedené Gianluigim Bergagliem se synem Diegem hospodaří na cca 15 ha vinic v okolí obce Rovereto. V nabídce byla dvě vína (Gavi) 2012 s apelací DOCG. Ochutnal jsem Gavi Minaia z odrůdy Cortese typické kytičkové víno s jemným broskvovým aromatem, ovocitou chutí, hladkými taniny, dosud však příliš živé.

2. Spumanti Valdo z Valdobiadenne (Benátsko)

Tradiční (více jak 80 let staré) vinařství nabízelo populární Prosecca značky Valdo. Ředitel firmy Emiliano Fermo nabízel 7 vzorků, z nichž čtyři byla Prosecca a špičkový byl sekt Valdo Numero 10 ročník 2009 brut.

3. Canoso ze Soave (Benátsko)

Vinařství vedené mladým Massimem Canosem nabízelo 6 vzorků ročníků 2012 - 2004. Vybral jsem jednak Soave classico I BOSCHETTI 2010 a pak sladká Incanto 2009 passito del Veneto a LE COSTE 2005 recioto di Soave. Velice příjemně mne překvapilo passito z autochtonních odrůd Garganega, s menším podílem Trebbiano di Soave a Manzoni Bianco. Část vína zrála v nerezových tancích a část v barikových sudech z francouzského dubu. Bohatý buket pomeranče s vanilkou a příjemná chuť byť s vyšším zbytkovým cukrem dokonce předčila štiplavé a nahořklé recioto vyrobené z hroznů 60 dní sušených ve větrané místnosti.

4. Villa Russiz (Furlánsko)

Toto vinařství prezentovalo 9 vzorků většinou odrůdových vín (SAuvignon, Rulandské šedé, Burgundské bílé, Chardonnay, Merlot aj.) z nichž jsem zvolil Cabernet Colli DOC 2011 vyrobený jako cuvée z Cabernetu Franc a C.Sauvignon. Víno zrálo 15 měsíců v dubových sudech a dalších 5 měsíců na lahvi, přesto nebylo výrazně znásilněno dřevem a dominantní byl charakter Sauvignonu s nádechem zelené papriky a intenzivní ale hladké třísloviny. Pro srovnání jsem zvolil ještě druhý vzorek prestižní Graf de la Tour DOC Merlot r.2009 víno vyrobené z hroznů 30ti leté vinice zrálo 20 měsíců v dubových sudech a dalších minimálně 10 měsíců na lahvi.Toto bohatě strukturové až černé víno s dlouhým vjemem nahořklých mandlí by určitě se dobře snoubilo s kachnou a červeným zelím nebo nějakou zvěřinou.

5. Vie di Romans (Furlánsko)

Rodina Gallo se věnuje vinohradnictví a vínu přes 100 let a od roku 1978 jej úspěšně vede pečlivý Gianfranco Gallo, který využívá nejnovějších poznatků světové enologie. Stánek nabízel 6 vzorků převážně bílých vín (Chardonnay, Sauvignon, Pinot Grigio,aj.) v ročníku 2011 z nichž jsem vybral Malvasii DOC Dis Cumieris Friuli Isonzo - ovocné plné víno s intenzivní vůní přezrálých meruněk naložených v medu a koření (hřebíček) mne však příliš neoslovilo.

6.Mastroberardino (Kampánie)

Slavné vinařství z Atripaldi bylo založeno roce 1878 a stále je nejlepším představitelem klasických vín z Kampánie, kde se vína pěstují již od dob, kdy toto území bylo řeckou kolonií, tj. před 2700 lety. Vína na stánku prezentoval exportní manager Stephan Moccia- celkem 8 vzorků bílých i červených vín a olivový olej. Vybral jsem prestižní víno Historia Taurasi DOCG 2008, které se původně dělalo ze dvou prastarých odrůd Aglianico a Piedirosso. Nyní se vyrábí pouze z odrůdy Aglianico a zrálo 24 měsíců v barikových sudech. Víno mělo rubínově červenou barvu a údajně vysoce strukturovanou vůni fialek, lesních jahod s čokoládou a tabáku. Hledal jsem jemnou chuť švestek a malin, ale marně.

7. Velenosi (region Marky)

Vinařství Velenosi vzniklo díky zaujetí a nadšení dvou mladých lidí, manželů Angela a Ercole Velenosi v roce 1984. Vinařská produkce zahrnuje tradiční odrůdy regionu, tj. bílé Trebbiano, Pecorino, Passerina, Verdicchio a modré Montepulciano, Sangiovese, Lacrima di Moro a v menší míře další mezinárodní odrůdy. Celkem 7 druhů vín a extra virgine olivový oje prezentoval exportní manager Ullise Patalocchi La Rosa. Osobně mne zaujal vzorek offida rosso LUDI 2009 DOC z hroznů jak klasické odrůdy Montepulciano, tak s mezinárodními odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot. Ve vůni sice nebylo úplně čisté, ale chuť byla sametově plná a lehce adstringentní s dlouhým ocáskem.

8. Elena Walch (Jižní Tyrolsko)

Prestižní vinařství z Alto Adige z města Tramín dnes vede Elena Walch , která sice původně vystudovala architekturu, ale když se provdala do tradiční vinařské rodiny přijala tuto výzvu profesně a pustila se s obrovským nadšením do tajů výroby vína. Prezentaci 9 vzorků měl na starost exportní ředitel Armin Gratl. Nemohl jsem odolat výběru bílého vína Kastelaz Gewürztraminer 2012 D.O.C.z kraje, kde je tato odrůda doma, ale více mne zaujalo Istrice Cabernet 2011 DOC cuvée Cabernetů (Sauvignon a Franc (10 %)) s příjemným buketem zralých jahod a černého pepře. Dokonce subjektivně předčilo výrazně dražší Kastelaz Merlot riserva 2009 DOC vyzrálé v nových barikových sudech (tabákové tóny).

9. Cantina Santadi (Sardinie)

Špičkové sardinské vinařství založené v roce 1960 jako družstvo malých vinařů, kteří si jako konzultanta přizvali ke spolupráci jednoho z nejrenomovanějších italských a světových enologů Giacomo Tachis. Typická vína pro toto vinařství je bílé Vermentino, Nuragus či Nasco a červené Carignano. Exportní ředitel Raffaele Cani nabízel 9 vzorků vín, z nichž jsem vybral Terre Rubia Carignano del Sulcis Superiore 2009 riserva DOC. Komplexní buket, jemné třísloviny a komplexní chuť sice ukazovaly na silné víno, které však ani po pěti letech zrání nebylo zcela harmonické.

10. Castello del Terriccio (Toskánsko)

Vinařství hraběte Giana Annibala Rossi di Medelna původně nadšeného chovatele koní a teprve posléze špičkového vinaře (po zranění pádem z koně) zastupovale exportní ředitelka Bettina Bertheau. Z pěti vzorků převážně červených vín jsem vybral světově proslulé víno Lupicaia IGT 2007. Víno je vyrobené z hroznů prestižní vinice tří odrůd: Cabernet Sauvignon 85 %, Merlot 10 % a Petit Verdot 5 %, které však byly fermentovány odděleně, stejně tak i odděleně zrály 18 měsíců v barikových sudech z francouzského dubu Allier a teprve pak byla vína zcelena, aby ještě dozrála v lahvích. Víno se honosilo mohutným buketem černého rybízu a přezrálých jahod s čokoládovými tóny a lehkou vůní tabáku, přesto v chuti ještě působilo rozverným dojmem.

11. Michelle Satta (Toskánsko)

Sice jedna z nejmladších apelací D.O.C., ale první v Itálii kde baron Incisa della Rocchetta už v 30. letech minulého století vysadil v Bolgheri francouzské odrůdy (CS a Merlot), z nichž vyrobené víno Sassicaia proslavilo Bolgheri po celém světě. Michele Satta je jedním z typických pokračovatelů tohoto stylu a hospodaří na 30 ha nejlepších vinic v blízkosti moře. Z 8 vzorků vína prezentované paní Robertou Carmignani jsem vybral Cavaliere r.2006 IGT (100% odrůda Sangiovese) s intenzivní ovocitou vůní švestkou a třešní s podtóny fialek, vanilky a tabáku. Lahodná plná chuť s měkkými a elegantními tříslovinami v závěru s tóny lékořice a kakaa. Pro porovnání jsem vybral víno z evropských odrůd Cabernet Sauvignon (70 %) a Syrah (20 %) z prestižní vinice (1,5 ha) víno I Castagni Bolgheri rosso Superiore 2006 DOC. Prakticky černé víno s bohatým komplexním buketem (lesní jahody a maliny), pevnými taniny (18 měsíců zrání v barriquových sudech) a dlouhým dozvukem. Příjemně potěšil také vzorek, který jsme dostali jako dárek domů Bolgheri rosso 2005 z CS (30 %), Sangiovese (30 %), Merlotu (20 %), Teroldega (10 %) a odrůdy Syrah (10 %). Plně jsem si komplexní víno vychutnával v sobotu večer, kdy jsem v rodinném kruhu griloval domácí klobásy po řádně vykonané práci (rekonstrukce sauny). A zážitek to byl navýsost skvostný.

12. Tenuta delle Terre Nere (Sicílie)

Známý italských obchodník s vínem Marco de Grazia zakoupil v roce 2002 na severním svahu Etny vinařství s 22 ha excelentních vinic, z nichž některé jsou až ve výšce 1.000 metrů n.m. Majitel vinařství Marco de Grazia přijel prezentovat svá vína a z 8 vzorků jsem si vybral Santo Spirito 2011 DOC. Vinice Santo Spirito s rozlohou 1,2 ha byla přikoupena teprve v roce 2006 a jedná se o jednu z nejlepších vinic v regionu Etna, kde vinohrad dosahuje stáří až 70 let. Základem pro výrobu tohoto vína je odrůda Nerello Mascalese doplněná odrůdou Nerello Cappuccio. Zrání na nových dubových sudech (25 %) poskytuje vínu příjemné jemné třísloviny a delikátní buket (citrónová kůra, kůže...) Velice však zaujal jejich olivový olej travní příchutí a komplexní strukturou (v nabídce 0,5 L / 300,- Kč).

13. Petrolo (Toskánsko)

Vinařství cca 31 ha vinic vlastní paní Lucia Sanjust Bazocchi a vede ho její syn, který přijel vína prezentovat. Ze tří vzorků jsem vybral nejprestižnější - Galatrona 2010 - víno ze 100 % odrůdy Merlot pěstované v oblasti Chianti. Již intenzivní aroma přezrálých třešní (srdcovky) a jemné tóny hořké čokolády s kouřovým okrajem zaujalo a komplexní chuť jenom podtrhl vynikající dojem z aromatiky špičkového vína které tradičně bývá vysoce hodnoceno na světových výstavách a soutěžích.

14. Ciacci Piccolomini d´Aragona (Toskánsko)

Dnes tento rod hospodařící v oblasti Montalcino vlastní přes 200 ha, z toho 35 ha vinic, prodující zejména špičková Brunella. vybral jsem ze 7 vzorků prezentované paní Angelou Biagiotti starší ročník 2006 víno Santa Caterina ris. Brunello di Montalcino DOCG z jižního svahu vinice Pianrosso (9 ha) lemující řeku Orciu. Fermentace probíhá tradičním způsobem 28 dní a následně zraje nejméně 3 roky v sudech ze slovinského dubu (54-72 hl) a pak ještě v barikových sudech Allier. Opět intenzivní aroma jahod, tabáku a čokolády doplněné vyváženými taniny a harmonickou chutí s dlouhým závěrem.

15. Vittorio Innocenti (Toskánsko)

Prof. Vittorio Innocenti původně přednášel filozofii na florentské univerzitě, ale již delší době se věnuje svému koníčku a se svojí ženou Marií Rosou a synem Tomassem se starají o rodinné vinařství s cca 12 ha vinic.Osobně přijel sám majitel prezentovat svá vína do Prahy, kde představil celkem 3 vzorky červených vín, z nichž jsem vybral Acerone, vyráběná pouze v dobrém roce z vybraných hroznů odrůdy Sangiovese. Jemné taniny a komplexní charakter sice ukazovalo na slušné víno, ale moje subjektivní hodnocení postrádalo osobitost a harmonii, kterou mělo předchozí Brunello.

16. Romano Dal Forno (Benátsko)

Král Valpolicelly a výrobce špičkových Amarone prezentoval sám majitel vinařství. Ze tří vzorků (r.2003- 2007) jsem vybral prostřední ročník 2006 Amarone della Valpolicella DOC. Intenzivní buket lesních jahod se zeleným pepřem a kávou zaujal komplexností a ušlechtilostí. Ani chuť nezaostávala a víno bylo dobře strukturované (harmonické) a robustní zejména v projevu tříslovin a dozvuku.

17. Badia Coltibuono (Toskánsko)

Srdce Chianti s prestižním klášterem z 11. století zdobí vinařství sekularizované opatství, které spolu s přilehlými pozemky v polovině 19. století koupil bankéř z Florencie, předek dnešních majitelů, rodiny Stucchi Prinetti. Na stánku prezentovala vína dnešní majitelka Emanuela Stucchi Prinetti (5 vzorků převážně Chianti).

18. Tenuta di Capezzana (Toskánsko)

Dlouhá historie vinařství (přes 1200 let) v oblasti, kde se prokazatelně pěstovala vinná réva již déle než 3000 let zavazuje současné majitele šlechtické rodiny Contini Bonacossi k vysoké kvalitě. Vína (7 vzorků) prezentovala hraběnka Beatrice Contini Bonacossi. Z převážně červených vín jsem vybral tradiční toskánské dezertní víno připravované z vybraných hroznů bílé odrůdy Trebbiano, vysychající několik měsíců na rohožích z rákosu. Výsledkem bylo Vin Santo di Carmignano ris. 2006 DOC se zbytkovým cukrem přes 220 g/l. Víno přes 4 roky kvasilo a zrálo v malých 100 litrových soudcích z třešňového, dubového a kaštanového dřeva. Intenzivní bohatá vůně sušených rozinek a merunkové marmelády, víno sametové a harmonické chuti.

19. Agricoltori del Chianti Geografico (Toskánsko)

17 malých a středních vinařů z historické a nejprestižnější oblasti Chianti Classico založilo v roce 1961 družstvo, které dnes sdružuje přes 200 vinařů, produkující slušná vína vzhledem k vynikajícímu poměru cena/kvalita. Ochutnal jsem z 8 vzorků sice 5 vín, ale zaujalo mne výrazněji pouze víno Ferraiolo 2009 cuvée Cabernet Sauvignon (65 %) a Sangiovese označované jako „supertoskánské". Přes vyšší obsah alkoholu (13,5 %) nebylo víno agresivn,í ale příjemně hladké a vyrovnané svojí cenou (590,- Kč) ve srovnání např. s Tricechi Brunellem z roku 2007 za 999,- Kč působilo ušlechtilejším dojmem a vyšší bohatostí.

20. Poliziano (Toskánsko)

Vinařství hospodaří na 240 ha vinic, z toho polovina registrovaných v kategorii DOC a DOCG. a převzetím vedení Federicem Carlettim od roku 1980 se výrazně zlepšila kvalita vín. Z 8 nabízených druhů převážně červených vín jsem vybral Asinone 2009 Nobile di Montepulciano DOCG se 14,5 % alkoholu. Vinice „Asinone" dává nejkvalitnější hrozny tradičních odrůd Prugnolo (80 %), Canaiolo Nero, Mammolo, Colorino a Merlot pro svá špičková vína. Vyzrálé víno (18 m. barrique sudy) s komplexním a intenzivním buketem čokolády a lesních ostružin, v chuti zemité a tělnaté víno s vysokým obsahem tříslovin.

21. Brigaldara (Benátsko)

Vinařství se nachází nad Veronou a současný majitel Stefano Cesari se proslavil svými Amorone a je předsedou Sdružení 10 vinařů na obranu Amarone. Vína přijel do Prahy prezentovat sám majitel vinařství a z 5 vzorků jsem vybral jednak suché Amarone Case Vecie 2008 DOC z nejlépe položenou vinicí celého vinařství (údolí Marano). Stejné odrůdy jak pro Valpolicellu, tak základní Amarone jsou Corvina, Corvinone a Rondinella. Před lisováním se hrozny vysušují (někdy až 4 měsíce), poté se mošt nechá vykvasit, aby veškerý cukr se přeměnil na alkohol. Vysoké aroma sušených švestek, rozinek a čerstvých fíků poskytovalo vínu osobitost podtrženou kořenitostí hřebíčku a pepře. Na můj vkus až příliš svíravé (třísloviny) a těžké obsahem alkoholu. Recioto della Valpolicella 2010 DOC bylo sladké dezertní víno se 100 g/l zbytkového cukru. Odrůdové složení tohoto skvostu bylo 40 % Corvina, 20 % Corvinone a zbytek stejným dílem pro odrůdy Molinara, Rondinella a Sangiovese. Kromě typického buketu sušených hrozinek nacházím i intenzivní aroma džemu z černého rybízu, v chuti lahodné a překvapivě vysoký obsah alkoholu (15 %).

22. Dino Illuminati (Abruzo)

Nicolo Illuminati založil své vinařství v r.1890 na pahorcích mezi městečky Nereto a Controguerra v nadmořské výšce 300 m.n.m. Nyní obhospodařuje jeho vnuk Dino celkem 110 ha vinic osázené především typickými odrůdami pro tuto oblast, tj. Montepulciano, Trebbiano, Passerina. Ze 6 vzorků jsem vybral víno Zanna riserva 2008 DOC -  toto odrůdové víno z Montepulciana se vyrábí pouze v dobrých ročnících a po ručním sběru a lisování se fermentuje v nerezových tancích, aby zrálo 24 měsíců ve velkých dubových sudech ze slovinského dubu. Víno se mohlo pochlubit intentivní vůní lesních ostružin, ale také mohutným až agresívním tříslem. Proto mne více oslovilo druhé víno Controguerra Rosso LUMEN 2007 DOC, kde kromě tradiční odrůdy Montepulciano bylo přidáno 30% odrůdy Cabernet Sauvignon. Toto víno zrálo již v barriquových nových sudech pouze 12 měsíců a následně min. další rok na lahvi. Příjemné hladké víno, kde ostružiny se snoubily s černým rybízem a zelenou paprikou. Jemné taniny příjemně pohladily na zadní části jazyka (pocit chlupatého jazyka) a komplexní dojem byl velice příznivý.

23. Cusumano (Sicílie)

Na 400 ha vinic pěstují bratři Alberto a Diego Cusumanové především odrůdy Nero d´Avola, Insolie a Nerello Mascalese, ale rovněž zde vysadili odrůdy francouzského původu Merlot, Pinot Nero, Syrah a Chardonnay s kterými dobývají světové trhy. Vybral jsem si z 8 vzorků víno Sagana, Sicilia Rosso I.G.T. 2009 z odrůdy Nero d´Avola na nejlépe situované vinici staré 17 let. Macerace a kvašení se slupkou probíhá při teplotě 28 až 30 °C po dobu 10 až 15 dní. Jablečno-mléčné kvašení a zároveň i zrání probíhá po dobu min. 12 měsíců v 20 hl dubových sudech. Víno bylo hodně ovocné s bohatými tříslovinami a tělnaté, nicméně můj favorit tato odrůda nikdy nebude. Ani druhý vzorek NOA r.2008 kde jsou přidané ještě odrůdy mezinárodní (Merlot a Cabernet Sauvignon po 30%) příliš drsnost tříslovin neovlivnilo.

24. Barale Fratelli (Piemontsko)

Historické vinařství se sídlem v samotném centru Barola vede nyní Sergio Barale v autentickém klasickém stylu, který dlouho odolával tlakům moderních technologií na klasická Barola a byl v minulosti můj favorit. Eleonora Barale - dcera majitele prezentovala 9 druhů vín (včetně šumivého). Začal jsem degustaci klasickým Barolem DOCG 2009 (hezký byl v ročníku 2005) ze 100% odrůdy Nebbiolo a vyrobené klasickým způsobem ve velkých dřevěných sudech. Bohužel víno bylo trochu zklamáním a přes všechny základní atributy barola bylo štiplavé a neučesané. Ani Castellero Barolo ze stejného ročníku z jeho nejlepší vinice (6 ha jihozápadní sklon) vyrobené již moderním způsobem (zrání v bariquových sudech) nemělo třílsoviny zcela v pořádku (možná delším ležením na lahvi se zlepší).

25. Azienda Agricola BEA (Piemontsko)

Francesco Romano vlastní stavební firmu, avšak jeho velkým hobby je vinařství, které na profesionálních základech založil teprve před 10 lety s celkovou rozlohou vinice 1 ha. Pěstuje a vyrábí jenom 2 druhy vína, Barberu z Pinerola a Merlot z Piemontu. Do Prahy přijel prezentovat svoje vína osobně majitel vinařství (3 vzorky).

26. Poderi Aldo Conterno (Piemontsko)

Aldo Conterno se vyčlenil z rodiny a od roku 1969 vyráběl vlastní vína na usedlosti Favot a dosáhl přezdívky "král Barola". Bohužel vloni zemřel a tak v tradici pokračují jeho tři synové, z nichž Franco Conterno přijel prezentovat 5 druhů svých vín. Ochutnal jsem tři z nich a nechutnalo mi ani předražená (cca 3000,- Kč) Colonello či CICALA Barola 2009, ale oslovilo mne barolo DOCG také z roku 2009 (cena také nebyla nejnižší (1650,- Kč) ale odpovídala kvalitě) svojí jemností a pikantním buketem přezrálých chrupek (třešně) až ostružin, čokolády a jemnými taniny v komplexní chuti.

27. Bruno Rocca (Piemontsko)

 Rodina Rocca bydlela od nepaměti v Barbarescu, kde hospodařila na vlastních vinicích (8 ha). Původně se vína nelahvovala, ale prodávala se stáčená. Teprve po smrti otce 1978, kdy přešlo vedení vinařství do rukou syna Bruna Rocca začala nová historii vinařství. Vína přijela prezentovat dcera již 50ti letého majitele Luisa Rocca a nabízelo se 7 druhů vín. Nemohl jsem odolat ochutnat Barbaresco, ale ani Coparossa z roku 2009 (třešně a vanilka) ani základní DOCG (borůvky s lékořicí) z téhož roku mne jako v minulosti neoslovilo. Uznávám, že už jsem měl za sebou přes 50 vzorků a to se mohlo podepsat na verdiktu mého subjektivního hodnocení.

28. Domenico Clerico (Piemontsko)

Domenico Clerico patří bezesporu k nejnadanějším piemontským vinařům, navíc s vinicemi grand cru DOCG oblasti Barolo, v okolí městečka Monforte d'Alba. Jsou to vinice ve 4 slavných cru: Bussia, Ginestra, Pajana a Mosconi. Jelikož rozloha vinic je malá odpovídá tomu i celková roční produkce s méně než 100.000 kusů lahví vína. Velice se líbila Pajana r.2008 Barolo DOCG, které bylo v minulosti hodnoceno jako jedno z nejlepších (TOP 100) vín světa (např. Wine Spectator udělil 93 b. ročníku 2007). tento ročník kvality ročníku 2007 nedosahoval a problém byl opět v mohutných tříslovinách (cena kolem 2000,- Kč)

Přestože pan Braňo Chovan realizuje svoji společnost oficiálně od r.2004 dováží italská vína prakticky již od r. 1990. Máme-li porovnat vývoj za posledních deset let tak objem nevzrostl ani na dvojnásobek prodaný v roce 2004, ale portfolio nabízených vín se výrazně zvětšilo jak do počtu vinařství, tak druhů vín. Jinak řečeno zákazník má výrazně mnohem větší výběr, ale častěji vyžaduje dobrý poměr ceny a kvality produktu. Přejeme na závěr všem nadšencům italského vína pevné zdraví, aby mohli konzumovat svůj oblíbený mok a nemuseli se obávat často vyššího obsahu alkoholu (ten mi tedy dal zabrat).

Použité odkazy: http://www.chovan.cz/

Počet příspěvků v diskuzi: 4  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 6710x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5