O Víně

26.04.2013 H. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 26.04.2013 07:00

Gruzie část druhá aneb Georgia on my Mind

Georgia On My Mind - Take Two: Poznatky z návštěv gruzínských vinařství a stručné degustační poznámky k jejich vínům jsou v následujícím reportu.

Bagrationi, Tbilisi http://www.bagrationi.ge/

Společnost založena v roce 1937 jako první specializovaný výrobce sektů v Gruzii.

Bagrationi Réserve, Bagrationi Brut 2007

Tato reserva je vyrobena ze tří gruzínských odrůd: Tsitska, Chinuri a Goruli Mtsvane. První dojem vyvolává v mysli zralé ročníkové šampaňské, do kterého se dále mísí tóny mazance (koneckonců, degustace se konala právě v době pravoslavných velikonoc...) a exotického ovoce. Elegantní a prvotřídní...

Château Mukhrani, Kartli region  http://www.mukhrani.com/

Založil princ Ivan Mukhranbatoni v 19. století - první sklizeň v roce 1865. Mamuka Khazaradze, majitel TBC banky, je srdcem a duší novodobého Château Mukhrani, kde nyní probíhá rozsáhlá rekonstrukce. Sklepmistrem je Lado Uzunashvili. Renomovaný dánský architekt Peder Elgaard často navštěvuje stavbu a pravidelně konzultuje s místními projektanty. 220 zedníků pracuje na renovačních pracích a objekt bude slavnostně otevřen pro ubytování v říjnu 2013.

NV Château Mukhrani Finest Muscat

Fortifikované víno destilátem Chacha na 18 % obj. alk., 100 % Muškát alexandrijský, toto víno bez uvedení ročníku (NV = non-vintage) se podávalo jako tečka na závěr hostiny - supra - pro polské, lotyšské a české vínopsavce v Château Mukhrani. Je zlatavého roucha a jeho pronikavá vůně připomíná květy akátu, do kterých se mísí aroma suchých plodů jako jsou rozinky, meruňky a fíky, které je podtržené jemnou kořenitostí s nádechem dubu. Chuť je plná, harmonická s dlouým dozníváním.

Schuchmann Winery, Kakheti region http://www.schuchmann-wines.com/en/index.html

Původně vinařství, které vlastnil Gia (George) Piradashvili (nyní Château Mere) a prodal německému investorovi Burkhardu Schuchmannovi z Dortmundu. Na degustaci ve vinařství s výhledem na majestátný Kavkaz nejvíce zaujala vína vyrobená v tradičních hliněných nádobách zvaných kvevri, které se uvádějí na trh pod značkou Vinoterra.

Vinoterra Mtsvane 2010

Odrůdové víno (Mtsvane), které svým jablečným charakterem poněkud připomíná Melon de Bourgogne alias Muscadet... Je vyrobené z hroznů původem z mikrozóny Napareuli. Kvašení a zrání proběhlo v kvevri a poté bylo školeno v dubových sudech. Velmi pozoruhodné víno okrového odstínu, jehož výrazný buket připomíná exotické ovoce s nádechem zeleného pepře a aromatického koření v závěru.

Vinoterra Saperavi 2009

Toto víno je vyrobené z tradiční gruzínské modré odrůdy Saperavi. Hrozny macerovaly a kvasily v nádobách kvevri a poté bylo víno školeno v barikových sudech po dobu nejméně 8 měsíců. Je bohaté struktury a mohutného těla, ve vůni i chuti vynikají zralé lesní plody, do kterých se mísí kouřový dotek dubového dřeva, vanilky a pepře.

Shumi, Kakheti region http://www.shumi.ge/

V tomto vinařství, kde se nachází i vinařské muzeum nás čekalo velikonoční pohoštění pod širým nebem.

Tsinandali Shumi 2011

Víno vyrobené z tradiční bílé odrůdy Rkatsiteli má středně slámovou barvu a vyznačuje se specifickou vůní a chutí se svěží kyselinkou. Hrozny pocházejí z mikrozóny Tsinandali, kde se rovněž nachází architektonický skvost Palác Tsinandali. Jeho stvořitel, aristokrat Aleksandre Chavchavadze, byl mimo jiné prvním gruzínským vinařem, který začal produkovat a lahvovat gruzínská vína a archiv paláce Tsinandali, který obsahuje nějakých 16 500 lahví se dodnes může pyšnit vzácnými víny, která se datují až do první sklizně roku 1839.

Marani Winery, Telavi Wine Cellar, Kakheti region http://marani.co/

Vinařství s 300 ha vlastních vinic, kde nám Zurab Ramazashvili představil celý průřez svým sortimentem, z něhož vyzdvihuji následující dvě vína:

Satrapezo 10 Qvevri 2009
Víno je vyrobené z odrůdy Rkatsiteli a v tradičních kachetinských kvevri, po nichž se školilo a zrálo po dobu 10 měsíců v dubových sudech. Je hluboké zlatavo-oranžové barvy, jeho vůně je výrazná a komplexní, ve které lze rozpoznat citrusové plody, kdouli, kandovanou pomerančovou kůru a vlašské ořechy. Elegance. Mohutná struktura a nekonečně dlouhé doznívání. Můj favorit v bílých vínech Gruzie!

Saperavi Red Dry Wine, 2011
Ohromně temné a hluboké víno s fialovými odlesky. Výrazné aroma zralých lesních plodů, které je synonymní s touto autochtonní gruzínskou modrou odrůdou. Mladistvě šťavnaté, avšak mohutné a tělnaté. Toto víno má vynikající tříslovinovou strukturu a celkovou harmonii. Jeho vyváženost a přetrvávající finále jsou předpokladem pro delší archivaci.  

Château Mere, Kakheti region http://www.mere.ge/

Majitelé Gia Piradashvili a Nino Gagua (dříve vlastníci vinařství s nynějším názvem Schuchmann), založili v Château Mere novou vinařskou produkci pod názvem Winiveria, kterému velí sklepmistr Giorgi Solomnishvili.

Kondoli Saperavi 2008

Hrozny pro výrobu tohoto vína pocházejí z mikrozóny Kondoli a jsou zpracovány tradiční kachetinskou technologií - v kvevri. Víno je komplexní směsí harmonického buketu a ovocitosti, ve které vynikají ostružiny a sušené švestky. Hebký a sametový finiš. Toto víno je vhodné ke konzumaci nyní, ale lze je dále archivovat. Nefiltrováno a nečiřeno, doporučuje se dekantovat.

Závěrem naší exkurze do Gruzie nám představitelé dalších vinařství prezentovali v Tbilisi své vybrané vzorky. Jednalo se o vinařství:

Teliani Valley (La Collection Georgienne-Française...) http://www.telianivalley.com/

Tsolikouri dry white wine 2011

Toto bílé víno je vyrobeno z odrůdy Tsolikouri původem v okolí obce Tvishi vinařské oblasti Lechkhuri. Lehce okrová barva, mohutné ovocité aroma žlutých peckovin, svěží a elegantní chuť. Doporučení v gastronomii: bílé maso a pokrmy z hub.  

Mikitani http://cgw.ge/mikitani

Alazani Valley 2011

Blend odrůd Rkatsiteli, Tetra, Tsolikouri, Mtsvane původem z údolí Alazani v Kachetii ve východní části Gruzie. Barva ryzího zlata, ovocité aroma a hebká avšak svěží chuť s nasládlou dochutí.

Winery Khareba, Imereti http://www.winery-khareba.com/

Tsitska 2011

Suché bílé víno původem ze západní Gruzie. Odrůda Tsitska pochází ze sluných svahů vinic poblíž vinařské obce Sviri. Svěží, lehké ovocité víno.  

Wine Man http://www.wineman.ge/

Tsinandali 2010

Toto bílé víno má svůj původ v mikrozóně Tsinandali (viz výše) a je vyrobené z odrůd Rkatsiteli a Mtsvane. Lehce slámově zbarvený šat, aroma zralých hrušek, jablek a kdoulí, plné a tělnaté s jemně citrusovou dochutí. Doporučení v gastronomii: letní saláty, plody moře a drůbeží maso.  

Tbilvino http://www.tbilvino.com.ge/

Cabernet Saperavi 2010

Mladistvě svěží víno s ovocitou vůní malin a drobných peckovin s nádechem šeříku a rostlinného charakteru. Mocná struktura na patře a výrazná třešňová dochuť. Slibné víno s excelentním archivačním potenciálem.

Večeře na rozloučenou se konala v restaurantu Mandari v Tbilisi, kde svůj masterclass představila slavná gruzínská mistryně kulinářského umění chef Tamara Gachechiladze.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 6218x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5