O Víně

08.03.2013 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.03.2013 07:00

Odborné vzdělávání degustátorů

Sdružení znojemských vinařů a VOC Znojmo uspořádali ve čtvrtek 14.2.2013 seminář pro degustátory Znojemské vinařské podoblasti, ale i pro zájemce z řad veřejnosti. Hlavním cílem semináře bylo zvýšení odborné úrovně degustátorů vín na místních soutěžích, výstavách a podobných vinařských akcích. Zaměření bylo cíleno zejména pro hodnocení vín blížícího se Znojemského koštu (Loucký klášter Znojmo 16. března 2013) a osvojení si zjednodušeného 100 bodového systémů dle Parkera.

Odborné vzdělávání degustátorů, tak se jmenoval seminář, který se setkal s velkým zájmem. Podobný seminář se konal před deseti či dvanácti léty v Šatově a organizátoři ze SZV cítili potřebu jej zopakovat a seznámit s aktuálními způsoby hodnocení vín. Tentokrát se odborný seminář konal ve Velké galerii Louckého kláštera ve Znojmě. Zájem o seminář byl obrovský. Pořadatelé předpokládali účast kolem padesáti či šedesáti zájemců, ale skutečnost předčila zcela jejich očekávání. Na seminář přišla více jak stovka účastníků, kteří zcela zaplnili sál Velké galerie.

Odpolední program zahájil v 13. hodin předseda Sdružení znojemských vinařů Ing. Jaromír Čepička, CSc. Poté Ing. Radek Sotolář ze ZF MU v Lednici seznámil přítomné s teoretickými základy hodnocení vín v ČR. Výbornou obrazovou prezentací a fundovaným slovním komentářem Ing. Sotolář zaujal účastníky. Souběžně se diskutovalo o různých druzích a jejich výhodách či nevýhodách hodnocení vín. Dalším bodem programu bylo vystoupení Ing. Alice Beckové z Laboratoře Valtice, která nejenom teoreticky, ale hlavně praktickými ukázkami seznámila posluchače s nemocemi a vadami vín i způsoby jak některé z nich odstranit. Samozřejmě, že se opět diskutovalo a Ing. Becková odpovídala i na četné dotazy.

Po přestávce představil obchodní ředitel vinařství Vinselekt Michlovský pan Miroslav Majer velice podrobně a vyčerpávajícím způsobem systém hodnocení vín zjednodušeným stobodovým systémem podle Parkera. Do předem připravených tabulek všichni přítomní prakticky zapisovali svá bodová hodnocení 15 druhů degustovaných vín. Pan Majer potom společně hodnotil a komentoval jednotlivá vína a srovnával hodnocení přítomných degustátorů. Mezi hodnocením sděloval celou řadu svých značných degustátorských zkušeností ze zahraničních i domácích soutěží a odpovídal na řadu dotazů.

Odpolední seminář, který skončil v 18:30 hodin, byl pro všechny aktivní začínající či zkušené degustátory a ostatní účastníky velice přínosný a poučný, jak o tom svědčí četné příznivé ohlasy. I zkušení degustátoři získali řadu informací, které třeba neznali, či si je osvěžili. A to v obou případech bylo dobré. Velice důležité bylo i sjednocení pohledu a způsobu hodnocení vín právě tímto stobodovým zjednodušeným Parkerovým hodnocením. V příštích týdnech a měsících uvidíme, zda se kvalita degustátorů po absolvování tohoto semináře, zasedajících v jednotlivých komisích na výstavách vín projev tak, aby vína byla hodnocena co neobjektivněji. Samozřejmě, že je to jistě záležitost dlouhodobější, ale vychovat dobré a zkušené degustátory je velice dobrým počinem organizátorů tohoto semináře. Obrovský zájem opravdu překvapil organizátory a tak na závěr semináře pak Ing. Čepička předběžně naznačil, že podobný seminář se za rok či dva opět zopakuje.

V příloze níže najdete zjednodušené tabulky dle Parkera.

 
   Název   Velikost 
  parker_radkova_mm.pdf   21.3 kB 
  parker_milos.pdf   22.2 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5183x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5