O Víně

14.12.2012 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.12.2012 07:00

Degustace v Ústí nad Labem - Vinařství Bílkovi, Velké Bílovice

Dne 15. listopadu 2012 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem další premiérové vinařství, a to rodinné vinařství Bílkovi. Podrobnosti v následující reportáži.

S myšlenkou pozvat toto vinařství koketujeme již několik let, protože jejich vína řadíme mezi to nejlepší, co je k mání na akci Ze sklepa do sklepa. Asi si to nemyslíme sami, neboť jejich vína patří na této akci ke třem nejprodávanějším. Já mám dosud v živé paměti jejich růžové Zweigeltrebe, s ohromující chutí jahod se smetanou, které před dvěma lety alespoň pro mě převálcovalo veškerou konkurenci a jednoznačně jsme ho určili nejlepším vínem sklepů.

Slovo dalo slovo a letos v dubnu jsme se dohodli na degustaci u nás. Pak proběhla rutinní korespondence a okolo páté František s přítelkyní dorazili. Přípravy už ani nebudu zmiňovat, jak nám jdou od ruky, v sedm se mohlo začít.

František představil své vinařství, velmi zdůrazňoval slovo rodinné, protože se na chodu vinařství opravdu podílí celá rodina. Ostatně - podívejte se na jejich stránky http://www.vinarstviubilku.cz/.

Též zmínil, že všichni v rodině mají vinařství vystudováno, což by mělo být zárukou kvality. Hospodaří na 20 ha, vína vyrábí výhradně z vlastních hroznů, aby si mohl udržet trvalou kontrolu. Vinice zakládali cíleně, tedy až po půdních rozborech a zhodnocení všech faktorů, aby vybrali co nejoptimálnější odrůdy. Stáří vinic je asi od 5 do 20 let.

Víno a vinařství miluje, letos ovšem přišly poměrně masivní květnové mrazy, které spálily část úrody. Prvně viděl některé vinaře plakat a sám k tomu neměl daleko. Už by to nikdy nechtěl zažít.

Při výrobě bílých vín preferuje moderní metody. Sleduje trendy ve výrobě vína nebo poptávce zákazníků a snaží se jim přizpůsobovat. V nabídce tak najdeme především vína polosuchá, ovocitější a aromatičtější. Tento ani další své názory nevykládal jako dogma, ale jako možnost, za kterou si stojí, ale nakonec to bude vždy zákazník, který rozhodne. Ostatně, časté dotazy, jak se vám to líbí, co byste mi k tomu řekli svědčí o tom, že se nebojí diskutovat a své názory obhájit.

On sám začal s vinařením velmi brzy, své vědomosti nasával s maminkou, která ho čekala již při studiu. Proto mu někteří staří vinaři říkají spolužáku. Neboť pro něj rodiče neměli hlídání, brali ho s sebou na vinici. Jeho první vinohradnickou akcí bylo, že oškubal všechny lístky z první hlavy, což není úplně nejlepší začátek. V Bílovicích se pochopitelně první hlava na vinici, která je nejvíc vidět, považuje za esenci vinice a má vypadat co nejlépe. Pokračování kariéry bylo radostnější, začal se motat otci ve sklepě. Ten, nevěda, co s ním, ho dal do kádě, dal mu tam hračku traktor a tak ho znovu utvrdil, že budoucnost je v zemědělství. Vinařství se věnuje i jeho sestra, Královna vín 2007. Řada pořadatelů degustací to používá jako zdařilý marketingový tah. Franišek to komentoval: A pak přijedu já a lidi jsou zklamaní.

U bílých vín naprosto neholduje archivaci, všechna vína doporučuje nejpozději do dvou let vypít. Proto ani nemají žádný archiv bílých vín. Rád kupážuje, ale kupáže by podle něj neměly být samoúčelné, vždy by za nimi měl být nějaký příběh.

U červených vín naopak preferuje staré, tradiční metody. Víno leží alespoň rok na sudu, což je většinou použitý barik, a pak alespoň rok na láhvi. Domnívá se, že moravská vína mají co nabídnout a vyrábět jen bílá a růžová vína nehodlá.

Co mi s předváděných vín chutnalo? Všechno, ale něco přeci jen víc. Z bílých určitě Neuburské - František zmínil, že jde o náročnou odrůdu, naštěstí mají klon, který není tak náchylný na různé choroby a Rulanské šedé, kterému zbytkový cukr opravdu moc sluší.

Z růžovek určitě Zweigeltrebe, s delší dochutí.

A pak vybuchla bomba jménem Dornfelder, ohromují chuť višní v čokoládě, neuvěřitelné víno. Všichni účastníci přestali dutat a v obličeji se jim rozhostil výraz spokojenosti, hraničící s přiblblostí. Přestože všechna další červená vína byla výborná, elegantní a samostatně by nadchla, teď už neměla šanci.

Při tradiční losáži sice vítězka brala Pálavu, ovšem pak následoval útok na Dornfeldera. Prodaly se 4 kartony a být jich víc, tak Františkova přítelkyně prodává dodnes.

Pak už zbývalo jen společné foto, dlouhé povídání u auta, rozloučení a odjezd domů.

Degustace všechny nadchla, opět se povedlo vybrat výborné vinařství. František nabízí degustace u nich, není problém přespání, cimbálovka, určitě využijte. My to tedy využijeme rozhodně.

Je to sice za dlouho, ale chceme Františka požádat, aby nám uspořádal příští rok vánoční degustaci, tak se nám to líbilo.

P.S. Kdo by chtěl pohodlně dostávat Františkova vína až domů, čtěte prosím zde o akci "Vinný had." První podmínkou je zaregistrovat se ve vinařství a nechat na sebe mail. Jednou za čas přijde nabídka, ze které si vyberete. Jakmile se sejde dostatek nabídek z daného regionu, je naloženo auto, které rozveze vína na udané adresy, samozřejmě po potvrzení objednávky a dohodnutí času. U nás bylo včera spousta zájemců, tak uvidíme, po ranním probuzení :-) V každém případě do Prahy jezdí vinný had i dvakrát týdně, takže nám nic nebrání v případném nákupu.

 
   Název   Velikost 
  degulist bílkovi stránky.doc   29.5 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4491x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5