O Víně

16.05.2023 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.05.2023 07:00

Spring festival vína 2023

5. až 8. května 2023 se na krásném prostranství před Píseckou branou v Praze uskutečnil 1. ročník Spring festivalu, kde nechyběla dobrá vína, ale ani zábava či skvělá jídla.

Bohatá nabídka vín moravských, rakouských a francouzských vinařů. Nechybělo ani plno skvělého jídla, živá hudba či interaktivní atrakce.

Přehled vinařství:

Víno Nikolsburg

Založení vinařství v roce 2011 předcházelo letité fungování společnosti Agropol Mikulov. Tu založili již v roce 1990 jako klasickou zemědělskou výrobu, která se v průběhu let začala profilovat jako vinohradnický podnik. Tato změna vycházela z historické tradice rodiny zakladatele Tomáše Andrsiče, která jako vinohradnická rodina působila na Mikulovsku již od počátku  třicátých let 16. století. V současné době obhospodařují více než 176 ha vlastních vinic, které jsou součástí mimořádných viničních tratí Mikulovska jako Nad sv. Leonardem, Bavorsko, Turold a Šibeniční vrch.

Vinařství Agropol Mikulov (Nikolsburg) získalo titul šampiona za nejlepší polosladký Ryzlink a nejlepší Pinot Blanc v tradiční San Francisco International Wine and Spirits Competition, ale i mnohá další ocenění.

Vzorky prezentoval ing.Tomáš Fiala ze Společnosti a ochutnali jsme Rýnský ryzlink 2019, komplexní víno zlaté barvy, ve vůni jemný nádech meruněk až přezrálých hrušní. V chuti minerální charakter viniční trati Turold. Vysoký extrakt (obs. alkoholu 14 %) a obsah cukru jen 1,6 g/l (nabídka za 180,- Kč). Potom Ryzlink vlašský 2021 polosuché víno (obsah zbytkového cukru 12 g/l) ze Šibeničního vrchu mělo jemnou květnatou vůni s tóny citrusů a svěží chuti. Následovalo Rulandské modré 2019 pozdní sběr se 14 % alkoholu a minimálním obsahem síry z Brněnské trati mělo již stárnutí v dubových sudech a použitou malolaktickou fermentaci na odbourání kyseliny jablečné. Typická nižší barva, ale intenzivní buket přezrálých lesních jahod s plnou chutí (na e-shopu za 200,- Kč). Posledním vzorkem z široké nabídky jsme ochutnali polosuchou Pálavu 2021 výběr z hroznů z Klentnice (obsah zbytkového cukru 17,3 g/l). Viniční trať Nad sv. Leonardem a Bavorsko se nachází v blízkosti obce Klentnice, na úpatí jižních svahů části Pálavských vrchů tvořené vrchy Děvín (550 m. n. m.) a Obora (483 m. n. m.). Obě viniční tratě, tvořící v současné době ucelený kompaktní prostor, ve výškovém pásu od 220 do 340 metrů nad mořem. Vysoký obsah glycerolu zvyšuje plnost chuti tohoto vína, které mělo příjemné citrusové aroma v chuti převládající mandarinka a mango, krásné lehké aromatické víno.

Gazaň Winery

Jiří Gazaň založil v roce 2018 s cílem produkovat menší šarže vynikajících a kvalitních vín. Na 7 ha vinici ve Slovácké vinařské podoblasti, konkrétně ve viničních tratích Hovoransko a Stará hora, jenž náleží pod vinařskou obec Hovorany se snaží využívat především přírodní přípravky a ve sklepě dávají vínu dostatečnou péči a čas, aby dosáhlo požadované kvality.

Představeno bylo 7 druhů bílých vín a po jednom vzorku červeného a růžového vína a nechybělo ani vyhlášené Frizzanté. Určitě zaujala Pálava 2021 výběr z hroznů silným buketem růží a přezrálé hrušky. V chuti lehce cítit muškát, ale i vanilku s mandarinkovým kompotem. Díky vyšší kyselině je víno harmonické s dlouhou dochutí (zlatá medaile Asian Wine Trophy) a Burgundské šedé 2020 v pozdním sběru. Harmonické ovocné vůně grapefruitu a přezrálých meruněk se snoubí s buketem vlašských oříšků, fenyklu a medu.

Vinařství Šamšula

Malý vinař u obce Čejkovice nabízí 6 hlavních bílých odrůd (Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé, Hibernal a Pálava) a dvě červená vína (Cabernet Sauvignon a Rulandské modré (Pinot Noir)). V portfoliu nechybí ani moravský sekt jako assemblage dvou klasických šampaňských odrůd Chardonnay a Rulandské modré.

Škrobák

Další vinař se sídlem v Čejkovicích hospodařící na 12 ha. Potrpí si na šetrném zpracování hroznů, a proto jsou jejich vína charakteristická pro svou kvalitu a harmonickou chuť. Zastoupeno bylo 6 vzorků bílých vín (Sauvignon, Hibernal, Tramín, Pálava, ...) z toho dvě v Salonu vín (Rulandské bílé pozdní sběr a Ryzlink rýnský pozdní sběr). Z červených byl nabízen Dornfelder a Modrý Portugal.

Krásná hora

Od založení ekologické, od roku 2014 biodynamické rodinné vinařství. Vinohrady v trati Krásná hora, kde je založil již ve 13. století francouzský mnišský řád Cisterciáků. Svoje vína prodávají jak v tuzemsku, tak v zahraničí (více jak třetina produkce). Začínali v Ratíškovicích, ale postupně se rozšířili na Krásnou horu ve Starém Poddvorově, 2 ha v Lužicích a posledním vinohradem je Babušák (7 ha). Nabízeli vína La Blanca, Ruby, Mlya, Anna aj., kde jsou použité jak bílé, tak modré odrůdy (Zweigeltrebe, Pinot Noir). Moderní etikety a způsob výroby simuluje zahraniční výrobu vín pro gastronomii třeba v Rakousku.

Jaštík

V srdci kyjovského Dolňácka, ve Vacenovicích, zasadil vinohrad a vyrobil z něj své první víno. Od té doby se změnilo mnohé, ale rodinná tradice zůstala. Nyní mezi stěžejní odrůdy Vinařství Jaštík, spravující 2,5 ha, patří Chardonnay, Aurelius, Pálava, Hibernal, Sauvignon, Dornfelder a Zweigeltrebe.

Víno Lípa

Víno Lípa je vinařství, které v roce 2000 v návaznosti na rodinnou tradici založili bratři Marek a Michal. Vedení špičkového vinařství je pro oba o vyhraněném přístupu, uplatňování zásad a pravidel bez kompromisů. Roční průměrná produkce je přibližně 30 tisíc lahví vína zejména bílých vín (Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené či Tramín nebo Pálava), ale i modrých odrůd jako Burgundské nebo Zweigeltrebe.

Víno Šílová

Obhospodařují kolem 10 ha vinic, převážně v katastrech vinařských obcí Novosedly, Dobré Pole a Mikulov. Těží i ze stáří některých vinic, které byly vysazeny zhruba před 35 až 40 lety. V případě Ryzlinku rýnského je to dokonce více než 50 let. Z celkové roční produkce 25 tisíc lahví je okolo 90 % bílých, zbytek růžových a červených. Pěstují tradiční odrůdy jako Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Veltlínské zelené, ale také dnes již vzácnou a mimo naši vinařskou oblast málo pěstovanou odrůdu Neuburské.

Baláž

Vinařskou firmu založili v roce 1995 a postupně rozvíjeli a modernizovali. Do roku 2001 vyráběli víno pouze z hroznů vykupovaných od pěstitelů v Dolních Dunajovicích postupně spravují i okolní vinice. Roční produkce až 60 tisíc lahví z toho cca 70 % tvoří vína bílá jako Ryzlink vlašský, Rulandské bílé či Ryzlink rýnský. Z červených vín dominují Frankovka a Rulandské modré.

Václav

Vinařství Václav je menší butikové vinařství z města Hustopeče s roční produkcí cca 15 000 lahví. Všechny vinohrady jsou vysazeny na příkrých svazích v blízkém Kurdějově a i když to vinařství navenek neprezentuje, jsou ošetřovány v BIO režimu a v souladu v přírodou. Na největší domácí mezinárodní soutěži vín Prague Wine Trophy se stal jejich PINOT GRIS SUPREMUS 2021 absolutním CHAMPIONEM odrůdy. Nabízí 4 řady a sice Vinearum, Magister a Supremus či Princeps (dlouhé načítání website mne však zcela odradilo od toho se dozvědět více). Jedná se o další malé vinařství zastoupené společností Umění vína, která sídlí v areálu bývalého Branického pivovaru, kde nabízí portfolio 35 malých vinařů jak z Čech a Moravy, tak Rakouska či Itálie. Nabízejí i firemní degustace a e-shop s více jak 50 tisíci lahví skladem.

Rodinné vinařství Košut

Jedná se o střední dynamicky se rozvíjející vinařskou firmou sídlící v obci Prušánky, s provozovnou v Moravské Nové Vsi. Archivní a degustační sklepy jsou v obci Prušánky v malebné vesničce vinných sklepů „Nechory". Celková rozloha vinic je 25 ha a veškerá produkce se zpracovává moderními technologiemi, kde samozřejmostí jsou pneumatické lisy, vinifikátory na nakvášení červených vín, či agregáty pro plně automatizované řízení kvasných procesů, s regulací teploty chlazení pro kvašení bílých vín a ohřevem pro biologické odbourávání kyselin červených vín. Jejich vína najdeme v Salonu vín a letos získali 4 zlaté medaile na Valtických vinných trzích (Ryzlink rýnský 2022 výběr z hroznů, Rulandské šedé 2022 výběr z hroznů, Sauvignon 2022 pozdní sběr a Muškát moravský 2022 pozdní sběr). Na Prague Wine Trophy 2023 získali dvě zlaté s již zmíněnou Rulandou šedou a se Sylvánským zeleným 2022 pozdní sběr. Osobně mne zaujalo jejich Sylvánské zelené 2021 výběr z hroznů (Moravská Nová Ves) vyrobené oxidativní metodou jako orange víno a nabízené za 250,- Kč.

Vinaři z Rakouska

Taubenschuss

Tradiční rodinné vinařství z městečka Poysdorf, které se nachází necelých 10 km od hranic s Českou republikou. Jedno z velkých a vážených jmen rakouského vinařství s tradicí produkce vína pod rodinným jménem již od roku 1670. V současné době vinařství vedou bratři Markus a Thomas, za stále intenzivní podpory rodičů Moniky a Helmuta Taubenschussových.

Bauer

Třísetletá historie, pevně svázaná s regionem, půdou, místními odrůdami - to je rodinné vinařství Norbert Bauer. Tradičně silní ve Veltlínech.

Waldschütz

Tradiční rodinné vinařství střední velikosti a jeden z typických zástupců vinařského regionu Kamptal. Sortiment zahrnoval od Veltlínského zeleného či Ryzlinku rýnského až po Sauvignon Blanc.

Proidl

Tradiční rodinné vinařství s dlouhou a bohatou historií výroby vína již od roku 1738. Nyní vinařství vede zástupce 10. generace Patrik Proidl. Vinařství těží hlavně ze svých jedinečných viničních poloh, které jsou vysazeny na pro révu vynikajících a časem prověřených lokalitách v katastru malebné vinařské obce Senftenberg.

Nittnaus

Majitel a vinař v jedné osobě Hans Nittnaus je skutečným rakouským pionýrem a průkopníkem biodynamického vinařství. Je mimo jiné zakladatelem prestižního uskupení PANNOBILE a vášnivým hudebním skladatelem a pianistou.

Ostatní:

Pivovar Fracek - založen v roce 2022 jako létající pivovar čtyřmi nadšenci. Osobně první den byl přítomen sládek pan Crha který představil svá piva:

Fracek 12°EPM je světlý, spodně kvašený ležák. Jeho chuť je harmonická a vyvážená, neboť byl použit chmel Harmonie. Od začátku je pivo nadšeně popíjeno milovníky českého ležáku. (4,7 % alk.; EPM: 12,4; IBU: 38; EBC: 7).

Eldorádo APA - SMASH ElDorado je svrchně kvašené pivo typu American Pale Ale uvařen z jediného sladu Pale Ale a jediného chmele El Dorado. Tento chmel je poměrně mladou odrůdou vyšlechtěnou na americkém severozápadě, pivu dodává správný poměr mezi hořkostí a ovocným profilem obsahuje 6% alkoholu stupňovitost EPM: 13,3; IBU: 36 a barva EBC: 8.

MAWAM IPA je svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale. Obsahuje aromatické chmely Mosaic, Amarillo, Willamette, Azacca a Motueka ve vyzkoušených poměrech a toto pivo byl můj favorit (obsah 6,2% alk.; EPM 13,7; IBU 41; EBC: 11).

Crémant - Atelier Red&Wine pro vás speciálně vybral Crémant z Limoux z produkce francouzského vinařství Albert Doulet. Na festivalu bylo poprvé představeno toto unikátní šumivé víno.

The Winery

První myšlenka na dovoz vína se zrodila na jaře roku 2019, kdy mladá vinařka Anna Faber-Kochl navštívila The Eatery. Zde se podělila o svůj příběh o výrobě vína, které vyrábí se svou maminkou v Rakousku. V The Eatery byli nadšení natolik, že i přes všemožné různé komplikace se rozhodli dovážet vína ze zahraničí a založili The Winery, kde nyní můžete najít vína z cca 30 různých vinařství.

Na břehu Rhôny

Vinotéka z Letné a Magasin na Praze 7, kde velkou část jejich nabídky tvořila biodynamická vína, která se pyšní francouzským národním certifikátem Agriculture Biologique. Ochutnali jsme z nabídky Domaine Martirius, kde vína z tohoto vinařství každoročně dostávají vysoká hodnocení uznávaných odborníků z celého světa a také se pravidelně objevují v prestižním průvodci Le Guide Hachette de Vins. Jednalo se konkrétně o Domaine Montirius CDR La Muse Papilles Rouge vyrobené z odrůd Grenache (80 %) a Syrah které pochází ze 40 let staré vinice. Víno bylo vinifikováno pouze v betonových sudech bez ovlivnění dřevem a zcela bez použití síry. Třešňové aroma s buketem malinového džemu a plná chuť (v nabídce cca 650,- Kč).

Z jídel byla široká nabídka z Atelier Red&Wine na Malé Straně, což je rodinná restaurace s nabídkou francouzské gastronomie. Na jejich vinném lístku nalezneme více než 100 druhů vín! Restaurace je známá zejména pro své lahodné pokrmy z čerstvých ryb a mořských plodů. Na festivalu jsme viděli speciality z čerstvých plodů moře, jako například lososový tatarák, tuňákové tataki, chobotnicový salát či grilované kalamáry.

Atelier Petřín nabízel několik variant chlebíčků v tradičním i moderním pojetí ve stylu pinchos nebo tapas.

Kroule je nový pražský fastfood, který se zaměřuje na poctivě dělané plněné bramborové krokety a plněné brambory, které zde měli návštěvníci možnost ochutnat.

Společnost Klobáskárna se od roku 2008 specializuje na dovoz vybraných francouzských uzenin. V jejich nabídce široký sortiment od tradičních suchých klobás až po zajímavé chuťové variace, jako například klobásy s ořechy, sýrem nebo dokonce ovocem.

Cafe Záhorský je bistro z pražských Dejvic, které nachystalo plno dobrot v podobě slaných i sladkých palačinek. Mimo to i domácí quiche a tapas s domácími pomazánkami, rillettem nebo paštikou.

Firma Mezze plus s.r.o. se specializuje na návrhy konceptů moderních bister, exkluzivní catering a zážitkovou gastronomii pod širým nebem, kde využívají prvotřídní suroviny z oblasti Středozemního moře. Na festivalu bylo možné vychutnat plněné papričky, olivy, saláty s krevetami a chobotnicemi, marinované sýry, organický olivový olej z vlastního sadu v Řecku a další lahůdky. Byly zde i další stánky s Belgickými hranolkami, zmrzlinou či Burgery z food truck.

Bylo to příjemné odpoledne, kde byly ochutnávky za dcl od 60 až 100,- Kč a spousty dobrého jídla. Akci určitě navštívilo spousty lidí a věřím, že byla spokojenost jak na straně pořadatelů tak návštěvníků.

Použité odkazy:

https://springfestival.fun/

https://www.gazanwinery.cz/

https://www.samsula.cz/

https://www.krasnahora.com/

https://www.jastik.cz/

https://vinolipa.cz/

https://vinosilova.cz/

https://www.kosut.wine/

https://vinarstvi-vaclav.cz/

www.umenivina.cz

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 994x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5