O Víně

14.07.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.07.2016 07:00

Irsai Oliver 2015 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím suchý kabinetní Irsai Oliver ročníku 2015 se dozvíte v následující recenzi.

Suchý kabinetní Irsai Oliver 2015 jsem koupil v červenci 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 163,- Kč. Nedávno jsem zveřejnil recenzi na mimořádně zdařilý Irsai Oliver 2014 odrůdové jakostní (8-9-9) a zařadil ho do řady k dalším, jak můžete vidět zde: suchý Irsai Oliver 2013 kabinetní (hodnocení 9-9-9), suchý Irsai Oliver 2012 odrůdové jakostní (hodnocení 9-9-9), polosuchý Irsai Oliver 2011 odrůdové jakostní (hodnocení 8-8-8), suchý Irsai Oliver 2006 kabinet (hodnocení 9-10-10), polosuchý Irsai Oliver 2005 kabinet (hodnocení 8-9-9), suchý Irsai Oliver 2002 odrůdové jakostní a další velmi vysoko hodnocený (9-10-10) suchý Irsai Oliver 1999 odrůdové jakostní.

Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 16. září 2015 při cukernatosti 20,2 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1980 až 1998 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení a kryomacerace po dobu 48 hodin.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž této řady jsem několikrát hodnotil, přistoupím proto rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a vysokou viskozitu. Vůně je extraktivní a odrůdová. V nástupu vystoupí příjemné muškátové tóny, které přechází do vyzrálých hroznů a jemné vanilky. Na druhou stranu se nejedná o žádnou vyumělkovanou líbivku, u kryomacerace poskytla slušnou svěžest a odrůdovost zároveň.

Chuť je ovocitá a svěží s příjemnmou kyselinkou v dozvuku. Chuťově mi přijde tento kabinetní iršai  velmi dobře připravený, takže kdo preferuje extraktivní bílá suchá vína, pak je to určitě jeden ze zajímavých kandidátů. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2018. Po dlouholetých zkušenostech s víny z tohoto vinařství tento potenciál mohu potvrdit. K tomuto vínu můžete podávat dezerty nebo ho popíjet klidně i samotné. I po dnešní zkušenosti s tímto vínem mohu rozhodně doporučit nákup a to ročníku 2015 nebo ročníku 2014, o kterém jsem se zmínil v úvodu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Irsai Oliver
Ročník: 2015
Jakost: kabinetní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 11,0 % obj.
Číslo šarže: 501
Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/33
Obsah zbytkového cukru: 1,3 g/l
Obsah kyselin: 5,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,3 g/l
Datum sklizně: 16. září 2015
Cukernatost hroznů: 20,2 °NM
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1980 - 1998
Doporučená archivace: 2016 - 2018
Teplota podávání: 11 - 12 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Počet lahví partie: 12.000 ks (0,75 l)
Dostupnost lahví ve vinařství v květnu 2016: 9.0000 ks (0,75 l)
Rok lahvování: 2016
Získaná ocenění: Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2016)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 163,- Kč (v červenci 2016 přímo ve vinařství)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3297x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 12.07.2016 19:13:55