O Víně

23.11.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.11.2015 07:00

Merlot 2012 zemské - Rodinné vinařství z Březí - Jindřich Kadrnka

Jak hodnotím suchý Merlot ročníku 2012, který v době sklizně dosáhl cukernatosti hroznů 25,2 °NM, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev Merlotu 2012 zemské z řady Art Collection jsem v říjnu 2015 dostal. Psal jsem ihned do vinařství, odkud jsem dostal přesné informace, které použiji níže, ale víno bylo půl roku po uvolnění do prodeje vyprodáno. Vlastní hrozny byly sklizeny 25. října 2012 při cukernatosti 25,2 °NM na viniční trati Liščí vrch v obci Březí u Mikulova. Réva zde byla vysázena v roce 2008 a pěstuje se na středním vedení na černozemi s vyšším obsahem jílu a vápence. Technologie výroby: 100% zdravé hrozny o cukernatosti 25,5 °ČNM. Výnos byl po výrazné redukci hroznů během roku cca 1,5 kg / keř. Kvasilo v kádi, zčásti také proběhla JMF, která doběhla ve 2 roky starém sudu Mercier. Po dokvašení leželo v kádi cca 4 týdny, při teplotě cca 10 °C, pak lisováno. V sudu rok míchané na jemných kalech s minimem síry. Po roce stočené z kalů a vráceno zpět do sudu. Lahvované po roce a půl po hrubé deskové filtraci. Víno mělo obsah síry kolem 85 veškeré.

Z webových stránek vinařství přebírám základní informace o tomto vinařství. Naše rodinné vinařství se nachází ve vinařské obci Březí u Mikulova v blízkosti překrásné Palavy a Dunajovských vrchů. Vinohradnictví a výrobě vína se naše rodina věnuje již řadu let. Já se svou rodinou jsem již čtvrtá generace, která ve vinařství pokračuje. Ve vinici a ve sklepě jsem pracoval už od dětství, ale mým prvním a nejdůležitějším profesním krokem bylo mé první zaměstnání. V roce 2001 jsem nastoupil do firmy Mikrosvín Mikulov, kde jsem získal mnoho zkušeností a vědomostí. V současné době pracuji ve Vinařství Volařík Mikulov, kde máme s Filipem Mlýnkem na starost výrobní část. V našem rodinném vinařství se snažíme produkovat špičkový hrozen, protože věříme, že pouze ten je základem pro vynikající víno. Klademe důraz na všechny práce ve vinici, co nejméně chemických zásahů, co nejšetrnější přístup ke keři, hroznu a vínu celkově. Pěstujeme odrůdy pro nás typické a nové odrůdy, kterým věříme, že můžou být kvalitativně na vysoké úrovni. Jsou to Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Chardonnay, Pálava, z nových Johanniter. Z modrých odrůd jsou to Zweigeltrebe a Merlot.

Liščí vrch je znamenitá poloha, která poskytuje špičková vína. Vinice jsou na mírném svahu s jižní expozicí se sklonem 12 %. Půda je velmi rozmanitá od černozemě až po jíly s vyšším obsahem vápníku, taktéž kolem 10 %, nadmořská výška je kolem 220 metrů. Obzvláště se tu daří Ryzlinku vlašskému, Ryzlinku rýnskému, Rulandskému bílému nebo Veltlínskému zelenému. Vína se pak vyznačují ve vůni kořenitostí, mandlovostí, ovocitostí a minerálností. V chuti pak hutností, specifickou těžkostí a kořenitou mandlovostí až se slanou dochutí. My zde pěstujeme Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Johanniter.

Lahev tvaru Bordo objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je podřízena názvu řady Art Collection. Na titulní etiketě je grafika viniční tratě s kostelem. Na zadní etiketě najdete charakteristiku vína, datum sklizně a nechybí ani analytické údaje.

Barva je višňově červená, má vysokou intenzitu, rubínové záblesky a velmi slušnou viskozitu. Vůně je hluboká od prvního okamžiku. V nástupu můžete najít višňově tóny, drobné červené ovoce a hořkou čokoládu. Struktura buketu je velmi dobrá a během popíjení nabízí velmi zajímavé polohy.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, plná a má nádherný dozvuk, ve kterém najdete sušené višně. Dotyk se starým dubovým sudem se mi líbí, dodal zajímavý závěr v podobě griotky s višněmi. V chuti je nádherně poznat, že víno bylo velmi šetrně filtrováno s minimem síry. Jindřich Kadrnka predikuje archivační potenciál do období let 2015 až 2019 a po dnešní zkušenosti musím souhlasit. S velkou pravděpodobností se dalším nazráváním na lahvi posune do ještě zajímavějších poloh. Vinařství doporučuje k tomuto Merlotu podávat srnčí ragů s dýní a šťouchanými bramborami. Je to excelentní moravský Merlot, který se rozhodně neztratí mezi dalšími špičkovými víny.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Řada: Art Collection
Odrůda: Merlot
Ročník: 2012
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Březí u Mikulova
Viniční trať: Liščí vrch
Výrobce: Rodinné vinařství z Březí - Jindřich Kadrnka
Alkohol: 14,5 % obj.
Číslo šarže: 13/12 B
Obsah zbytkového cukru: 0,1 g/l
Obsah kyselin: 4,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 26,2 g/l
Datum sklizně: 25. října 2012
Cukernatost hroznů: 25,2 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 2008
Způsob vedení révy:střední
Typ půdy: černozem s vyšším obsahem jílu a vápence
Doporučená archivace: 2015 - 2019
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 14 - 18 ºC
Velikost šarže: 220 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek (v říjnu 2015)

Spotřebitelská známka: 9.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3851x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 22.11.2015 10:19:04