O Víně

13.08.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 13.08.2015 07:00

Rulandské šedé 2014 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím polosuché kabinetní Rulandské šedé ročníku 2014 od Vladimíra Tetura se dozvíte v následující recenzi.

Polosuché kabinetní Rulandské šedé 2014 jsem koupil v květnu 2015 přímo ve vinařství  za 154,- Kč. Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 20. září 2014 při cukernatosti 19,5 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1994 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má velmi dobrou intenzitu i viskozitu a přijde mi nad obvyklé hodnoty kabinetního vína. Vůně v nástupu nabídne jemné ovocité tóny připomínající citrusy a vyzrálé hrozny, které přechází do sušené pomerančové kůry.

Chuť je středně dlouhá a má překvapivě na kabinetní víno vysoký extrakt oproti papírově uváděným 20,3 g/l. Vyšší zbytkový cukr výborně ladí se šťavnatou kyselinkou a povzbudí k dalšímu napití. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2018 a naprosto s tím souhlasím. Jsem rád, že mám ještě jednu lahev, protože minimálně na rok ji doufám spočinout nechám v archivu. Je to velmi zajímavé kabinetní Rulandské šedé, které potěší milovníky jak kabinetních vín, tak této odrůdy. Vinařství k tomuto Rulandskému šedému doporučuje podávat rybí nebo drůbeží pokrmy. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské šedé
Ročník: 2014
Jakost: kabinetní
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 11,0 % obj.
Číslo šarže: 405
Evidenční číslo jakosti: 1E1-15/19
Obsah zbytkového cukru: 9,4 g/l
Obsah kyselin: 7,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,3 g/l
Datum sklizně: 20. září 2014
Cukernatost hroznů: 19,5 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 1994
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Doporučená archivace: 2015 - 2018
Teplota podávání: 13 - 15 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 7.000 litrů
Rok lahvování: 2015
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 154,- Kč (v květnu 2015 přímo ve vinařství)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3531x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 07.08.2015 19:06:11