Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím Veltlínské zelené ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr od Vladimíra Tetura, se dozvíte v následující recenzi.
Polosuché Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr jsem v únoru 2015 osobně vyměnil s Vladimírem Teturem spolu s Rulandskými modrým 2012 výběr z hroznů (barrique) za dvě francouzská Grand Cru. Cenu tudíž neznám.
Nakupované i vlastní hrozny (poměr 50 ku 50) byly sklizeny 19. října 2013 při cukernatosti 22,5 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Průměrné stáří révy na této trati je 20 let a pěstuje se zde na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: studená macerace, doba alk. fermentace 30 dnů.
Lahev typu Top Bordo s popisem vinařství po obvodu má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má nižší intenzitu a velmi přesvědčivou viskozitu. Vůně je odrůdová a v nástupu nabídne jemnou vůni vyzrálých hroznů, která přechází do medových tónů se slabým náznakem mandlových odstínů. Buket během popíjení nádherně měnil polohy a měl stále co nabídnout.
Chuť je středně dlouhá, harmonická a má krásný ovocitý závěr, ve kterém vystoupí vyzrálé hrozny s pikantní kyselinkou. I když bezcukerný extrakt není nejlepší, ničemu to neublížilo. Lahev můžete klidně otevřít již teď, Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2018. Vinařství k tomuto veltlínu doporučuje podávat ryby.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2013Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 314Evidenční číslo jakosti: 1G1-14/5Obsah zbytkového cukru: 6,7 g/lObsah kyselin: 6,1 g/lBezcukerný extrakt: 20,6 g/lDatum sklizně: 19. října 2013Cukernatost hroznů: 22,5 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: studená macerace, doba alk. fermentace 30 dnůDoporučená archivace: 2015 - 2018Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 15.000 litrůRok lahvování: 2014Získaná ocenění: Double Gold Californie, Konkurs Win Polsko Zlato, VVT stříbroZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: neznámá