Cabernet Moravia 2013 pozdní sběr - Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice
Jak hodnotím suchý Cabernet Moravia ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.
Suchý Cabernet Moravia 2013 pozdní sběr jsem kupoval v lednu 2015 za 130,- Kč v 1. olomoucké vinotéce. Vlastní hrozny byly sklizeny při cukernatosti 21,8 °NM na viniční trati Trkmansko v obci Rakvice. Réva zde byla vysázena v roce 2001 a pěstuje se na černozemi na středním vedení. Technologie výroby: macerace 14 dní ve vinifikátoru.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž prošla velkým faceliftem a i když je to určitě věc subjektivní, považuji novou adjustáž za krok zpět. Původní etiketa měla podle mne větší kouzlo. Na druhou stranu chválím na zadní etiketě detailní charakteristiku, archivační potenciál a QR kód, který vás přesměřuje přímo na webové stránky vinařství do detailu konkrétního vína.
Barva je granátově červená, má střední intenzitu a fialové záblesky. Vůně nabídne v nástupu ovocité tóny, ve kterých můžete najít tmavé lesní ovoce (ostružiny, borůvky), které přechází do brusinek a exotického koření. Na pozadí dále objevíte černý pepř. Buket má velmi zajímavou strukturu a během popíjení nabízí zajímavé polohy.
Chuť je středně dlouhá, má pikantní kyselinku a kořenité tóny v dozvuku. Můžete zde najít sušené višně v závěru nebo peckoviny. Víno má svůj vrchol stále před sebou a jeho archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2017 na rozdíl od predikce vinařství. Víno můžete servírovat ke klasické živáňské na grilu nebo k sýru Rocamadour.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet MoraviaRočník: 2013Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: RakviceViniční trať: TrkmanskoVýrobce: Vinařství Vajbar Bronislav, RakviceAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 5113Evidenční číslo jakosti: 70B1-14/49Cukernatost hroznů: 21,8 °NMObsah zbytkového cukru: 0,2 g/lObsah kyselin: 5,4 g/lBezcukerný extrakt: 26,4 g/lVýsadba révy vinné proběhla v roce: 2001Způsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemDoporučená archivace: 2015 - 2017Teplota skladování: 16 - 18 ºCTeplota podávání: 10 - 15 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka v lednu 2015)