O Víně

28.01.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 28.01.2008 00:00

Marques de Casa Concha (Cabernet Sauvignon) 2001 Domain of Origin (DO) - Viña Concha y Toro, Valle del Maipo, Chile

Mezi největší chilské vinařské firmy patří Concha y Toro, která má bodegas a vinice po celé zemi. Produkuje špičková vína z typických odrůd (Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot) a také se zaměřuje na specifické polohy.

Mezi největší chilské vinařské firmy patří Concha y Toro, která má bodegas a vinice po celé zemi. Produkuje špičková vína z typických odrůd (Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot) a také se zaměřuje na specifické polohy. Z odborné publikace Vína Nového světa se například dozvíme, že:
"Nový chilský vinařský zákon č. 464 nabyl účinnosti v roce 1995. Jsou v něm přesně definovány vinařské oblasti pro produkci hroznů. Pokud hrozny moštových odrůd pocházejí z některé vinařské oblasti, mohou vína na etiketě nést označení Denominación de Origen (DO), označení původu. Vína, s nimiž se obchoduje, musí mít nejméně 11,5 % alkoholu. Vylepšování moštu cukrem není dovoleno, umělé zvyšování obsahu kyselin ovšem ano."

S označením původu jsem se zatím u chilského vína ještě nesetkal a tak s očekáváním otevírám lahev s obchodním názvem Marques de Casa Concha ročníku 2001. Hrozny pochází z vinařské oblasti Valle Central, podoblast Valle del Maipo, obec Puente Alto. Ročník 2001 měl v Chile takřka perfektní podmínky, sice menší výnosy, ale velmi vysokou kvalitu. Z velmi dobře propracovaných, informacemi nabitých a aktuálních webových stránek jsem se dozvěděl, že hrozny byly ručně sbírány od 3. do 20. dubna 2001 na vinici Puente Alto, která se nachází v nadmořské výšce 650 metrů. Vinice byla vysázena v roce 1984 a její orientace je východní až západní. Půda je zde kamenitá a chudá na živiny. Díky vysoce propustnému štěrkovitému podloží jsou keře révy skromného rùstu, produkují ale velmi koncentrované a zralé hrozny. Klima je Středomořské ovlivněné pohořím And, které ochlazují oblast Maipo Valley. Velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí prodlužuje zrání hroznů, což má za následek koncentraci intenzivních ovocitých vůní. Víno zrálo 18 měsíců ve francouzském dubovém sudu (35 % v novém a 65 % ve dvouletém) a dále pak 4 měsíce v lahvi.

Vinařství Concha y Toro nese jméno po svém zakladateli donu Melchorovi (viz fotografie níže). Dnešní Cabernet Sauvignon (a další odrůdy z řady Marques de Casa Concha) je pojmenován podle vášnivého politika a rigorózního historika ve zlaté éře chilské historie. Roku 1883 založil spolu se svou ženou doñou Emilianou Subercaseaux vinařskou společnost Concha y Toro. Do Chile přivezl nejlepší odrůdy z Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Sémillon a Merlot). S léty rodinný obchod vzkvétal o rostl na objemu i proslulosti. Roku 1923 rodina učinila prozíravé a průkopnické rozhodnutí a transformovala firmu na akciovou společnost. První zámořská zásilka vín se vylodila v Rotterdamu roku 1933. Závratný růst obchodu s Evropou předurčil kurz, kterým se společnost bude v budoucnosti ubírat a veškeré snahy se soustřeďují na produkci kvalitních vín světového standardu. Moderní historie firmy začala koncem 50. let skupováním obrovských vinařských území a adaptací byznysu na podmínky požadavků náročného trhu. Důležitým mezníkem byl pro firmu rok 1987, kdy byla uzavřena smlouva s gigantickým dovozcem vín do USA, firmou Banfi, což uspíšilo a prohloubilo kroky k zavádění nejmodernějších technologií ve všech výrobních stádiích, včetně nesmírně nákladných francouzských bariků. Jako plod nových změn vznikla prestižní řada vín Casillero del Diablo a slavná vlajková loď firmy Don Melchor. Třetí stádium investic začalo v roce 1991 s cílem vyrábět vysoce jakostní jemná vína. Od roku 1994 se akcie firmy obchodují na newyorské burze, což umožnilo získat větší přísun kapitálu pro investiční plán druhé poloviny dekády. Dnes Concha y Toro hospodaří na více než 3 tisících ha, zkuste si tuto plochu srovnat s rozlohou vinic České republiky (18,8 tisíc ha). Banfi učinil Conchu nejprodávanějším chilským vínem v Severní Americe a druhým nejoblíbenějším importovaným vínem Spojených států. O vinařství a místě původu jsme si toho řekli více než dost, teď se již můžeme detailně podívat na hodnocení.

Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem obchodního názvu. Korek je velmi kvalitní, po sedmi letech není vůbec nasáklý vínem. Hmotnost lahve je úctyhodná a odhaduji ji na více než 500 gramů. Adjustáž se mi líbí, je vkusná a odpovídá této střední třídě. Nechybí informace o původu vína a základní charakteristika. Co zde nenajdete je naprosto perfektně připravené na webových stránkách, jak jsem již zmínil výše. Kvalitní staniolová záklopka s logem vinařství krásně ladí s layoutem viněty a také s použitým fontem.

Barva je intenzivní, višňově červená s granátovými odlesky. Vůně je mohutná, ale nijak výrazná po bariku, což je zvláštní. Co v ní můžeme najít? Jsou zde kořenito-dřevité tóny s jemnou vanilkou a typická vůně černého rybízu a dalších lesních plodů.

Chuť je nádherně harmonická, plná a robustní zároveň. Struktura vína je famózní, vše do sebe zapadá, od třísel až po kyseliny a obsah alkoholu. Jsou zde nádherné kořenité odstíny, které dlouho cítíte v ústech po polknutí a mám pocit, že vína jsou plná ústa. V krásném závěru vystoupí ještě vanilka a čokoláda. Způsob použití nových a použitých barikových sudů má své kouzlo, víno příliš neovlivnil barik. Řekl bych, že ho dubový sud krásně doplňuje, třísla zanechávají jasnou stopu, ale nenabourávají příjemný ovocitý pocit. Poslední decku jsem si nechal na druhý den a byl jsem hodně zvědavý, jaká bude chuť a kam se posunula? Je zvláštní a jiná než včera. Jsou zde zemité tóny, chuť po peckovém ovoci, káva a lanýže. Všechny chuťové pohárky jsou nádherné, jemné a potvrzuje to můj původní odhad, že před podáváním je dekantace velmi důležitá.

Další archivace je možná a odhaduji, že další dva až tři roky vínu vůbec neublíží, i když ho můžete otevřít okamžitě. Toto víno můžete podávat ke grilovaným pokrmům a k poctivému steaku. Teplotu podávání doporučuji v rozmezí 16 - 18 °C a samozřejmě dostatečně dlouhou dobu pro rozdýchání nebo dekantaci. Výsledné hodnocení je sice vysoké, ale jediný bod (vůně a chuť) si nechávám jako rezervu, protože tento Cabernet Sauvignon má svůj vrchol stále před sebou. Dlouhý seznam ocenění najdete na webových stránkách. Pokud se nepletu, tento Cabernet Sauvignon získal 10 ocenění na prestižních výstavách.

Víno jsem dostal v roce 2003, takže neznám přesnou cenu. Před dvěma roky jsem od českého dovozce kupoval stejnou řadu (Merlot) ročníku 2004 za 520,- Kč a předpokládám podobnou cenu i u tohoto Cabernetu Sauvignon. Ještě jednou musím pochválit výborný web, na kterém najdete veškeré informace k vínům zpětně až k ročníku 2000! Stránky jsou výborně zpracované, aktuální a kromě španělštiny jsou i v angličtině. Už teď se těším na další lahev Merlotu 2004, který ale ještě nějaký ten rok v mém archivu pobude.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Marques de Casa Concha
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2001
Jakost: Domain of Origin (DO)
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Valle Central
Vinařská podoblast: Valle del Maipo
Vinařská obec: Puente Alto
Výrobce: Viña Concha y Toro, Chile
Číslo šarže: L8A2593
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Doporučená archivace: odhaduji minimálně do roku 2010
Alkohol: 13,5 % obj.
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek v roce 2003

Spotřebitelská známka: 9.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 10 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3753x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.10.2012 16:14:32