O Víně

Chiroubles


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Chiroubles

Popis:

Menší oblast vysoko v kopcích nad Morgonem, kde na žulovém a prfyrovém podkladu jsou tak chudé půdy, že tam ani nic mimo révu nelze pěstovat. Lze se setkat i s členěním na climats - jsou jen dvě: La Grosse Pierre a Les Côtes.

červená - mnozí pokládají toto víno za nejaromatičtější Cru (fialky, pivoňky, konvalinky). Subtilní, uhlazená, spíše světlejší vína mimořádné lahodnosti, která jsou okouzlující jako mladá (otevírat se mohou už od prvního roku po sklizni), vyjímečné ročníky dobrých pěstitelů lépe od pátého roku, neboť se ještě dokáží zlepšovat. Doporučují se ke studeným masům, uzeninám, drůbeži a též k salátům s mírně nahořklou zeleninou (artyčok, chřest, rukola). Chladit na 12°C.

Proslulá vína oblasti:

Bouillard, Cheysson, Fourneau, Passot, Raousset, Trenel, Domaine du Moulin, Méziat, Domaine Cheysson-les-Farger, Lapierre

Speciální vinařské techniky:

U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených  hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay

Počet zobrazení stránky: 904 x