O Víně

Côte de Brouilly


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Mont Brouilly, Odenas, St Lager, Quincié, Cercié

Popis:

Toto jsou nejlépe situované části v Brouilly (Cru Brouilly vlastně Côte de Brouilly obklopuje), jedná se o svahy hory Mont Brouilly složené ze žuly a břidlice (podle některých pramenů ze slínu), které poskytují jedny z nejlepších vín celého Beaujolais. Lze setkat s dalším dělením na dvě climats: l´Heronde a l´Ecluse.

červené - bohaté aromatické (čerstvý hrozen a kosatce) víno plné a pronikavé chuti, koncentrovanější a pevnější struktury bez zemitosti, která je charakteristická pro vína z Brouilly. Otevírat třetím až osmým rokem po sklizni. Hodí se ke studeným masům, grilovaným stejkům či drůběži, k zajíci. Teplota podávání by se měla držet na 13°C.

Proslulá vína oblasti:

Château Thivin, Domaine de la Chavanne, Dépagneux, Large, Verger, Château du Grand Vernay, Cotton, Delachanel, Pivot

Speciální vinařské techniky:

U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených  hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay, a jako jediné Cru též Pinot noir a Pinot gris

Počet zobrazení stránky: 1331 x