O Víně

Echézeaux Grand Cru


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Flagey-Echézeaux

Popis:

Flagey-Echézeaux leží poměrně daleko od vinic, za rušnou silnicí z Beaune do Dijonu, takže na většinu vinařských map se nevešla. Protáhlé území je vklíněno mezi Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny a Vougeot, podstatnou část zabírají Echezeaux a Grands Echézeaux Grand Cru. Nad nimi jsou čtyři tratě Vosne-Romanée Premier Cru. Ještě více nad nimi pod lesem a v rovině pod svahy jsou vinice Vosne-Romanée AOC. Žádné Flagey-Echézeaux AOC ani Premier Cru tedy neexistuje. Echézeaux Grand Cru je se svými 36ha čtyřikrát větší než Grands Echézeaux. Skládá se asi z jedenácti menších celků (climats), která se sice na etiketách prakticky nevyskytují, přesto figurují v mapách, takže matou tím, odkud kam Echézeaux vlastně sahá. Pravidlo je jednoduché: vše, co na mapě je Grand Cru a nemá název Grands Echézeaux, je Echézeaux Grand Cru.

červená - o těchto vínech se příliš nepíše, jakoby zůstávala trochu ve stínu těch mohutných, robustních královských, ne příliš vzdálených sousedů z Chambolle, Vougeotu či Vosnée. Na Echézeaux, pochází-li od toho správného pěstitele, je nejcennější intenzivní aroma (černý rybíz, ostružiny, maliny, třešně, ovocné pecky, kakao, cedr) a právě sametově hebká, lehčí struktura sázející spíše na lahodnost a dlouhotrvající dojem než na sílu. Otevírat by se měla až od desátého roku. Doporučené kombinace s jídlem: kachna s broskvemi, grilované drůbeží či jehněčí, ne příliš výrazné smetanové sýry. Teplota podávání vína: 16-17°C.

Proslulá vína oblasti:

Engel, Domaine de la Romanée Conti, Grivot, A.F.Gros, Confuron, Dujac, Gouroux, Mugneret, Rion, Rouget. Lacinější, ale zajímavé tipy: Bizot a David Duband

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot noir (Pinot Gris, Pinot liébault)

Počet zobrazení stránky: 1040 x