O Víně

Chambertin Grand Cru


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Gevrey-Chambertin

Popis:

Proslulá třináctihektarová trať leží v ne příliš prudkém svahu pod lesem, je orientovaná k východu. Z jihu sousedí s Latricières-Chambertin Grand Cru, na severu se stejně dobře situovaným Chambertin-Clos de Béze. Níže po svahu hraničí s polohou značenou na většině map Aux Charmes - ve skutečnosti se vína odtud prodávají jako Charmes-Chambertin. Čistě teoreticky tak může být označené i víno pocházející z Chambertin-Clos de Béze.

červená - Jde rozhodně o jedno z nejkorpulentnějších a nejtrvanlivějších burgundských vín, i když docela záleží na tom, jak se který ročník vyvede. Tmavě rubínová barva, v mládí aroma černých třešní a hořké čokolády. Později přibývá lékořice, lanýže a dřevo, ještě později kůže, zvířecí tóny a kandované ovoce. Podobně jako u všech vín této obce výrazné třísloviny harmonizují s kulatou plnou olejovitou chutí a elegantními jemnými kyselinami. V komplexní chuti lze u dobrých kusů najít i tóny černotřešňové marmelády a lékořice. Dokonale vyvážená sametová textura je pojmem, a tak není divu, že tato vína nebývají levná. Ovšem záleží na značce - někteří menší kultovní pěstitelé (celkem je jich na této trati asi dvacet) cenou dvakrát i víckrát překračují jiné, méně kultovní.
Doporučují se hlavně různé úpravy zvěřiny (srnčí, kančí) v bohaté omáčce, jehněčí stehno, hovězí v husté omáčce z červeného vína. Mladší vína chladit na 13-14°C, vyzrálejší na 17-18°C. Je škoda otevírat před dvanáctým rokem po sklizni.

Proslulá vína oblasti:

Camus, Damoy, Domaine Leflaive, Ponsot, Bouchard, Domaine Leroy, Drouhin, Mortet, Rousseau, Trapet, Rossignol-Trapet.

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot noir, (Pinot gris, Pinot liébault)

Počet zobrazení stránky: 879 x