Crémant de Bordeaux
v podstatě teoreticky celá oblast Bordeaux
Označení existuje od roku 1990 pro šumivá vína vyrobená tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. Bílá či růžová svěží elegantní vína příjemné ovocitosti. Aperitiv vhodný ke korýšům, rybám, plodům moře, čerstvým sýrům či ke sladkému desertu. Podávat vychlazené na 6-8°C.
blanc de blanc - vyrobené pouze z bílých odrůd (což je v této oblasti prakticky vždy) brut - suché extra brut - hodně suché sec - spíše polosuché demi sec - sladké doux - hodně sladké
technicky se jedná o vína vyrobená sekundárním kvašením v lahvi stejným postupem jako v moderních provozech v Champagne (i jinde)
Muscadelle, Sauvignon blanc, Sémillon, Colombard, Ugni blanc
Caberent Franc, Caberent Sauvignon, Merlot, Malbec, povolen, čistě teoreticky je i Petit Verdot