Blaye (též Blayais)
Blaye a další tři tucty menších obcí.
Poloha: Velká oblast, která leží na druhém břehu proti Médocu. Bílá vína z této oblasti dříve masivně mizela v koňaku, i dnes horší vína z kyselé odrůdy Ugni blanc končí ve zdejším destilátu "Fine de Bordeaux". Vína označená pouze "Blaye" (bílá i červená)jsou každodenní vína velmi prostřední kvality. O něco lepší kvalitu bílých poskytuje označení "Côtes de Blaye", nejlepší vína oblasti se prodávají jako "Premières Côtes de Blaye" (červená i bílá). Špička dokonce jako "Cru bourgeois des Premières Côtes de Blaye". Ztéto hierarchie se nechá odhadnout, jaká sorta vín končí jako "Blaye".
Nejsou.
Sudy BARRIQUES * Dubové sudy o obsahu 225 litrů. * Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech. Používání VIN DE PRESSE Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín. Používání nových dubových sudů: Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle, Ugni blanc, Colombard, Merlot blanc, Chenin blanc, Folle blanche
Malbec, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Prolongeau, Béguignol, Petit verdot