O Víně

Haut-Médoc


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

St.-Seurin de Cadourne, St.-Saveur, St.-Laurent, Cussac, Lamarque, Arcins, Avensan, Macau, Ludon-Médoc, Le Pian-Médoc

Popis:

Haut - "horní" znamená proti proudu řeky. Je to šedesátikilometrový pás od Saint-Seurin de Cadourne (severně od St.-Estéphe) po Blanquefort  (dále na jih od Margaux). Nejlepší vesnice tohoto území jako St.-Estéphe, Pauillac, St.-Julien, Margaux, Listrac a Moulis už sice dávno získali svá vlastní AOC, stále však tato oblast produkuje cenově i kvalitativně zajímavá a pestrá vína z rozmanitých terroirů. Toto označení je považováno za prestižnější než pouhý Médoc.
Pokud se dají nalézt společné znaky zdejších vín, pak určitě intenzivní barva, svěží bohatá elegantní a ne příliš silná chuť a vůně zralých švestek, ostružin, černého rybízu, třešní, vanilky, toustu, cedru, někdy i mentolu, koření, tabáku, kávy.
Dobře se kombinují s červeným masem, zajícem, telecím i drůbeží. Jako mladá jdou i k rybě na červeném víně. Teplota při podávání by se měla držet mezi 16-17°C.

Proslulá vína oblasti:

Za špičku značenou na etiketách jako Haut-Médoc jsou považována dvě vína s úrovní cru classé:
Château Cantemerle (5e grand cru classé)
Château La Lagune (3e grand cru classé)
Château Sociando-Mallet (nežádá o začlenění do cru bourgeois, považuje se kvalitou vyšší než tato třída)

Velmi ceněná jsou též cru bourgeois
Malescase, Lanessan, Citran, Tour du Haut-Moulin, Charmail

Speciální vinařské techniky:

CUVÉE – v encyklopediích poněkud podceňovaný aspekt, ve skutečnosti jedno z hlavních tajemství vín této oblasti. Zejména špičková vína těží z jemných odlišností různých šarží školených v různě vypálených nových dubových sudech odlišných typů dubové suroviny a hlavně z citlivé práci zkušených mistrů v míchání odrůd a šarží. Právě na nich záleží v největší míře výsledný styl château i konzistence tohoto stylu s ohledem na různost ročníků.
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot

Počet zobrazení stránky: 990 x