O Víně

Carmignano


Oblast: Toscana

Stát: Itálie
Popis:

Vinařská oblast Carmignano se rozkládá kolem stejnojmenného města ležícího západně od Florencie. Vinařství je zde doloženo nejpozději od dob starověké Římské říše. Ve středověku i po celý novověk byla tato oblast proslulá kvalitními víny – evidentně jí pomohla skutečnost, že mohla dodávat do nedaleké Florencie, kde se tato vína dostávala i na stůl vládnoucí rodiny Medicejských. Ti také jezdili i přímo do Carmignana, neboť zde se nacházel jejich soukromý lovecký revír zvaný „Barco Reale“. Proto když v roce 1716 toskánský velkovévoda Cosimo III. vydal dekret, v němž vymezil čtyři území s nejkvalitnějšími víny z celého Toskánska (za účelem jejich ochrany před falšováním apod.), bylo mezi nimi i Carmignano.
Výraznou odlišností od jiných toskánských vinařských oblastí je to, že zde má dlouhou tradici pěstování odrůdy Cabernet Sauvignon. Uvádí se, že její první výsadby spadají do 16. století, kdy se Kateřina Medicejská stala francouzskou královnou; na její žádost byly přivezeny sazenice této odrůdy, která zde pak byla nazývána jako „uva Francesca“ (= „francouzská réva“). Carmignano si udrželo přímé styky s Francií i ve 20. století, kdy si významní vinaři nechávali dovést sazenice z některého ze slavných chateaux v Bordeaux, a to již dlouho předtím, než naplno propukla móda super-toskánských vín. Proto také když oblast získala v roce 1975 status DOC, pevnou součástí předpisů bylo používání Cabernetu Sauvignon, zatímco v jiných DOC nebyla tato odrůda ještě dlouho poté povolena. V roce 1990 následovalo povýšení na DOCG.
V oblasti je aktuálně něco přes 200 ha vinic, které leží v nadmořské výšce 50–200 m. Geografické označení „Carmignano DOCG“ je vyhrazeno pouze červeným vínům, která musejí být min. z 50 % tvořena odrůdou Sangiovese, max. 20 % Cabernet Sauvignon nebo Cabernet franc, stejně tak max. 20 % může tvořit Canaiolo Nero, pouhých 5 % pak Mammolo a Colorino. Příměs 10 % bílých odrůd Trebbiano a Malvasia je sice povolena, ale v praxi se v poslední době už nepoužívá. Předpisy vyžadují, že toto červené víno musí min. 2 roky zrát, z toho jeden rok v dubových nebo kaštanových sudech. Po třech letech (z toho dva v sudu) má víno nárok na označení „Riserva“.
„Barco Reale DOC“ je označení (vzniklo až v roce 1994) pro červená vína ze stejných odrůd jako Carmignano DOCG, ale s kratší dobou školení v sudu i v láhvi.
Apelace „Vin Ruspo DOC“ je určeno pro růžová vína; byla vytvořena v roce 1982, ale tato vína zde mají dlouhou tradici: několik hodin po rozmačkání červených hroznů se část moštu stáhla, nechala se rozkvasit, a takto vyrobené mladé víno sloužilo k občerstvení česáčů během zbývající doby vinobraní.

Zdroj:
http://www.consorziovinicarmignano.it

Počet zobrazení stránky: 1261 x