O Víně

Lalande-de-Pomerol


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Lalande-de-Pomerol, Chevrol, Néac, Bertineau a několik menších obcí.

Popis:

Poloha:
Oblast téměř dvakrát tak velká než Pomerol leží na sever od něj. Turisticky je se svými vinicemi střídanými s lesy, pastvinami, údolími a pahorky mnohem atraktivnější než plochý a monotónní Pomerol, přesto ho dosud davy turistů zatím neobjevily.
Stylově jsou vína odsud charakterizována jako "neuhlazený Pomerol", i když níže vyjmenované výjimky hebkosti jižního souseda dosahují.
Tato bohatá silná, korpulentní a tučná vína voní též po švestkách, lékořici, zralých plodech, vanilce, muškátovém oříšku, kakau a kávě.
Z kombinací s jídlem opět řada z doporučovaných využívá ryby nebo ptáky, s kterými je u nás zakázáno obchodovat. Další tipy jsou: mořský ďas, hejk, drůbež (holub) v omáčce z červeného vína. Teplota podávaného vína: 16-17°C. Měla by se pít až tak od sedmého roku po sklizni.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Pomerolu a její náležitosti:
1) Petrus – obchodní značka.
2) Oblast původu: Pomerol
4) Jakostní označení: A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

CHÂTEAU – Zde poněkud přehnané označení - naprostá většina takto nazývaných usedlotí jsou poměrně skromné domy.

Proslulá vína oblasti:

Pomerolských výšin dosahují tato châteaux:
de Chambrun, La Croix St.-André, Bertinau St.-Vincent.

Další doporučeníhodná:
Les Annereaux, de Bel-Air, Belles-Graves, Grand Ormeau, La Fleur Boüard, Garraud, Haut-Chaigneau, Haut-Conseillants, Siaurac, Tourne-Feuille.

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Modré odrůdy révy vinné:

Merlot, Cabernet Franc

Počet zobrazení stránky: 1064 x