Lalande-de-Pomerol
Lalande-de-Pomerol, Chevrol, Néac, Bertineau a několik menších obcí.
Poloha: Oblast téměř dvakrát tak velká než Pomerol leží na sever od něj. Turisticky je se svými vinicemi střídanými s lesy, pastvinami, údolími a pahorky mnohem atraktivnější než plochý a monotónní Pomerol, přesto ho dosud davy turistů zatím neobjevily. Stylově jsou vína odsud charakterizována jako "neuhlazený Pomerol", i když níže vyjmenované výjimky hebkosti jižního souseda dosahují. Tato bohatá silná, korpulentní a tučná vína voní též po švestkách, lékořici, zralých plodech, vanilce, muškátovém oříšku, kakau a kávě. Z kombinací s jídlem opět řada z doporučovaných využívá ryby nebo ptáky, s kterými je u nás zakázáno obchodovat. Další tipy jsou: mořský ďas, hejk, drůbež (holub) v omáčce z červeného vína. Teplota podávaného vína: 16-17°C. Měla by se pít až tak od sedmého roku po sklizni.
Etiketa v Pomerolu a její náležitosti: 1) Petrus – obchodní značka. 2) Oblast původu: Pomerol 4) Jakostní označení: A.O.C. 5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná. 6) Vyrobeno ve Francii. 7) Plněno (lahvováno) v Château. 8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux. CHÂTEAU – Zde poněkud přehnané označení - naprostá většina takto nazývaných usedlotí jsou poměrně skromné domy.
Pomerolských výšin dosahují tato châteaux: de Chambrun, La Croix St.-André, Bertinau St.-Vincent. Další doporučeníhodná: Les Annereaux, de Bel-Air, Belles-Graves, Grand Ormeau, La Fleur Boüard, Garraud, Haut-Chaigneau, Haut-Conseillants, Siaurac, Tourne-Feuille.
Sudy BARRIQUES * Dubové sudy o obsahu 225 litrů. * Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech. Používání VIN DE PRESSE Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín. Používání nových dubových sudů Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
Merlot, Cabernet Franc