O Víně

Côtes de Bourg


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Bourg, Teuillac, Gauriac, Villeneuve

Popis:

Poloha:
Bourg je středně velká oblast na protějším břehu od Médocu nad soutokem řek dordogne a Garone. Od severu je obklopen mnohem větší oblastí Blaye. Někdy se Bourgu kvůli zvlněným zeleným kopcům nadneseně přezdívá "Švýcarské Bordeaux". Půdu tvoří jíl s vápencem.

Côtes de Bourg je podle některých pramenů (Johnson) apelace pro lepší červená vína z oblasti Bourg. Podle jiných (Stevenson) se pod názvem "Bourg" už prakticky nepoužívá, vše se prodává jako "Côtes de Bourg", neboť toto označení je lépe prodejné a přitom na výrobce jsou kladeny tytéž požadavky jako na produkci obyčejného "Bourg".
Červená:
Jsou to aromatická, jako mladá někdy docela drsná, ale ležení je zjemní a zakulatí. Lepší třída vín této oblasti dokáže překvapit uhlazeností a elegancí.
Bílá:
poměrně vzácná, ale až na výjimky ne moc zajímavá svěží, příjemná vína vhodná k běžným pokrmům z ryb. Cladit na 9-10°C.

Ideálně se kombinují s vaječnými jídly, telecím nebo věpřovým na grilu. Teplota vína by měla být okolo 16°C.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena.
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médoc.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.

Proslulá vína oblasti:

Hodně zmiňované je organické vinařství Château Falfas a též de Barbe.

Další spolehlivá: Brûlescaille, Bujan, Fougas, Grand-Jour, Guerry, Haut-Guiraud, Haut-Maco, Haut-Mondésir, Mercier, Nodoz, Peychaud, Roc de Cambes, Rousset, Sociondo, Tayac

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle, Merlot blanc, Colombard a nejvýše 10% Chenin blanc

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec

Počet zobrazení stránky: 1038 x