Barsac
Barsac. (Vína z této obce však mohou být prodávána i pod označením AOC Sauternes.)
Vína z Barsacu jsou díky odlišnému půdnímu složení v porovnání se sauternskými méně bohatá, lehčí a méně likérovitá. Naproti tomu nabízí svěžest a delší archivaci. Jinak je to ovšem stejný typ botrytického nektaru z hroznů Sémillonu (70-80%) a Sauvignonu blanc, popřípadě trochy Muscadelle. Doporučuje se nepodávat tato vína příliš mladá (alespoň osm let zrání), rovněž teplota by se měla pohybovat mezi 8-9°C. Klasickou kombinací je plátek tučných husích jater fois gras nebo kvalitní roquefort.
Etiketa v Bordeaux a její náležitosti: 1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena. 2) Château Belgrave – obchodní značka. 3) Oblast původu Haut–Médoc. 4) Jakostní označení A.O.C. 5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná. 6) Vyrobeno ve Francii. 7) Plněno (lahvováno) v Château. 8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux. Označení na etiketách: BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux. BORDEAUX SEC A.O.C. VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C. MOELLEUX - sladké LIQUEREUX - velmi sladké, často botrytické BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C. CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách. BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína. CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší. CRU BOURGEOIS – Vína dobré až vynikající kvality představují třetinu vín Médocu. Jsou často řazena do malých Château. GRAND VIN – Grand vin náleží velkým vínům (toto označení nemá úředního významu) a nebo je toto označení přidáváno ke konkrétnímu Château. CRU CLASSÉ – Toto označení má právo používat pouze ta vinice, která byla takto úředně ohodnocena. Víno bylo vyrobeno z hroznů této vinice. Dále se toto označení dělí na 1er Cru Classé, 2er Cru Classé, 3er Cru Classé, 4er Cru Classé, 5er Cru Classé. PREMIER CRU PREMIER GRAND CRU CLASSÉ – Označení pro vína nejvyšších jakostí a kvality, která jsou vyrobena z hroznů vypěstovaných na pozemcích, které byly úředně klasifikovány (od 1er Cru Classé až po 5er Cru Classé). GRAND CRU – toto označení se každoročně uděluje pro některá vína z St-Emilionu. GRAND CRU CLASSÉ – Stálá klasifikace vín vyšší kategorie v St-Emilionu. V Medocu je toto označení rovno CRU CLASSÉ. PREMIER GRAND CRU – Stálá klasifikace vín nejvyšších jakostí v St-Emilionu.
Za špičková jména této obce se považují Chateau Climens, Coutet, Doisy-Daene, Doisy-Védrines. Dokonale vedené stránky této apelace jsou www.barsac.fr
Botrytis Cinerea ("pourriture noble")- poměrně vrtošivá plíseň, která se nevyskytuje všude a každý rok, i když blízkost řeky generující podzimní ranní mlhy tomu napomáhá. Aby ovšem hrozny nepodlehly zkáze, je nutné, aby mikroklima nebo vhodné sezónní počasí mlhu odpoledne rozptýlilo a slunce z hroznů odpařilo přebytečnou vodu. Výroba vín z botrytických hroznů je velmi náročná, nejistá a na hranici rentability. Sudy BARRIQUES * Dubové sudy o obsahu 225 litrů. * Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech. Používání nových dubových sudů Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle.