O Víně

Graves


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Celkem 43 obcí, nejlepší z nich (Léognan, Talence, Pessac, Martillac, Portet, Illats a Podensac) však vesměs využívají užšího členění oblasit Graves na prestižnější území jako Pessac-Léognan, Cérons, Barsac, Sauternes.

Popis:

Poloha:
Pás na levém břehu řeky Garone mezi Bordeaux a Langonem. Kopcovitější než Médoc. Půdy obsahují velké množství štěrku, oblázků, ale i jílu a písku. Podnebí je podobné Médocu, snad trochu vlhčí.

Převažuje mírně produkce červeného vína, o němž se tvrdí, že má z půdy pocházející dýmový či zemitý podtón. Obecně je kvalita červených z Graves velmi dobrá až vynikající, doporučuje se podávat mezi 16-17°C, nejlépe až po alespoň pěti letech od sklizně.

Bílá suchá ("sec") bývala dlouho považována za mdlá a fádní, ale v oblasti se najde několik progresivních jmen, často se zahraničním kapitálem a zkušenostmi. Taková vína pak mohou mít bohatá aromata po bobkovém listu, mátě, vanilce, mandlích či broskvích. Mladá, s pikantní kyselinkou se hodí k ústřicím a slávkám, vyzrálejší pak k rybě. Teplotu udržujte 10-12°C.

Graves Superieur bývá většinou sladké víno. Levné supermarketové sorty nejsou nic jiného než sirupovitá alkoholická limonáda, ale dražší kusy, často značené "moelleux" nebo "liquereux", jsou komplexnější vyvážená velmi sladká vína téměř ve stylu Barsacu (odkud též i většinou pocházejí). Teplotu držet na 6-8°C

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena.
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médoc.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
MOELLEUX - sladké
LIQUEREUX - velmi sladké, často botrytické
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.
CRU BOURGEOIS – Vína dobré až vynikající kvality představují třetinu vín Médocu. Jsou často řazena do malých Château.
GRAND VIN – Grand vin náleží velkým vínům (toto označení nemá úředního významu) a nebo je toto označení přidáváno ke konkrétnímu Château.
CRU CLASSÉ – Toto označení má právo používat pouze ta vinice, která byla takto úředně ohodnocena. Víno bylo vyrobeno z hroznů této vinice. Dále se toto označení dělí na 1er Cru Classé, 2er Cru Classé, 3er Cru Classé, 4er Cru Classé, 5er Cru Classé.
PREMIER CRU
PREMIER GRAND CRU CLASSÉ – Označení pro vína nejvyšších jakostí a kvality, která jsou vyrobena z hroznů vypěstovaných na pozemcích, které byly úředně klasifikovány (od 1er Cru Classé až po 5er Cru Classé).
GRAND CRU – toto označení se každoročně uděluje pro některá vína z St-Emilionu.
GRAND CRU CLASSÉ – Stálá klasifikace vín vyšší kategorie v St-Emilionu. V Medocu je toto označení rovno CRU CLASSÉ.

Proslulá vína oblasti:

Domaine Benoit, Chateau de Chantegrive, Chateau Rahoul, Clos Floridene, Chateau Chicane, Chateau Millet, Chateau du Seuil, Chateau Landiras, Chateau d´Ardennes

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sauvignon Blanc, Sémillon. Méně Muscadelle.

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. Zřídka též Malbec a Petit Verdot.

Počet zobrazení stránky: 1442 x