O Víně

Côtes du Lubéron


Oblast: Rhône

Stát: Francie

Vinařské obce:

Celkem 36 obcí.

Popis:

Nachází se jihovýchodně od Avignonu, na severu hraničí s Côtes du Ventoux, jinak spíš s vinařskými oblastmi Provence, kam ho i někteří autoři encyklopedií řadí. Herci a mediální magnáti coby majitelé usedlostí prý zvyšují jméno oblasti, i tak ale ceny zatím příznivé, kvalita stoupá.

červená (cca 60% produkce) - výrazná, charakterní vína, která je nejlépe otevírat pátým, šestým rokem po sklizni a pít vrozmezí teplot 15-16°C k jehněčímu, divočákovi, dušeným masům, kuřeti na lilku či coq au vin.

růžová (cca 20% produkce) - přitažlivá svěží vína, která jsou prý mnohem kvalitnější než většina provensálských. Pít druhým, přetím rokem vytemperovaná na 10-11°C, nejlépe k rybě v omáčce, korýšům, šnekům či roštěné na zahradním grilu.

bílá (cca 20% produkce) - prý nejlepší z nich obsahují odrůdu Chardonnay nebo Viognier, které ale v oblasti nesou povoleny :-). Otevírat by se měla 3-4 rokem a pít rovněž vychlazená na 10-11°C. Dopručují se k škeblím, mořským rybám a k pieds et paquets (jehněčí spacialita - nožičky a vnitřnosti zalité růžovým vínem)

Proslulá vína oblasti:

Prý hvězdami oblasti jsou Château de la Canorgue a Château Val-Joanis. Další dobří producenti: de l´Isolette, Vieille Ferme (bílé), Cellier de Marrenon

Bílé odrůdy révy vinné:

bourboulenc, clairette, grenache, rolle(nebo vermentino) a ugni(50% au maximum); marsanne a roussanne (obě z nich nebo kterákoliv sama o sobě max. 20%)

Modré odrůdy révy vinné:

grenache a syrah 60% minimálně, z toho minimálně
10% syrah; cinsaut nebo carignan max 20%; mourvèdre; counoise, gamay, piquepoul a pinot - kterákoliv z těchto čtyřech nebo jejich směs max. 10% z kupáže

Počet zobrazení stránky: 1458 x