O Víně

Crémant de Die


Oblast: Rhône

Stát: Francie

Vinařské obce:

Oblast je totožná s oblastí pro Clairette de Die (31 obcí mezi Aouste sur Sye a Luc En Diois)

Popis:

Neoficiálně se toto označení začalo objevovat na etiketách už od roku 1993 kvůli odlišení vín kvašených klasickou šampaňskou metodou druhotného kvašení v lahvi od pro tuto oblast tradičnějších vín kvašených po staru metodou dioise ancestrale. Dekret povyšující toto označení na úroveň AOC je však teprve z roku 2004.

bílá šumivá - jakási brut verze Clairette de Die, paradoxně s převahou odrůdy Clairette (u Clairette de Die převládá Muscat). Slušná vína s jemnou bublinkovou pěnou a aromaty jablek, bílého i zeleného ovoce, která zráním (ne víc jak tři roky) přecházejí do sušeného ovoce a mandlí. Chladit před podáváním na 6-8°C. Toto elegantní slavnostní víno se pije nejlépe samotné jako aperitiv, případně doprovodí nějaký sladký dezert.

Proslulá vína oblasti:

bratři Buffardelovi, UPVF du Diois, Domaine de Magord, Raspail, Caves Salabelle

Speciální vinařské techniky:

na rozdíl od methode dioise ancestrale zde se přidává tirážní a expediční likér, kaly se setřásají do hrdla lahve a pak odstřelují.

Bílé odrůdy révy vinné:

Clairette (min 55%), Aligoté 10%, Muscat à petit grains mezi 5-10%

Počet zobrazení stránky: 1122 x