Crémant de Die
Oblast je totožná s oblastí pro Clairette de Die (31 obcí mezi Aouste sur Sye a Luc En Diois)
Neoficiálně se toto označení začalo objevovat na etiketách už od roku 1993 kvůli odlišení vín kvašených klasickou šampaňskou metodou druhotného kvašení v lahvi od pro tuto oblast tradičnějších vín kvašených po staru metodou dioise ancestrale. Dekret povyšující toto označení na úroveň AOC je však teprve z roku 2004. bílá šumivá - jakási brut verze Clairette de Die, paradoxně s převahou odrůdy Clairette (u Clairette de Die převládá Muscat). Slušná vína s jemnou bublinkovou pěnou a aromaty jablek, bílého i zeleného ovoce, která zráním (ne víc jak tři roky) přecházejí do sušeného ovoce a mandlí. Chladit před podáváním na 6-8°C. Toto elegantní slavnostní víno se pije nejlépe samotné jako aperitiv, případně doprovodí nějaký sladký dezert.
bratři Buffardelovi, UPVF du Diois, Domaine de Magord, Raspail, Caves Salabelle
na rozdíl od methode dioise ancestrale zde se přidává tirážní a expediční likér, kaly se setřásají do hrdla lahve a pak odstřelují.
Clairette (min 55%), Aligoté 10%, Muscat à petit grains mezi 5-10%