O Víně

Clairette de Die


Oblast: Rhône

Stát: Francie

Vinařské obce:

31 obcí mezi Aouste sur Sye a Luc En Diois

Popis:

Oblast je na východě, v předhůří Alp. Je to šumivé víno vyráběné už za dob Římanů, kdy kvašení moštu bylo zastavováno ledovou vodou z horských potoků a až do druhé světové války se pilo ještě mírně kvasící přímo ze sudů. Až se založením družstva v padesátých letech se postup (mírně) zmodernizoval. Dříve pod tento název spadala jak vína kvašená sekundárním kvašením v lahvi (tzv. méthode champenoise), tak <i>méthode dioise ancestrale</i> (ta se pak začala značit Clairette de Die Tradition AOC). Dnes je toto značení jen pro vína kvašená méthode dioise ancestrale, vína kvašená metodou sekundárního kvašení v lahvi (tedy s přídavkem dosážního likéru) se dnes značí <b>Crémant de Die</b> , suchá tichá vína odtud se značí <b>Coteaux de Die</b> (mají zde samostanou položku).

bílá perlivá - obzvláště ovocitá jemná, lahodná chuť muškátových hroznů, někdy doplněná i o broskvové tóny v chuti i vůni. Přitažlivá a populární vína za dobrou cenu ať už v suché ši polosuché verzi. Měla by se pít mladá, sušší verze se dokáže i tři roky zlepšovat. Pít chalzené na 6-7°C. Doporučují se k němu různé rafinované cukrářské speciality. Nebo i žemlovka s ořechy. Také zapékané pokrmy z kuřat nebo králíků.

Proslulá vína oblasti:

Archard-Vincent, bratři Buffardelovi, UPVF du Diois, Domaine de Magord, Raspail, Caves Salabelle

Speciální vinařské techniky:

<i>méthode dioise ancestrale</i> - víno se plní do lahví ještě před dokvašením. Jakýkolik dodatečný dosážní nebo kvasinkový likér se nesmí přidávat. Takové víno má jen kolem 7% alkoholu.

Bílé odrůdy révy vinné:

Muscat à Petit Grains - min 75%, zbytek Clairette

Počet zobrazení stránky: 1680 x