O Víně

Crozes-Hermitage


Oblast: Rhône

Stát: Francie

Vinařské obce:

Beaumont-Monteux, Chanos-Curson, Crozes-Hermitage, Erôme, Gervans, Larnage, La Roche de Glun, Mercurol, Pont de l´Isère, Serves sur Rhône a Tain l´Hermitage

Popis:

Oblast půlkruhově obklopuje městečko Tain l´Hermitage spolu s jeho legendární Cru apelací Hermitage.

červená - Vůně i chuť se blíží stylu Hermitage, ale prý jde spíš o jakéhosi "bratránka". Jiní autoři uvádějí dva různé styly: jeden je výrazně ovocitý, převažuje vůně černého rybízu a jahod, ten by se měl pít velmi brzy, mezi dvěma a pěti lety. Druhý styl vyzrává na sudu, zdá se serioznější, napodobuje více styl Hermitage. Vůně je zakouřená, do kůže, koření, může se objevit i aroma hlohu. Tříslovinná, ale elegantní chuť, byť oproti Hermitage přeci jen méně složitá a komplexní vína. Otevírat mezi čtvrtým a desátým rokem. Ideálně při podávání držet teplotu mezi 16 a 18°C. Hodí se k vybraným pokrmům z kuřete nebo jiné drůbeže, k uzeninám a ovčím sýrům.

bílé - mají velmi květinovou vůni, později do oříšků. V mládí bývají podle jednoho zdroje jemná, hebká, stárnutím trpknou podle jiného zdroje spíše plná a tučná. Měla by se pít spíše mladá, do tří let po sklizni. Teplota podávání: 8-10°C. Dobře se pijí k sýrům nebo jen jako aperitiv, ale vhodně doprovodí i sladkovodní ryby či drůbež.

Proslulá vína oblasti:

Asi nejlepší exemplář je Domaine de Thalabert od Jabouleta (srovnatelné s Hermitage). Další špičkoví producenti: Vins de Vienne, Graillot, Pochon, Cave Tain l´Hermitage, Chapoutier, Belle, Château Curson, Desmeure, Domaine du Colombier, des Entrefaux, du Pavillon-Mercurol, Fayolle et fils

Bílé odrůdy révy vinné:

Marsanne, Roussanne

Modré odrůdy révy vinné:

Syrah, max. 15% Marsanne, Roussanne

Počet zobrazení stránky: 1066 x