O Víně

Juliénas


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Juliénas, Jullié et Emeringes, Pruzilly 

Popis:

Jedno z nejsevernějších Cru v Beaujloais, příkré dobře odvodněné svahy, které mají v podloží žulu, břidlici, na východě jsou půdy naplavené, někde jsou mocnější hlinité žíly. Lze se setkat s dělenm na jednotlivá climats: La Bottiere, Les Capitans, Les Chers a Les Paquelets. Rozhodně jedno z předních a opěvovaných Cru, a to jak mladé (podobné Fleurie), tak vyzrálejší.

červené - živá, výrazně ovocitá vůně (broskev, maliny, lesní jahody, červený rybíz) často doprovázená tóny květinovými (pivoňky, růže). Silná a plná chuť, která ležením nabírá na komplexitě. Otevírat se může už druhým rokem. Hodí se ke kohoutu na víně (Coq au vin), jehněčímu, pernaté zvěři. Teplota podávání: 13°C.

Proslulá vína oblasti:

Granger, Château du Bois de la Salle, Château des Capitans, Château de Julienas, Château des Vignes, Domaine Bottière, Monnet, Aujas, Benon, Condemine, Lespinasse, Pelletier, Broyer, Descombes, Duboeuf, Ferraud, Santé, Trichard, Tête

Speciální vinařské techniky:

U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených  hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay

Počet zobrazení stránky: 1144 x