O Víně

Chénas


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Chénas, La Chapelle de Guinchay 

Popis:

Pár vinic vysoko v kopcích nad Moulin-à-Vent a potom rovinatější části severně od tohoto slavného souseda, který si uzurpoval pro sebe ty nejlepší polohy. Podkladem je zde žulovitý písek. Jak jsou informační brožurky schopné na každém zdejším cru najít nějaké nej- , tak Chénasu přiřkly titul "nejvzácnější". Prameny se pak ale docela rozcházejí v charakteru tohoto méně známého vína. Jedna encyklopedie ho vidí jako "elegantní, uhlazené aroma pivoněk a růží s náznakem dřeva nebo koření, jemné, plné a přátelské chuti." Další příručka v něm nachází "jedno z nejhutnějších vín". Někde mezi je pak propagační leták oblasti: "ušlechtilé, dobře stárnoucí víno, které je lahodné, má vypracované tělo s květinovou (fialky, růže) a dřevitou vůní". Já ho hodnotil jako víno s delikátní osobitou delší chutí. Otevírat by se mělo od třetího roku a tipy na doprovodný pokrm se nabízejí skopové nebo obecně masa s omáčkami či načerveném víně, výrazné sýry. Pro náročné: kuře nadívané lanýži. Teplota podávání by se měla pohybovat kolem 14°C.

Proslulá vína oblasti:

Benon, Champagnon, Charvet, Chèvres, Duboeuf, Lapierre, Robin, Trichard, Santé, Château de Chénas

Speciální vinařské techniky:

U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených  hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay

Počet zobrazení stránky: 883 x