O Víně

11.07.2007 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Rozhovor s Vladimírem Teturem

Tento článek měl původně sloužit jako průřez staršími i novými ročníky vín Vladimíra Tetura, při příležitosti degustace ve Vinných sklepích v Hošticích. Jak už to bývá, někdy se času nedostává. A ten plynul a plynul a dnes by již nebyl článek vhodný do rubriky Komentujeme co se děje, ale do rubriky Kdysi se událo. Nechtěl jsem, abyste byli ošizeni o „střípky" z této akce, tak jsem připravil malý bonbónek v podobě rozhovoru se samotným panem Teturem, který vám dnes v textové podobě nabízím. Přeji hezkou zábavu a poučení.

Jak jste spokojen s kvalitou a cukernatostí vín ročníku 2006?
„Jsem opravdu velmi spokojen. Kéž by byl každý ročník nejméně tak dobrý, jako ročník 2006. V porovnání s ročníkem 2005 se mi jevily oba ročníky jako vydařené. Každý byl zajímavý nějak jinak, s oběma se velmi dobře pracovalo. Když porovnáme s legendárním ročníkem 2003, který byl vynikající zejména pro červená vína, tak ukáže teprve čas, kam se bude „nulašestka" ubírat."

Které víno vás nejvíce oslovilo a proč?
„Jednoznačně Chardonnay. Pro svůj výrazný odrůdový charakter, kombinace citrusů a banánů."

Jak se změnila výroba od roku 2005, kdy u vás byl J. a napsal článek Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice?

„Vesměs zůstal způsob výroby zachován. Rozšiřuji park vinofikátorů na výrobu červených vín, odstranil jsem některé složky, které mě vadily při odběru hroznů, upravil jsem tedy mlýnek, který už nemele a který zbavuje víno třapin. Vyřadil jsem čerpadlo, které mělo poněkud vyšší otáčky, než jsem potřeboval a pořídil jsem nové čerpadlo, které je jakoby formule jedna mezi běžnými čerpadly a je jedno z prvních v republice. Takže i toto byla pro mě výzva, neboť se jedá o velmi šetrný způsob zpracování hroznů."

Pouštíte se do výroby jiných, než osvědčených odrůd nebo odrůd interspecifických?
„Nechci se zatím pouštět do mnoha nových věcí, i když již existuje velké množství nových odrůd a výsadeb, ale jak se říká „nikdy neříkej nikdy". Já se zejména snažím o ještě větší zlepšování kvality již zavedených odrůd, to si myslím má největší váhu. Letos to již nestihnu, ale příští rok bych se chtěl pustit do nové „věci". Zatím nechci tyto informace pouštět moc ven, protože se jedná o věc, kterou posléze ostatní vinaři budou chtít dělat také. Nejedná se samozřejmě o nic tajemného, ale nechte se překvapit ! Až to bude, tak to představím!"

Obhospodařujete stále 13 ha vinic?
„Ano. To stále platí."

Jakou trať považujete za nejlepší z pozice polohy, terroiru a která dává stabilně kvalitní vína? (Úlehle, Zadní hora)
„Já vždy říkám, že nejlepší trať je ta, která leží alespoň 2 kilometry od dálnice :-), alespoň co se týká Bílovic, což samozřejmě zlehčuji. Úlehle jsou teď již Zadní a Nová Hora, na což si lidé ještě moc nezvykli."

Používáte u metody barrique stále francouzské sudy Nadalie Francois-Ferrer, Seguin-Moreau, vypálení střední typ Allier a ve výrobě lisy Welo?
„Ano, používám všechny zmíněné značky a typy sudů. Ve výrobě používám stále pneumatické lisy a lahvovací linku italské značky Welo."

Další otázka se týká studiu vaší dcery. Vyrobila již sama nějaké víno určené k prodeji nebo se jinak podílí na výrobě?
„Dcera ještě stále studuje, příští školní rok nastoupí do čtvrtého ročníku Střední vinařské školy ve Valticích. A co se týče výroby, tak určitě ne. Kdyby to byl kluk, tak určitě, ale holka to má určitě těžší, co se týká výroby, takže určitě ne."

Jaký byl pro vás největší úspěch na výstavách ročníku 2006 a celkově?
„Vínům se v tomto ročníku hodně dařilo. Velkou radost mi udělal třeba Cabernet Sauvignon 2006, který získal titul šampiona na nominační výstavě pro Salon vín, na Forum Moravium se dařilo celé kolekci červených vín, poté Cabernet Sauvignon ročníku 2005 získal titul šampiona na výstavě v Bílovicích, tam to má jen teoretickou váhu, ale i tak mě to potěšilo. Dále přišly i nějaké úspěchy v zahraničí na Slovensku a v Rakousku. V soutěžích se zaměřuji převážně na Českou republiku a poté na Rakousko. Ale jak říkám, zaměřuji se hlavně na ten český trh, kde mě vždy potěší, že lidé mají k vínu vztah a moje vína se jim líbí."

Který ročník byl pro vás největším sklamáním?
„Ročník 2001. Byl zejména hodně ovlivněn počasím, přiznávám, že i naše znalosti nebyly na takové úrovni, jako dnes, kdy bychom se s tím vypořádali lépe."

Kterou odrůdu máte nejraději ve vinici, a která je oblíbená ve skleničce :-)?
„Na vinici Rulandské šedé. Je to odrůda pěstitelsky nenáročná, dává stabilní kvalitní úrodu. Ve skleničce střídám červené a bílé období. Teď mám už asi dva roky sektové období, takže když mám chuť na víno, mám chuť na sekt. Jinak se nebráním ničemu a vybírám podle nálady. I když favorita má určitě každý - já mám rád Veltlín - pěkně mladý a svěží."

Milovníci vína vám přezdívají „Pan Irsai Oliver„. V čem je toto víno výjimečné?
„Tak tady je to dáno zejména tou ovocností a kyselinkou, se kterou mají někteří vinaři problémy. Je to jistě dáno stylem a způsobem výroby - odkalení, doba fermentace."

Co vína slámová, ledová, či jinak speciální (cuvée)?
„Cuveé zatím u nás zůstávají stranou. Slámová vína nebudou, protože nemám vhodné prostory. Ledové ano, mám ročník 2003. Nechával jsem ledové víno i letos, i když mrazy moc v Bílovicích nebyly. Takže jsem možná jako jediný vinař, sklízel vína ročníku 2007. Měl by tedy být Ryzlink vlašský 2007 výběr z cibéb botritický sběr (poznámka autora: čteš Miloši?), prodávaný letos, což bude jistě zajímavé :-)."

Jak vidíte úspěchy vín barrique a sur lie u zákazníků? Je to jen „módní výstřelek" nebo se jedná o opravdové obohacení vína?
„Myslím si, že je to způsob školení, který je vhodný jen pro část odrůdové skladby vín. Není vhodné to kategoricky promítat do všeho, prostě pečlivě to víno vybrat co se týče bariku. Co se týče vín sur lie, tak tady se to musí hlavně umět. Ne každý tuto technologii zvládá a zde řeknu upřímně, že mě osobně chutnají tato vína od Franty Mádla, který má takový osobitý velice slušný styl, jež mi vyhovuje."

Kolikrát jsou u vás dubové sudy opakovaně použity?
„Sudy pro metodu barrique používám po čtyři roky výhradně pro jednu odrůdu. Záleží také velmi na kvalitě suroviny a míře vypálení sudu. Od toho je závislý počet použití. Někdo použije jen dvakrát, já čtyřikrát."

Jaký nejstarší ročník a jakého vína máte stále uschován?
„Tuším, že je to Ryzlink vlašský 1997, ale teď už bych to déle nenechával, zejména bílé odrůdy. Lidé o to nemají zájem."

Myslíte si, že styk se spotřebiteli a rozhovory s nimi jsou pro vás důležité a obohacují vás?
„Určitě, to v každém případě. Pokud chce někdo informace, rád mu vyhovím. Při takové nebo podobné práci, jako je ta moje, jsou všechny informace k užitku a styk se spotřebiteli je důležitý a informace od nich k nezaplacení."

Jaký je váš osobní názor na portál www.ovine.cz a informační média celkově? (bez servítek) :-)
„Já osobně dění na internetu a v médiích moc nesleduji. Za mě tyto věci hlídá manželka, která mi důležité články, které by mě měly zajímat vytiskne a já si to později přečtu. Internet je mocné médium, které nelze jen tak přehlížet. Stejně tak vinaři, kteří se dušovali, že nikdy nebudou potřebovat mobilní telefon ho dnes mají. Přes den telefony odbývají nebo neberou a později večer jsou zavaleni dotazy, které mohli v klidu vyřídit přes den. Zakládají si e-mailové adresy, které potom nevybírají a pak se diví, že jsou mimo dění. Tyto maily se třeba týkají různých pozvánek, degustací nebo jiných věcí pro vinaře zajímavých a důležitých. Já osobně se snažím, aby se mi dotazy nehromadily. Pokud je dotaz hodně složitý, nebo nejde třeba vůbec odpovědět, tak se alespoň omluvím nebo ještě lépe a rychleji dotaz zodpovím telefonicky.
Co se týče portálu www.ovine.cz, je to určitě chvályhodná práce. Tento portál je zdroj mnoha informací o víně, vinařích a aktuálních informací. Sem tam narazím na článek, který hodně kritizuje to, či ono víno. Já jsem toho názoru, že pokud se tak stane, jsem ochoten zaslat jinou láhev na přechutnání nebo nabídnout návštěvu v mém sklepě a víno otevřít, aby nedošlo k případným dezinformacím. Neuznávám takový přístup vinařů, kdy někdo zrecenzuje špatné víno, tak ho i ohodnotí, pošle dotaz vinaři a ten se ohradí, že víno je dobré a vy tomu nerozumíte. Já se snažím být nekonfliktní, protože víno je pro radost a je zdrojem zábavy."


Děkuji za rozhovor.
„Já rovněž děkuji a přeji hezký večer."

Za portál www.ovine.cz se ptal Lukáš.
Na otázky odpovídal Vladimír Tetur.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5879x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5