O Víně

Oak, Oaky, oak-aged, oak-matured, barrique

Popis:

Byť seriózní červená a často i bílá vína ve významnějších francouzských oblastech zrají (nebo i kvasí) alespoň částečně ve styku s novým dubovým dřevem, na etiketách se to neuvádí. S těmito nápisy se setkáme spíše na zadních etiketách na export určených vín, zejména nižších cenových hladin, která chtějí zapůsobit. Termín "barrique" pochází z Bordeaux a znamená původně soudek o objemu 225l, ne nutně z nového dřeva. Termín se ale v zahraničí tak vžil, že často platí za synonymum pro použití nového dubového dřeva. Takto ho vnímá i část zdejších dovozců, takže na českých přelepkách dovážených vín se často můžeme setkat s poněkud nepřesným překladem "oak-aged" nebo "oak-matured" jako "barrique" či "barikované", "nové barrikové sudy". Z hlediska francouzské legislativy druh vína "Barrique" neexistuje. Pouze některé špičkové apelace mají technologii zrání v dubových sudech po určitou minimální dobu "povinnou".


Stát: Francie
Počet zobrazení stránky: 1620x