O Víně

24.04.2011 JFK Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.04.2011 07:00

Grüner Veltliner, Tradition, Schloss Gobelsburg 2008

Sezóna chřestu je tady! A jaké víno? Pro mě samozřejmě Veltlínské zelené, z mého oblíbeného městečka v Rakousku, Langenlois...

Městečko Langenlois jsem si zamiloval již před několika lety, po doporučení jednoho z mých přátel jako ideální místo pro cyklistické výpravy, které nemají přílišné převýšení, a jsou proto spíše určeny pro poznávání krajiny, jídla a samozřejmě vína!

Hned při prvním přivítání mě na náměstí zaujala místní vinotéka/bar (Ursin Haus), která nabízela produkci místních vinařů - rozlévaná vína (v době mé návštěvy asi ±40 vzorků), a také vinotékou, kde si bylo možno zakoupit vína místní provenience. Ideální koncept, který chybí u nás, bohužel stále. Pokud se něco někde u nás změnilo, dejte mi prosím vědět...

Nicméně do Langenlois se pravidelně vracím, abych si nakoupil soukromou zásobu skvělých veltlínů za rozumné ceny (dají se nakoupit i ryzlinky, ale na ty mám políčeno jinde), a třebas jedu jen okolo a nemám čas strávit zde nějaký čas, prostě jen nakoupím a jedu dál.

Při cestě z Itálie zakoupil jsem v Rakousku chřest, který bylo nutno zpracovat. Pro mě nejideálnějším způsobem přípravy jest chřest oloupat, uvařit a podávat s holandskou omáčkou. Ta se mi náramně povedla, a tudíž si skvěle rozuměla s otevřeným vínem, Grüner Veltliner, Tradition, Schloss Gobelsburg, 2008.

Víno bylo ve vůni květové, medové, se skvělou mineralitou, v pozadí s vanilkovými tóny.

chuti krásný balanc mezi svěžestí (kyselinka a hořčinka) a použitým dřevem (velký sud), prachově minerální, elegantní, ovocné tóny vše podtrhovaly. V dochuti delší až dlouhé, pěkné tělo, celou chutí prostupující mineralita (prachovost), přepálené máslo. I přes použití velkého sudu se prosadila kyselinka, celkově však bylo víno o poznání těžší než klasické kousky z oblasti, a to především díky použití dřeva. Mně osobně je bližší klasika, tedy zrání bez použití bez dřeva, nicméně toto víno mě přesvědčilo svou komplexností, pěknou pitelností, kulatostí a krásnou dochutí. Charakter vína byl také podtržen použitím korku jako uzávěru, což není běžné. Většina vína je uzavřena šroubovým či skleněným uzávěrem.

Závěrem je nutné podotknout, že vypité víno je zřejmě určeno pro delší zrání, nicméně i dnes dokáže poskytnout dokonalý zážitek. Vzhledem k použití vína jako doprovodu chřestu s holandskou omáčkou, lze jej jen a jen doporučit. Nicméně cena v Rakousku (Wein&Co, cca 570,- Kč) jej předurčuje spíše pro zvláštní příležitosti, klasické veltlíny lze koupit mnohem levněji. Ale i tato predikce mě zřejmě neuchrání od nákupu další lahve/í, kterou/é uchovám pro další bádání. Časem se víno stále vyvíjí, tudíž bez další lahve není další objektivní hodnocení možné :-).

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4336x