akostné značkové (známkové jakostní)
1) Jakostní víno může být vyrobeno výlučně z hroznů vypěstovaného ve vinařských polohách vinařské oblasti. 2) Jakostní víno se může vyrábět jako: a) odrůdové jakostní - vyrobené z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu jedné odrůdy s příměsí jiných odrůd max. však 15 %, b) známkové jakostní - vyrobené z hroznů nebo ze směsi hroznů jednotlivých odrůd, nebo smícháním rmutu nebo hroznového moštu nebo jednotlivých odrůdových jakostních vín podle receptury výrobce, se stálou kvalitou a charakteristikou. 3) Jakostní víno se může uvádět na trh pod tímto označením označením pokud: a) hrozny, ze kterých bylo víno vyrobené, dosáhlo cukernatost nejméně 16° NM, b) hrozny, ze kterých bylo víno vyrobené bylo vypěstováno v jedné vinařské oblasti a výroba vína byla provedená v té samé vinařské oblasti nebo v bezprostředně sousedící oblasti, c) nebyl přeročený nejvyšší hektarový výnos, d) bylo kontrolním ústavem zatříděno jako odrůdové jakostní víno nebo známkové jakostní, d) splňuje kvalitativní požadavky ustanovené samostatným předpisem. 4) V označení jakostního vína musí vinař uvést: a) název vinařské oblasti, ve které byly hrozny použité na jeho výrobu vypěstované, b) ročník sběru, číslo výrobní partie, c) označení "odrůdové jakostní víno" nebo "známkové jakostní víno", d) písemný údaj o obsahu zbytkového cukru ve víně, e) název odrůdy, ze které bylo jakostní víno vyrobeno a obchodní značka známkového jakostního vína. 5) V označení jakostního vína se může uvést název: a) vinařské podoblasti, pokud produkty použité na výrobu vína pocházejí výhradne z této vinařské podoblasti, b) vinařská obec, pokud produkty použité na výrobu vína pocházejí výhradně z této vinařské obce, c) odrůdy použité při výrobě známkového jakostního vína v zástupném pořadí podle použitého množství.