Tokajské samorodné suché
Na výrobu Tokajského vína je možné použít pouze hrozny, které byly vypěstovány výlučně z hrozmů Furmint, Lipovina, Muškát žlutýn a Zeta. Dále nesmí být překročený maximální hektarový výnos, hrozny na jeho výrobu byly ověřeny a ztaříděny kontrolním ústavem. Tokajské samorodné vína se vyrábějí v letech s kratším slunečným podzimem, pokud se na hroznech nevytvoří dostatek cibéb. Suché tokajské samorodné víno se vyrábí v ročnících nepříznivých na tvorbu cibéb nebo z hroznů, ze kterých byly napřed posbírány cibéby na výrobu tokajských výběrových vín. Hropzny musí mít cukernatost minimálně 21 °NM, vyrobené víno má obsah přírodního zbytkového cukru do 10 g/l. Tokajské samorodné suché se může uvádět do prodeje nejdříve po dvou letech zrání, z toho alespoň jeden rok v dřevěných sudech.