O Víně

24.09.2004 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.09.2004 00:00

Freixenet Cordon Negro (brut) D.O. Cava - Freixenet S.A., Španělsko

V posledních měsících jsem z několika stran slyšel jen samou chválu na velmi zajímavé španělské šumivé víno - Freixenet (čti freženet). Když jsem jí nedávno viděl za dvě stovky v hypermarketu, bylo okamžitě rozhodnuto a po chvíli jsem překrásnou černou láhev Freixenet Cordon Negro s noblesní etiketou D.O. Cava měl ve vozíku. Rozhodl jsem se pro extra suchou variantu - brut přece jenom více preferuji. Pohled na písmeno x u španělského vína jasně ukazoval na původ. Kdo byl někdy v Baskicku nebo Katalánsku okamžitě pochopí - jinde na tento znak ve Španělsku nenarazíte.

Cava je název pro šumivé víno, které se vyrábí tzv. metodou champenoise. Více než 90 % Cava se vyrábí v Katalánsku a to z hroznů sklizených v Léridě, Ampurdánu a Tarragoně, a především v provincii Barcelona, v Sant Sadurní d´Anoia, kde je hlavní centrum výroby Cava vůbec. Zde také sídlí společnost Freixenet S.A. V menším množství se také Cava vyrábí v regionech Campo de Borja, Cariñena, La Rioja a Navarra na řece Ebro, v Burgosu na řece Duero, ve Valencii na řece Jucar a v Badajosu na řece Tajo. Kdo se zajímá o španělská vína ví, že jsme vyjmenovali nejlepší vinařské oblasti. Nikdy ale nesmíme spojovat Cava na území jiných D.O. (Denominación de Origen = označení původu) s výrobou vína v těchto denominacích. Cava má totiž vlastní denominaci, i když je výroba situována v různých částech země, v různých provinciích a autonomiích. Tím se také vysvětluje, proč se při pohledu na mapu vinařských oblastí na několika místech vyznačuje Cava uvnitř různých vinařských oblastí. Půdní, geografické a klimatické podmínky jsou stejné jak pro šumivé víno Cava, tak pro ostatní tichá vína. Důležité však je, že výroba všech vín Cava musí být od tichých vín umístěna odděleně. A aby toho nebylo málo, musíme ještě upozornit na označení Cava, se kterým se můžete setkat u řeckých vín, kde ale znamená zcela něco jiného. V Řecku znamená Cava speciální označení pro stolní vína vysoké jakosti.

Freixenet je zcela určitě nejprodávanější sekt na světě vyráběný tradiční šampaňskou metodou druhotného kvašení v lahvích. Cuvée se plní spolu s kvasinkami do lahví a nechává podruhé kvasit. Po určené době (minimálně 9 měsíců) se kvasinky odstraní a konečné chuťové varianty vytváří sklepmistr následným doplňováním expedičního likéru. Vzniká tak Cava Freixenet brut (extra suchý), seco (suchý) a semi seco (polosuchý). Pro výrobu Freixenetu je také limitován maximální hektarový výnos (12 tisíc kg) a výlisnost je omezená na 66,6 %, což v praxi znamená využití pouze prvního lisování.

Každý rok se prodá 39 milionů lahví Freixenetu ve více než 120 zemích světa. Spolu s klasickým Champagne patří ke světové špičce. Dokonalý design etikety a černá barva sklenice již navozuje magický zážitek. Cava se většinou vyrábí ze tři odrůd: Macabeo (Viura) x Parellada x Xerello, jejichž kombinací vzniká velmi zajímavé a nesmírně atraktivní víno. Macabeo (Viura) dodává svěžest a ovocnost, Parellada zase květinové aroma a Xarello poskytuje potřebné kyselinky a alkohol. Někdy se přidává malé množství Chardonnay a modré odrůdy Monastrell nebo Garnacha či Pinot Noir. Dokonce se zkoušela výroba Cava jen z modrých odrůd.

Lahev typická pro šumivá vína má objem 0,75 l (černé sklo) je uzavřena tradičním lisovaným korkem a košíkem. Barva je slámově žlutá se zelenkavým nádechem. Vůně je ovocná s nádhernými květinovými tóny. Chuť je osvěžující a příjemně perlivá. U perlení se musím na chvíli zastavit, protože je velmi intenzivní a vychází pouze se středu sklenice. Trochu připomíná plamínek svíčky, který zvedá vysoký stoupající proud bublinek - velmi zajímavé. Perlení je intenzivní po celou dobu, než je láhev zcela vypita...

Toto šumivé víno je vhodné pro slavnostní přípitky, ale můžete ho podávat také k rybím pokrmům, těstovinám a lehkým exotickým pokrmům z rýže. Vytváří také nádhernou kombinaci se studenou roštěnkou a ušlechtilými sýry. Zážitek z tohoto harmonického šumivého vína je opravdu jedinečný a nádherně obohatí příjemné chvilky strávené s nejlepšími přáteli.

Prodávájí se také láhve Rosado Seco, Brut Barroco a Freixenet Carta Nevada (láhev má barvu mléčného skla). Posledně jmenovaná láhev je polosuchá varianta tohoto šumivého vína, které zraje 18 měsíců v lahvích a vedle již uvedené extra suché varianty jí také nelze přehlédnout.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Freixenet Cordon Negro
Odrůdové složení: Macabeo (Viura) x Parellada x Xerello
Ročník: neuvedeno
Jakost: jakostní šumivé
Vinařská oblast: Cava
Zatřídění dle zbytkového cukru: brut (extra suché)
Výrobce: Freixenet S.A., Saint Sadurní d´Anoia, Španělsko
Číslo šarže: L-3302B
Alkohol: 11,5 % obj.
Teplota podávání: 7 ºC
Dovozce: Soare Sekt a.s., Podhorská 74b, 466 01 Jablonec nad Nisou
Cena: 199,- Kč (Globus v roce 2004)

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4698x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Honzi 01.01.2010 17:18:22