Chardonnay 1999 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Čas od času je třeba uvolnit místo ve svém osobním archivu pro další láhve a nové ročníky. Toto období přišlo před koncem roku 2004, kdy jsem pečlivě vybíral vína na vánoční stůl a pro poslední dny roku 2004. Měl jsem tehdy zcela jasno, že musím vytáhnout vína starší než ročník 1999. Na řadu přišlo několik lahví z Vinných sklepů Valtice, Vinařství Valihrach, ZEAS Polešovice a také z Vinařství Plešingr. Podíváme se na láhev Chardonnay 1999 pozdní sběr, kterou jsem přímo od výrobce nakoupil v srpnu 2004.Láhev typu Bordolese má objem 0,5 l (hnědé sklo), je opatřena archivním korkem délky 38 mm s firemním potiskem a označením ročníku. Korek je do polovny zcela nasáklý vínem a zčernalý. Barva je čistá a zlatožlutá. Vůně je svěží, jemná a dává tušit mimořádný zážitek. Zřetelně jdou poznat jemné citrusové tóny a sušená kůra grapefruitu. Středně dlouhá chuť v dozvuku je radostná a hřejivá zároveň. Můžete se těšit na zralé banány, ananas či žlutý meloun. Víno má příjemné a svěží kyselinky, působí velmi lehkým a zároveň plným dojmem. Má nádherné vlastnosti zralého vína a pravděpodobně se blíží ke svému vrcholu. Výrobce uvádí doporučenou dobu archivace do roku 2006, takže je opravdu nejvyšší čas ho pomalu „vylifrovat“ z archivu a otevřít. Nic naplat, víno má pět let a díky dobrým podmínkám pro ležení v láhvi má také odpovídající kvalitu.Toto Chardonnay můžete podávat k výrazným úpravám vepřového a drůbežího masa, ostřejším asijským specialitám nebo jen tak sólo ke zpříjemnění neformálního posezení či ke slavnostním příležitostem. Bude se také dobře snoubit s tvrdými ovčími a kozími sýry (Pecorino, Manchego), sýry s modrou a bílou plísní (Cambozola, Vltavín) a s měkkými kozími sýry (Chabichou, Sainte-Maure, Buche du Poitou). Nádherná zralost, plnost a hřejivý závěr je okouzlující. Kdo preferuje lahvově zralá bílá vína, která mají stále živé a svěžíkyselinky, ovocnost a plnou chuť, bude nadšený. Radost takové víno pít je opravdová a vždy vás obohatí. Mladá vína mají svůj půvab a šarm, ale takto lahvově zralá vína si zaslouží velmi vysoké známky a náš obdiv.Hodnocení jsem provedl 22. prosince 2006.Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ChardonnayRočník: 1999Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: neuvedenoViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecČíslo šarže: 11/99Rok lahvování: 2000Alkohol: 12,55 % obj.Obsah zbytkového cukru: 4,7 g/lObsah kyselin: 7,8 g/lBezcukerný extrakt: 23,3 g/lTeplota skladování: 12 ºCTeplota podávání: 9 - 11 ºCDoporučená archivace: do roku 2006Způsob odlepení etikety: etikety sundáme bez zahřátí láhve v horkovzdušné troubě a bez ponoření do horké vody žiletkou pomalu z jednoho rohuCena: 118,- Kč (přímo u výrobce v srpnu 2004)