Tramín červený 2002 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Při návštěvě vinotéky Vinařství rodiny Plešingrů v Hodoníně si můžete vybrat rovnou ze tří tramínů. Všechny jsou v pozdním sběru a to ročník 2000, 2001 a 2002. Po ročníku 2000, který postrádal více extraktivních látek typických pro tuto odrůdu, jsem se nakonec nechal zlákat na ročník Tramín červený 2002 pozdní sběr.Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 40 mm. Barva je světle žlutá se zlatými odlesky. Už při prvním přičichnutí si řeknete, tak to je tramín jako řemen. V extraktivní vůni nechybí typické kořenité tóny, které velmi příjemně obohacují rozkvetlé růže a další květy. Chuť je dlouhá a příjemně kořenitá v dozvuku, jak má správný tramín mít. V chuti je překvapivě velmi suchý, prakticky bez zbytkového cukru. Víno má velmi vysoký obsah alkoholu (14,1 % obj.) a protože se pije velmi lehce, brzy se dostaví výsledky, tj. cítíte ho v hlavě. Můžete ho klidně nechat ležet v láhvi další 4 roky.Tento Tramín je ideální k sladkým dezertům, moučníkům a zmrzlinovým pohárům. Můžete ho také podávat k slavnostním příležitostem, jeho ušlechtilá a sametová chuť je vhodná pro tyto chvíle. Je také vhodný k sýrům s modrou plísní (Roquefort), sýrům typu Trapist, Reblochon, Romadúr a měkkým zrajícím sýrům s červenou mikroflorou (Munster, Limburský). Až na barvu, která poněkud pokulhává za chutí i vůní, se jedná o mimořádné víno. Až se mi chce vykřiknout, pro tento Tramín se vyplatí žít. Jedná se o velmi harmonické a zajímavé víno, které snadno najde své příznivce. Kromě milovníků této odrůdy určitě potěší skutečné znalce.Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Tramín červenýRočník: 2002Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: KyjovskáVinařská obec: SobůlkyViniční trať: Stará horaVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecČíslo šarže: 20/02Evidenční číslo jakosti: 7224V/03-7023/11Číslo vzorku: 23Rok lahvování: 2003Alkohol: 14,1 % obj.Obsah zbytkového cukru: 1,4 g/lObsah kyselin: 6,0 g/lBezcukernatý extrakt: 21,8 g/lTeplota skladování: 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCDoporučená archivace: 2007 - 2008Cena: 118,- Kč (přímo u výrobce v roce 2004)