O Víně

19.02.2018 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.02.2018 07:00

Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Jak hodnotím suchý Ryzlink rýnský ročníku 2015, a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Ryzlinku rýnského 2015 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v září 2016 za 180,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od Adolfa Čapky. Sklizeň proběhla 19. října 2015 při cukernatosti 23,0 °NM na viniční trati Bergrus ve vinařské obci Perná. Technologie výroby: odkalení moštu, čistá kultura kvasinek, řízené kvašení a zrání v nerezu.

Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2015 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je slámově žlutá, má zelenkavé záblesky, vysokou viskozitu a také intenzitu. Vůně je odrůdová a primární tóny nabídnou překrásné tóny lipového květu, které se přesouvají do medových odstínů a propolisu. Druhý den dominovali slabé petrolejové tóny.

Chuť je středně dlouhá, harmonická a má krásnou odrůdovost. V závěru vystoupí chuť vyzrálých hroznů, mineralita a pikantní kyselinka, která povzbudí k další skleničce. Michal Plešingr uvádí archivaci do roku 2018 a po dnešní zkušenosti mohu potvrdit, že víno je na svém vrcholu, na kterém se pravděpodobně udrží ještě v roce 2019.

Na závěr uvedu odkazy na recenze Ryzlinku rýnského z Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec:
Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr (viniční trať Bergrus / vinařská obec Perná) hodnocení: 7-7-7
Ryzlink rýnský 2011 výběr z hroznů (viniční trať Na stráni / vinařská obec Lužice) hodnocení: 8-7-7

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2015
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Bergrus
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 36/15
Evidenční číslo jakosti: 82A1-16
Číslo vzorku: 18
Datum sklizně: 19. října 2015
Cukernatost hroznů: 23,0 °NM
Technologie výroby: odkalení moštu, čistá kultura kvasinek, řízené kvašení
Rok lahvování: 2016
Obsah zbytkového cukru: 3,5 g/l
Obsah kyselin: 7,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,3 g/l
Doporučená archivace: 2018 - 2019
Velikost šarže: 2500 litrů
Dostupnost lahví (říjen/2016): 1800 lahví
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Získaná ocenění: TOP 77 (2016)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 180,- Kč (přímo ve vinařství v září 2016)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2775x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.02.2018 11:20:35