O Víně

17.07.2017 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.07.2017 07:00

Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím suché Veltlínské zelené ročníku 2015 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.

Suché Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr jsem koupil v květnu 2017 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 139,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 11. října 2015 při cukernatosti 22,0 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v období let 1975 až 2001 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu a velmi vysokou viskozitu. Vůně je intenzivní a nabízí v nástupu zajímavé ovocité tóny v podobě vyzrálých hroznů, které přechází do jemných pepřových odstínů.

Chuť je středně dlouhá, harmonická a má krásnou hořčinku a extrakt (20,4 g/l) v závěru. Kyselinka (6,3 g/l) si krásně rozumí se zbytkovým cukrem (3,1 g/l). Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2020 a po dnešní zkušenosti s tím souhlasím. Je to velmi zdařilé Veltlínské zelené, které rozhodně stojí za to nakoupit i do archivu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2015
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 517
Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/3
Obsah zbytkového cukru: 3,1 g/l
Obsah kyselin: 6,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,4 g/l
Datum sklizně: 11. října 2015
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2002
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Doporučená archivace: 2017 - 2020
Teplota podávání: 11 - 12 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 15.000 lahví
Dostupnost lahví ve vinařství v květnu 2017: 4.000 lahví
Rok lahvování: 2016
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Získaná ocenění: Bronzová medaile Hustopečská pečeť, Champion Oenoforum, Zlatá medaile Weinparade Poysdorf
Cena: 139,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2017)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2726x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.07.2017 13:49:29