Muškát moravský 2015 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím polosuchý Muškát moravský ročníku 2015 a přívlastku kabinetní, se dozvíte v následující recenzi.
Polosuchý Muškát moravský 2015 kabinetní jsem koupil v listopadu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 157,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 15. září 2015 při cukernatosti 21,0 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1985 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: kryomacerace a řízené kvašení.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má velmi slušnou intenzitu a viskozitu. Vůně je odrůdová a nabídne jemné muškátové tóny v nástupu, které se přesouvají do vyzrálých hroznů.
Chuť je svěží a má středně dlouhý závěr, ve kterém vystoupí vyšší zbytkový cukr, který tomuto muškátu svědčí. Musím zmínit výbornou harmonii a dlouhodobou snahu uvádět na trh kabinetní vína. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2018 a po dnešní zkušenosti s tím souhlasím. Bude platit úměra, že čím dříve lahev otevřete, tím více svěžesti a ovocitosti oceníte. K tomuto vínu můžete podávat dezerty.
Na závěr uvedu odkazy na všechny recenze této odrůdy od Vladimíra Tetura:Muškát moravský 2012 kabinetní (Velké Bílovice) hodnocení: 8-8-8Muškát moravský 2005 pozdní sběr (Velké Bílovice / Zadní hora) hodnocení: 9-9-9Muškát moravský 2003 pozdní sběr (Blučina / Vyšavy) hodnocení: 8-8-10
Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2015Jakost: kabinetníZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 11,0 % obj.Číslo šarže: 503Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/31Obsah zbytkového cukru: 7,0 g/lObsah kyselin: 5,3 g/lBezcukerný extrakt: 21,9 g/lDatum sklizně: 15. září 2015Cukernatost hroznů: 21,0 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1985Způsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: kryomacerace + řízené kvašeníDoporučená archivace: 2017 - 2018Teplota podávání: 11 - 12 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 4.000 ks lahví (0,75 L)Dostupnost lahví ve vinařství v listopadu 2016: 2.500 ks (0,75 L)Rok lahvování: 2016Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 157,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2016)