O Víně

12.10.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.10.2015 07:00

Frankovka 2011 pozdní sběr  - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím Frankovku ročníku 2011 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Suchou Frankovku 2011 pozdní sběr jsem koupil v květnu 2015 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 142,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 20. října 2011 při cukernatosti 23,6 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1985 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: bezoxidační, ve vinofikátoru.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je granátově červená, má střední intenzitu i viskozitu. Vůně v nástupu nabízí jemné ovocité tóny připomínající třešňový kompot a peckové ovoce. Na pozadí můžete najít slabé kořenité tóny.

Chuť je středně dlouhá a má velmi dobrou harmonii. Třísla si velmi dobře rozumí s kyselinkou. Vysoký obsah alkoholu (13,5 % obj.) není pocitově poznat, což potvrzuje již zmíněná výborná harmonie. Lahev můžete otevřít již teď, Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2020. Vinařství k této Frankovce doporučuje podávat grilované vepřové maso.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2011
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 157
Evidenční číslo jakosti: 112E1-12/39
Obsah zbytkového cukru: 1,0 g/l
Obsah kyselin: 4,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,5 g/l
Datum sklizně: 20. října 2011
Cukernatost hroznů: 23,6 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: bezoxidační, ve vinofikátoru
Doporučená archivace: 2015 - 2020
Teplota podávání: 17 - 18 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 5.000 litrů
Rok lahvování: 2014
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 142,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2015)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3739x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.10.2015 13:51:17