O Víně

11.06.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.06.2015 07:00

Cabernet Sauvignon 2008 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím Cabernet Sauvignon ročníku 2008 a přívlastku pozdní sběr, který byl školený v sudu typu barrique, se dozvíte v následující recenzi.

Suchý Cabernet Sauvignon 2008 pozdní sběr jsem koupil v květnu 2015 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 220,- Kč. Procházel jsem statistiku ovine.cz a musím konstatovat, že jsem ještě nikdy neměl od Vladimíra Tetura odrůdu Cabernet Sauvignon.

Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 14. října 2008 při cukernatosti 23,0 °NM na viniční trati Dlouhá hora ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1996 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikátor a bezoxidační technologie. Víno bylo školeno 15 měsíců v sudu barrique (typ sudu a jméno výrobce: Seguin Moreau).

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž patří ke staršímu typu a dnes se již nepoužívá.

Barva je purpurově červená, má střední intenzitu, granátové záblesky a vysokou viskozitu. Vůně je doslova palba! Po otevření jsem nechal lahev na tři hodiny při pokojové teplotě vydýchat a postupem času jsem se nestačil divit. V nástupu jsou extraktivní vanilkové tóny, které doplňuje kouřovinka, odstíny kůže a tabákového listu. Na pozadí objevíte slabé kořenité a marmeládové tóny, např. černý rybíz či exotické koření. Během popíjení, zvláště pak druhý den se buket neuvěřitelně posouvá ke šťávě z vyzrálých modrých hroznů a marmeládě z černého rybízu.

Chuť je dlouhá, plná a má krásný závěr, který ohromí dotykem s dubovým sudem typu barrique. Pokud jsem u vůně zmínil zřetelný podíl dubu, pak v chuti tento trend rozhodně nepolevuje. V závěru vystoupí velmi vysoký extrakt a šťavnatost, která povzbudí k další skleničce. Dotyk s dubem je excelentní, byť už mnohým může připadat příliš velký. Je to prostě barik, který má koule. Také druhý den jsou barikové tóny stále výrazné i když se v závěru objevuje více dřevitých a kořenitých tónů. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál do roku 2020, já si myslím, že rok či dva navíc tento Cabernet Sauvignon určitě zvládne. Víno je teprve na začátku své lahvové zralosti a má našlápnuto k velmi zajímavému vývoji. Druhou lahev, kterou ještě mám, proto nechám několik let v archivu. Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat hovězí maso nebo steaky. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2008
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Dlouhá hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 863
Evidenční číslo jakosti: 109E1-09/45
Obsah zbytkového cukru: 1,5 g/l
Obsah kyselin: 5,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,2 g/l
Datum sklizně: 14. října 2008
Cukernatost hroznů: 23,0 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologie
Doporučená archivace: 2015 - 2020
Délka zrání v barikovém sudu: 15 měsíců
Typ sudu a jméno výrobce: Seguin Moreau
Teplota podávání: 16 - 17 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 2.000 ks
Rok lahvování: 2010
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 220,- Kč (v květnu 2015 přímo ve vinařství)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 10 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3623x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 08.06.2015 19:27:32