O Víně

20.04.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.04.2015 07:00

Frankovka 2009 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Jak hodnotím suchou Frankovku ročníku 2009 a přívlastku pozdní sběr se odzvíte v následující recenzi.

Lahev suché Frankovky 2009 pozdní sběr z řady Terroir Club jsem kupoval v dubnu 2015 za 130,- Kč (prodejna Znovínu). Víno je stále v nabídce Znovínu a vzhledem k přívlastku i ročníku má překvapivě příznivou cenu. Hrozny mají původ na viniční trati Frédy v obci Horní Dunajovice. Na přední etiketě je u údaje týkající se zatřídění podle zbytkového cukru (suché) ještě další slovní spojení "Svatební víno". Znovín to vysvětluje na zadní etiketě následovně: Zvláštní aromatické tóny, které nalezneme v tomto víně vedle typické chuti a vůni Frankovky, mohou evokovat další příjemné pocity při vychutnávání tohoto vína. Obdobné pocity jsme mohli, a někteří i můžeme, zažívat při vychutnávání „svatebního vína" Svatovavřinecké, pozdní sběr, číslo šarže 127 z roku 1999, ovšem pokud ho máte ještě ve svém archivu. Stejně jako před 10 lety Svatovavřinecké, rovněž i tato Frankovka je určena k delší archivaci. Doporučujeme otevírat tuto Frankovku postupně vždy při výročí svatební noci a nostalgicky zavzpomínat (Frankovka je ženského rodu, Svatý Vavřinec mužského rodu).

Z webových stránek Znovínu přebírám následující informace, které se vztahují k této viniční trati. Viniční trať Frédy leží severovýchodně nad obcí Horní Dunajovice (asi 1 km dále na sever je také známá vinařská trať - Stará hora). Horní Dunajovice jsou starobylá vinařská obec, která byla v roce 1565 povýšena na městečko. K zajímavým památkám obce patří goticko-renesanční kostel Nejsvětější Trojice z období kolem roku 1540, který patří k nejcennějším architektonickým památkám Znojemska. Ve středu městečka stávala ve 14. století tvrz, v renesanci přestavěná na zámek, v 19. století na sýpku. Dochovaný je portál s datem 1536. Horní Dunajovice se nachází asi 20 km severovýchodně nad Znojmem na samém západním okraji Znojemské vinařské oblasti a pěstování révy vinné na Moravě vůbec. Nadmořská výška je 255 až 285 metrů. Expozice jižní a jihovýchodní. Geologický původ: vápenité spraše, pískovité jíly na Karpatské předhlubni. Půda hlinito-písčitá, pH 7,5, tedy slabě alkalická. Průměrná roční teplota 9,2 °C, průměrné roční srážky 390 mm. Tedy hodně málo srážek, což dělá problémy v sušších létech. Meziřadí zatravněna. Jsou zde převážně odrůdy: Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Neuburské, Müller-Thurgau, Rulandské bílé, Svatovavřinecké, Frankovka a Cabernet Moravia. Kategorie viniční trati je I, tedy nejvyšší kvalita.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem v minulosti několikrát hodnotil, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je rubínově červená, má velmi dobrou viskozitu a intenzitu. Vůně je velmi zvláštní a na první pohled mi nepřipadá jako jedno odrůdové víno. Spíše bych tipoval na kupáž. Druhý den, kdy bylo víno při pokojové teplotě necháno otevřené se teprve objevily velmi slabé ovocité tóny, které připomínají nedozrálé či plané třešně.

Chuť je středně dlouhá a má velmi dobrou harmonii. V dozvuku vystoupí slabé kompotové ovoce a peckoviny, vše je ale velmi zastřené, takže před podáváním bude vhodná dekantace. Znovín uvádí archivační potenciál 2018 až 2020. Po dnešní zkušenosti to nevylučuji. Lahev můžete otevřít již teď. Víno získalo ocenění: Zlatá medaile na Národní soutěži vín znojemská podoblast (2012) a Zlatá medaile - Den vína Buchlovice (2013). Z mého pohledu poněkud netypická a rozporuplná Frankovka, která se asi bude někomu líbit a někomu ne. V mém případě se spíše přikláním k té první skupině.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2009
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Horní Dunajovice
Viniční trať: Frédy
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 9084
Evidenční číslo jakosti: 69D1-10
Číslo vzorku: 42
Obsah zbytkového cukru: 2,8 g/l
Obsah kyselin: 4,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,1 g/l
Doporučená archivace: 2018 - 2020
Rok lahvování: 2010
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Ocenění: Zlatá medaile na Národní soutěži vín znojemská podoblast (2012) a Zlatá medaile Den vína Buchlovice (2013)
Cena: 130,- Kč (prodejna Znovínu v dubnu 2015)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 8 7 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4301x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 20.04.2015 10:28:09