O Víně

16.06.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.06.2014 07:00

Irsai Oliver 2012 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Přesně po roce od recenze ročníku 2011, zveřejňuji další recenzi suchého Irsae Oliver ročníku 2012 a přívlastku kabinetní víno od Vladimíra Tetura. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Suchý Irsai Oliver 2012 kabinetní, který je zařazený do aktuálního Salonu vín ČR 2014, jsem dostal v květnu 2014. Vladimír Tetur u této odrůdy (a nejenom u této) nastavil vysokou laťku a musím s potěšením říct, že se mu tento trend daří minimálně udržet. Podobně jako ročník 2011, má i tato lahev již několik významných ocenění: Zlatá medaile Concours Mondial de Bruxelles (2013), Salon vín ČR (2014/2015), Zlatá medaile SMV Canada, Bronzová medaile Decanter London, Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2014).

Pro úplnost uvedu všechny recenze Vladimíra Tetura odrůdy Irsai Oliver a to od nejmladších po nejstarší ročníky, o kterých jsem již psal: polosuchý Irsai Oliver 2011 kabinetní (hodnocení 8-8-8), suchý Irsai Oliver 2006 kabinet (hodnocení 9-10-10), polosuchý Irsai Oliver 2005 kabinet (hodnocení 8-9-9), suchý Irsai Oliver 2002 odrůdové jakostní a další velmi vysoko hodnocený (9-10-10) suchý Irsai Oliver 1999 odrůdové jakostní.

Hrozny byly sklizeny 3. září 2012 při cukernatosti 20,0 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Réva se zde pěstuje na středním vedení na černozemi již přes dvacet let. Technologie výroby: řízené kvašení, vlastní zákvas.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství na hrdle a reliéfem ve skle má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Irsai Oliver 2011 kabinetní, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva má překvapivý odstín (slámově žlutý), střední intenzitu a nádhernou jiskru. Vůně je extraktivní od prvního okamžiku po otevření. V nástupu vystoupí svěží tóny vyzrálých hroznů, které přechází do odstínů rozkvetlého muškátu a černého rybízu. Musím poznamenat, že nejde o žádný prvoplánovaný buket.

Chuť pokračuje v nastoleném trendu a nabízí svěží ovocito-květinový dozvuk podpořený svěžestí a příjemnou mladostí. Aromatika je úžasná a povzbudí k dalšímu doušku. I dnes musím s potěšením konstatovat, že to je excelentní Irsai Oliver, který na našem trhu bude těžko hledat konkurenta. Katalog Salonu vín uvádí doporučenou archivaci 2014 až 2016 a musím s tím souhlasit. K tomuto vínu doporučuje tradičně Vladimír Tetur podávat moučníky nebo lehké dezerty.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Irsai Oliver
Ročník: 2012
Jakost: kabinetní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 201
Evidenční číslo jakosti: 3E1-13/31
Obsah zbytkového cukru: 5,1 g/l
Obsah kyselin: 5,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 16,0 g/l
Datum sklizně: 3. září 2012
Cukernatost hroznů: 20,0 °NM
Typ půdy: černozem
Doporučená archivace: 2014 - 2016
Teplota podávání: 8 - 10 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Počet lahví partie: 12650 ks
Rok lahvování: 2013
Získaná ocenění: Zlatá medaile Concours Mondial de Bruxelles (2013), Salon vín ČR (2014/2015), Zlatá medaile SMV Canada, Bronzová medaile Decanter London, Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2014)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek (v květnu 2014)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4320x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 22.06.2014 10:27:00